Врсте аквизиције | 4 најбоље врсте стицања са практичним примерима

Списак 4 најбоље врсте аквизиције

Најбоља 4 типа аквизиције су следећа -

  • Хоризонтална аквизиција
  • Вертикална аквизиција
  • Цонгенериц Ацкуиситион
  • Прикупљање конгломерата

Спајања и преузимања сматрају се кључним за раст тржишта у кратком временском периоду у данашњем корпоративном свету. Самостални ентитет који може постићи у периоду од неколико година може се постићи чак и за једну или две године, само стицањем ентитета или спајањем сопственог ентитета са бољим ентитетом. Следеће врсте аквизиција дају преглед најчешћих аквизиција. Свака врста аквизиције наводи тему, релевантне разлоге и додатне коментаре по потреби.

# 1 - Хоризонтални тип аквизиције

На тржишту је највећи фактор који треба узети у обзир приликом израде било које пословне формуле конкуренција. Ако ентитет мора да расте на тржишту, мораће стално да се труди и покушава да максимизира свој удео на тржишту. На тржишту ће се сматрати конкурентом ентитет који напредује у истој фази производње, капацитета и опслужује исту класу купаца. Да би покрило тржиште, било који од ентитета мораће да опслужује бољи квалитет производа или да покуша да елиминише конкуренцију. Конкуренција се лако може елиминисати стицањем конкурента. Ово се назива хоризонталним стицањем.

Пример хоризонталне аквизиције

Компанија А и компанија Б производе мобилни телефон на тржишту. Сада, ако компанија А преузме компанију Б, тада ће компанија А моћи да опслужује базу купаца компаније Б такође под сопственим именом. Ово ће помоћи у продирању на тржиште и као резултат тога, понашаће се као лидер на тржишту. Тренутно су такве врсте аквизиција врло видљиве у секторима информационе технологије. Тамо где компаније са технолошким гигантима настављају да набављају технолошки стартуп и користиће базу купаца коју покривају. То им омогућава да покрију непокривено подручје и покушају да своје присуство осете широм света.

# 2 - Вертикални тип аквизиције

Имати све активности повезане са било којим послом даје корист синергији било ком ентитету. Вертикално стицање може се извршити или уназадном интеграцијом или унапред интегрисаном интеграцијом. Сваки велетрговац који има монопол у трговини, стекне било коју производну јединицу која производи исту робу сматраће се повратном интеграцијом. Ово ће помоћи у прибављању залиха по врло разумним ценама. Ако иста велетрговац набави малопродајне радње, то ће се сматрати прослеђивањем интеграције. То ће дати директно окретање купцима, што ће помоћи у остваривању добити на мало. Горњи поступак назива се вертикалним стицањем.

Пример вертикалне аквизиције

Компанија под називом Таргет Цорпоратион је најбољи пример вертикалне аквизиције. Компанија је један од највећих власника трговачких ланаца у САД-у. Има своју производну јединицу, сопствене канале дистрибуције, сопствене велетрговине и малопродајне објекте који покривају велики број купаца и помажу си уклањањем било каквог посредника.

# 3 - Конгенерични тип аквизиције

Савременом друштву недостаје времена. Људи више воле "све на једном месту" и покушавају да оптимизују време за куповину набављајући све потрепштине са истог крова. Само су због тога тржни центри напредовали на тржишту. Ово помаже појединцима да задовоље своје различите потребе од истог добављача, што не само да ће уштедети време већ ће и извршити притисак на њих да осигурају бољи квалитет производа. Штавише, ентитет ће бити у могућности да наплаћује премије од купца како би заједно понудио различите производе, што ће помоћи да се задовоље појединачне потребе купца. Стицаоцу помаже да ужива у различитим областима исте индустрије, која ће бити услужена истом купцу.

Пример урођене аквизиције

Цити Гроуп је глобална банкарска корпорација. Његова основна делатност усредсређена је на пружање банкарских услуга клијентима. Његова главна криза су велике компаније чије је присуство присутно широм света. Таква велика предузећа имају руководиоце који често путују широм света на пословне састанке. За такве руководиоце постоји огромна потреба за узимањем путничког осигурања. Цити група је идентификовала овај услов путног осигурања и стекла компанију за осигурање путника. Уз помоћ овога, Цити група је сада способна да исте велике корпоративне клијенте чак и путно осигурање заједно са банкарским услугама.

# 4 - Тип аквизиције конгломерата

Под овим врстама стицања, Цонгломерате Ацкуиситион се дешава између ентитета који је потпуно индиферентна линија производа, различитих географских подручја и различите базе клијената и има потпуно другачији пословни модел. То значи да такве фирме неће имати ништа заједничко и планирају да предузму такву аквизицију како би диверзификовале свој ризик и покушале да покрије ново тржиште. Такве врсте стицања помоћи ће да се постојећи производи обезбеде купцима новостечене компаније и обрнуто. Таква стратегија диверзификације помаже и фирми у диверзификацији пословања, користи од синергије, повећању базе купаца и постизању боље економије обима.

Пример стицања конгломерата

Најбољи пример конгломерата, спајање је Паи Паи и еБаи. Око 2002. године, Паи Пал није био у стању да одржи репутацију на тржишту. Тада је гигант е-трговине стекао Паи пал само тако што је платио око милијарду долара. Међутим, тренутно еБаи има тржишну вредност од стотину милијарди долара. ПаиБал је еБаи потпуно обуставио након стицања, а као резултат истог, ПаиПал је извршио револуцију у систему плаћања и оспорио традиционални начин плаћања. Овакве врсте аквизиција сматрају се референтним кораком за увођење савремених промена у Силицијумску долину.

Закључак

Стицање помаже да се види ново тржиште, база купаца и да се постигне добитак од синергије. То не само да даје предност предузећу већ ће донети и зрелост у зрелости у пословању фирме. Стога се аквизиције сматрају почетним кораком ка постизању тржишног вођства.