7 најбољих књига о вредновању | ВаллстреетМојо

Књиге о вредновању

Књиге процене су књиге које имају различиту материју и чињенице повезане са проценом помоћу којих се може прикупити знање о процени, која је пријеко потребна пре изласка на тржиште.

Важно је стећи потпуно знање о процени вредности и финансијама пре уласка на тржиште. Иако постоји много извора који се могу научити о процени вредности, ако више волите да читате књигу уместо да присуствујете веб-семинару на мрежи, направили смо листу најбољих књига о процени вредности.

# 1 - Интелигентни инвеститор


аутор Бењамин Грахам

Сматра се најважнијом књигом икад написаном на тему инвестирања и процене. Књига написана 1949. године, садржи много инспиративних цитата Бењамина Грахама који вас заиста могу мотивисати за финансијску каријеру. У овој књизи, Грахам Бењамин нас осветљава о стратегијама које се могу користити за постизање наших циљева и о томе како се могу умањити повезани ризици. Концепти вредносног улагања су објашњени тако добро да лако можете разумети како инвестирати на основу имовине и добити. Грахам је покушао да обухвати све важне аспекте техничке трговине у књизи. Према његовој филозофији инвестирања, купујте акције и обвезнице с попустом на њихову стварну вредност. Укључујући маржу сигурности у време куповине, инвеститор се не мора ослањати на тачно предвиђање шта ће донети будућност. Ова књига се сматра библијом финансија и Гоодреадс.цом је оценио 4,25 од 5 звездица.

<>

# 2 - Теорија инвестиционе вредности


Јохн Бурр Виллиамс

Теорија улагања штампана је први пут 1938. године. Она се врти око идеје да су акције вредне садашње вредности њихових дивиденди исплаћених у формули за трајност. У овој књизи инвестициона вредност акције је дефинисана као нето садашња вредност њених будућих дивиденди. Познато је да књига садржи технику ДЦФ, која је темељ пословне процене за доношење инвестиционих одлука. Познатог инвеститора Варрена Буффет-а надахнула је теорија улагања Јохн Бурр Виллиамс-а. Два главна преузимања из ове књиге су да се унутрашња вредност предузећа може одузети од дисконтоване вредности током њеног живота, а предузеће које своју зараду може реинвестирати по вишој стопи од примењене дисконтне стопе, док то послује које не могу да реинвестирају то не би требало да раде. Класична књига има оцену 3,9 на гоодреадс.цом

<>

# 3 - Процена вредности: Мерење и управљање вредношћу предузећа


од МцКинсеи & Цомпани Инц.

Књигу су заједно написали Тим Коллер, Марц Гоедхарт и Давид Весселс и један је од најбољих водича за корпоративну процену. Књига успоставља неке доказане принципе стварања вредности, потпуно негирајући митове који владају у целом свету. Пружа комплетно знање потребно руководиоцима за доношење одлука о стварању вредности. Књига садржи важне студије случаја у вези са анализирањем историјских перформанси предузећа и преуређивањем финансијских извештаја компаније како би се ближе сагледали економски учинци. Тема процене трошкова капитала детаљно је објашњена уз најкорисније практичне савете. Књига наглашава повезивање вишеструке процене вредности компаније са основним покретачима учинка. Ово је књига коју морају имати сви аналитичари инвестиционог банкарства и инвеститори.

<>

# 4 - Дамодаран о вредновању: Анализа сигурности за инвестиције и корпоративне финансије


аутор Асватх Дамодаран

Асватх Дамодаран је надарени учитељ и поштован ауторитет за процену вредности. Ова књига се детаљно бави три основна приступа процени, тј. Проценом дисконтованог новчаног тока, релативном проценом и проценом потенцијалних штета. Детаљно објашњење са обиљем примера из стварног света многих америчких и других међународних фирми олакшава разумевање мотива, предности и недостатака сваког одређеног модела, а такође мотивише развојем способности читалаца да просуђују сложене и прецизне сценарије процене савршено.

<>

# 5 - Процена вредности капитала


Јохн Стове

Књига комбинује концепте финансија и рачуноводства у расправу, пружајући равномерност обраде предмета, доследност записа и континуитет покривања теме. Обухвата следеће теме:

  • Процена капитала - апликације и процеси
  • Појмови поврата неопходни за процену инвестиције
  • Вредновање дивиденде с попустом
  • Процена слободног новчаног тока
  • Тржишна процена - укључујући вишеструке цене и вредност предузећа
  • Вредновање преосталог дохотка
  • Процена вредности приватне компаније

Изузетно је важно штиво за студенте који желе да ојачају концепте вредновања пре него што изађу у област финансија. У књизи се користи много специфичних примера процене, што је чини врло корисном за студенте финансија који уче како да примене суштинску процену залиха.

<>

# 6 - Анализа и процена пословања: Коришћење финансијских извештаја


Крисхна Г. Палепу

Важне теме које су обрађене у овој књизи су анализа пословне стратегије, рачуноводствена анализа, финансијска анализа и проспективна анализа. Књига приказује примену ове пословне анализе у анализи хартија од вредности, кредитној анализи, анализи политика корпоративног финансирања, анализи спајања и преузимања и анализи управљања и комуникације. Главна предност ове књиге је што садржи случајеве Харвард Бусинесс Сцхоол, који пружају детаљну практичну примену различитих предмета и техника које се могу користити за решавање сличне ситуације.

<>

# 7 - Утврђивање вредности: Модели вредновања и финансијски извештаји


Рицхард Баркер

Ова књига описује све методе које се користе за вредновање предузећа. Различите методе вредновања попут односа цене и зараде, приноса на дивиденду и ЕВА детаљно су разматране. Једина ствар која може садржати суштину књиге је да се модел вредновања бира на основу доступних података и квалитета података, а не на основу теоријске ваљаности модела. Књига идентификује однос између различитих модела процене и износи на видело претпоставке које је изнео сваки модел. Случајеви из стварног живота наведени у књизи усађују учење које остаје за цео живот.

Такође, на располагању је неколико других књига за учење техника вредновања, али ове књиге су савршено погодне за почетнике као и за искусне. Чак и наставници користе ове књиге за референцу. Надамо се да ћете проћи кроз ове књиге вредновања и искористити их најбоље.

<>