Хоризонтална вс вертикална интеграција | Топ 5 разлика (са инфографиком)

Разлике између хоризонталне и вертикалне интеграције

Хоризонтална интеграција односи се на стратегију проширења коју су усвојиле корпорације, а која укључује преузимање једне компаније од друге компаније, при чему су обе компаније у истој пословној линији и на истом нивоу опскрбе ланца вредности, док се вертикална интеграција односи на стратегију проширења коју је усвојила корпорације у којима једна компанија преузима другу компанију која је на другом нивоу, обично на нижем нивоу процеса набавке у ланцу вредности.

Када предузеће крене на тржиште, циљ му је повећати базу купаца, а такође је и способно да купцима пружи најбоље производе и услуге. Али лакше рећи него учинити, ово никада није био спринт већ маратон.

Таква проширења у пословном свету захтевају много ресурса у погледу финансија, људског капитала и што је најважније, стратегије ширења пословања. Постоје многе стратегије које компаније користе да би утврдиле своје место међу вршњацима на тржишту, али на високом нивоу могу се групирати у две, и то хоризонталну и вертикалну интеграцију.

Шта је хоризонтална интеграција?

Хоризонтална интеграција је врста стратегије ширења пословања, која обухвата компанију која преузима друге компаније из исте пословне линије или са истог нивоа ланца вредности како би се смањила конкуренција.

 • Због мање конкуренције, постоји окружење консолидације и монопола у индустрији. Међутим, такође може створити олигопол ако још увек постоје неки независни играчи на тржишту.
 • Компанија такође може да диверзификује своје производе и услуге. Када се компанија прошири помоћу хоризонталне интеграције, постиже раст оперативне величине и економије обима због повећаног нивоа производње.
 • Ово помаже компанији да прошири свој домет на већу базу купаца и тржиште. Хоризонтална интеграција често изазива забринутост против монопола, јер ће комбинована фирма имати већи тржишни удео од било које компаније пре спајања.
 • Неки недавни примери да се таква стратегија цитира на делу били би куповина компаније Валт Диснеи компаније Пикар Аниматион Студиос од 7,4 милијарде долара 2006. године.

Шта је вертикална интеграција?

Вертикална интеграција је врста стратегије ширења пословања која обухвата компанију која преузима различите субјекте који су укључени у различите фазе ланца вредности.

 • У вертикалној интеграцији, две фирме које послују са истим производом, али су тренутно на различитим нивоима процеса ланца снабдевања, спајају се у јединствени ентитет који одлучује да настави пословање, на истој линији производа као и пре интеграције.
 • Вертикална интеграција је стратегија проширења која се користи за стицање контроле над целокупном индустријом. Постоје углавном два облика вертикалне интеграције, наиме интеграција унапред и интеграција уназад.
 • Ситуација спајања када компанија стекне контролу над својим дистрибутерима, онда се то назива интеграцијом наниже или унапред, док када компанија стекне контролу над својим добављачем, то је интеграција навише или уназад.

Хоризонтална вс вертикална интеграција Инфографика

Кључне разлике

 • Хоризонтална интеграција се дешава између две фирме које су сличне у пословању, у смислу производа и нивоа производње, док у вертикалној интеграцији две фирме које се спајају послују у различитим фазама ланца снабдевања.
 • Хоризонтална интеграција доноси синергију, али не и самодовољност да самостално послује у ланцу вредности, док вертикална интеграција помаже компанији да стекне синергију са самодовољношћу.
 • Хоризонтална интеграција помаже у стицању контроле над тржиштем, али вертикална интеграција помаже у стицању контроле над целом индустријом.
 • Пример
  • Спајање Хеинз-а и Крафт Фоодса пример је хоризонталне интеграције јер обојица производе прерађену храну за потрошачко тржиште.
  • Продавница, попут Таргета, која има своје робне марке, је пример вертикалне интеграције. Власник је производње, контролише дистрибуцију и малопродаја нуди производе по знатно нижој цени исецањем посредника.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеХоризонтална интеграцијаВертикална интеграција
Смјер спајањаФирма А Фирма Б Фирма Ц.Фирма А.

Фирма Б.

Фирма Ц.

ДизајнФирме које се спајају имају исте или сличне оперативне активности у погледу производаФирме које се спајају послују на различитим нивоима ланца вредности
објективанЦиљ му је повећати величину предузећаЦиљ му је ојачати ланац снабдевања
РезултатРезултат је уклањање конкуренције и максималан удео на тржиштуРезултат је смањење трошкова и расипања
КонтролаСтратегија помаже у стицању контроле над тржиштемСтратегија је корисна за стицање контроле над индустријом

Примена хоризонталне и вертикалне интеграције

Стратегије интеграције компаније углавном користе за:

 • минимизирати конкуренцију преузимањем конкурената
 • повећати свој тржишни удео
 • постају разноликији у оперативном присуству
 • елиминисати трошкове развоја новог производа и учинити га доступним тржишту

Хоризонтална интеграција може се показати успешном стратегијом када:

 • такмичари нису у могућности да дуго крену у директну конкуренцију због ограничења ресурса којима располажу
 • компанија се такмичи у растућој индустрији
 • економија обима или монополска ситуација су корисне за све заинтересоване стране у послу

Иако се хоризонтална интеграција, као што је горе објашњено, може чинити обећавајућом стратегијом, она можда неће функционисати у свим ситуацијама. Зависи од предлога вредности компаније, као и од њених ресурса и могућности. Модел пружа одличан рецепт за успех и полугу, али је ограничен на факторе као што је синергија створена кроз хоризонталну интеграцију за промоцију производа и услуга на новим проширеним нивоима производње, а такође зависи и од места које компанија заузима у читав ланац вредности.

Вертикална интеграција помаже компанији у:

 • повећање препрека за улазак нових учесника
 • апсорбујући и узводну и низводну добит
 • углађивање ланца снабдевања

Али вертикалне интеграције такође могу проузроковати:

 • пад квалитета робе због недостатка конкуренције
 • компаније да се мање усредсреде на своје кључне компетенције, а више на новостечене послове
 • смањење флексибилности за повећање или смањење нивоа производње

Закључак

Одлука о избору између ових различитих анорганских стратегија мора укључивати и разматрање њихових краткорочних и дугорочних циљева раста. Иако и хоризонтална и вертикална интеграциона спајања представљају значајне користи, компанија мора имати на уму да је таква трансакција успешна само ако је нова компанија интегрисана стратешки и неприметно. Дакле, спајање би требало да створи неку вредност у смислу синергије, вођства на тржишту или вођства трошковима, што би се онда могло одмах претворити у профит, обећавајући дугорочну базу купаца и одрживо пословно окружење.

Одлука да ли ће се користити хоризонтална и вертикална интеграција има дугорочни утицај на пословну стратегију предузећа.