Понуда вс потражња | 7 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између понуде и потражње

Понуда је у директној вези са ценом производа или услуге, што значи да ће, ако цена истог порасте, повећати се и његова понуда, а ако цена падне, тада ће иста такође пасти, док потражња има посредну везу цена производа или услуге, што значи да ће, ако цена падне, потражња расти и обрнуто.

У данашње време људи су постали врло селективни у погледу ствари које користе, носе или носе. Они су заиста врло свесни шта купити, а шта не купити? Мала промена цена или рецимо доступност одређене робе веома драстично утиче на људе. Мала неравнотежа у ово двоје (тј. Потражња у односу на понуду) проузроковаће патњу читаве економије.

Потражња и понуда су можда један од најважнијих концепата економије који се проучава широм света, а такође је и окосница огромне тржишне економије.

  • Потражња се може означити колико купци желе (тј. Количину) услуге или производа. Количина која се тражи биће количина тог производа који су људи спремни да купе по одређеној цени; однос тражене количине и цене назива се однос потражње.
  • С друге стране, понуда представља колико цело тржиште може да понуди одређени производ или услугу. Количина која се испоручује може се означити као количина одређених добрих произвођача које они својевољно испоручују и добијају за одређену цену.

Понуда вс потражња Инфограпхицс

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

  • Равнотежа између цене и количине која се захтева од производа или робе у одређеном периоду назива се тражња. Супротно томе, равнотежа између цене производа или робе и количине која се испоручује у датом периоду назива се снабдевањем.
  • Док се крива потражње, као што је раније поменуто, нагиње надоле, а крива понуде има нагнуту криву нагоре.
  • Капацитет плаћања и спремност купца по одређеној цени је потражња, док је количина коју произвођачи те робе нуде својим купцима или потрошачима по одређеној цени понуда.
  • Потражња, као што је раније речено, има обрнуту или рецимо супротну везу са понудом, то јест ако потражња опада, а понуда расте и обрнуто.
  • Потражња има супротан или индиректан однос са ценом, односно ако цена робе повећава потражња се смањује, а слично ако се цена робе смањује, онда се потражња повећава, али са друге стране, цена има директну везу са понудом , то јест ако се цена смањи, онда ће се смањити и понуда, а ако се цена повећа, понуда се такође повећава.
  • Потражња представља потрошача или преференције и укус купца према производу или роби који он захтева, с друге стране, понуда представља предузећа, а то је колики део робе или робе нуде ти произвођачи у то огромно тржиште.

Упоредна табела

ОсноваСнабдевањеПотражња
ДефиницијаСнабдевање се може дефинисати као количина робе коју произвођачи стављају на располагање купцима или потрошачима по одређеној или одређеној цени.Потражња се може дефинисати као жеља или спремност купца заједно са његовом способношћу или рецимо способношћу плаћања услуге или робе по одређеној цени.
ЗаконЗакон о снабдевању каже да што је већа цена робе, већа количина ће бити испоручена. Произвођачи су спремни да испоруче више по вишој цени, а разлог што ће иста продати већу количину по вишој цени повећаће њихов приход.Закон потражње каже да ће, ако сви остали фактори остану једнаки (тј. Цетерис парибус), што је већа цена производа или робе, то ће људи мање захтевати тај производ или робу. Говорећи другачије, што је већа цена добра, нижа ће се количина захтевати.
Крива графиконаПошто се цена и количина крећу у истом смеру, графичка крива понуде биће нагнута према горе.Крива потражње била би нагнута, а разлог томе што су количина и цена у супротном односу.
Ефекти варијацијаПонуда се повећава са истом тражњом, довешће до вишка ситуације, а када се, док се потражња смањује, иста потражња води до сценарија несташице.Потражња се повећава с истом понудом, што ће довести до ситуације несташице, а када се потражња смањи са истом понудом, довешће до вишка.
ЗаступањеПонуда се може посматрати из перспективе произвођача.Потражњу треба посматрати из перспективе потрошача или купца.
Утицај на ценуКако се цена производа повећава, тако ће се повећавати и понуда производа, што доводи до директне везе.Како се цена производа повећава, потражња за производом опада, што указује на обрнуту везу.
Фактор временаОднос понуде је фактор времена, јер је време кључно за понуду, јер добављачи морају (али не могу увек) брзо да реагују на промену цене или потражње. Дакле, веома је важно покушати да утврдимо да ли ће промена цене узрокована потражњом бити трајна или привремена.Међутим, за разлику од односа понуде, нема утицаја на временски фактор на однос потражње.

Последње мисли

Равнотежа у количини која се испоручује и захтева сигурно помаже фирми како би се могла стабилизовати и преживети на огромном тржишту дуже време, док неравнотежа у њима има много озбиљних ефеката на фирму или тржишта, друге производе и целокупну економију као што ће патити генерал.