Фактор стопе закупа (дефиниција, пример) | Како израчунати?

Шта је фактор стопе закупа?

Фактор стопе закупа дефинише се као редовно плаћање које треба извршити када се неко средство преузима по уговору о закупу и обично се изражава као проценат укупне цене опреме која је дата у закуп. Алтернативно, може се дефинисати као фактор једноструке стопе који ће, помножен са трошковима закупљене опреме, дати редовни ток плаћања који треба учинити приликом преузимања закупа.

Претпоставимо да опрема чија цена кошта 10.000 УСД има фактор закупа од .0260, што значи месечно плаћање од (10.000 * .0260) = 260 УСД. То значи да закупац мора месечно да плаћа 260 УСД за закуп опреме с обзиром на потребан број периода, који је утврђен уговором о закупу.

Врсте

Постоје првенствено две врсте, које се генерално објашњавају као фактор закупа аутомобила / опреме и фактор закупа простора. Лизинг аутомобила и опреме компанија која даје предмете у закуп првенствено купује аутомобил или опрему од независних дилера или агената и даје нам исте у закупу. Значи да плаћамо зајам који је закуподавац узео за куповину предмета тако што ћемо унапред позајмити новац за куповину аутомобила / опреме.

  • Понекад и добављач аутомобила и закуподавац могу бити појединачно лице када уговор треће стране пружа добављачу аутомобила продају закуподавцу. Даље, ово се користи за остваривање прихода од ове имовине / предмета пре враћања аутомобила / опреме назад добављачу као половне ствари. Закупац, с друге стране, добија предмет који се може користити чак и без да је власник или да подноси притисак да га поседује.
  • Када је реч о некретнинама, њихова основна сврха је генерисање прихода од закупа од станара. Дакле, само две стране се укључују у овај начин извршења, а свака накнада за пријаву средстава у некретнину покривена је стопом лизинга као стратегијом целокупног пословног уређења.

Како је израчунати?

  • Прво и најважније што се узима у обзир је вредност опреме и стопа амортизације пре него што израчунамо фактор стопе закупа. Израчун вредности опреме такође има повезану методологију. Претпоставимо да дајемо у закуп опрему чија малопродајна цена ако купимо нову износи 70.000 УСД и има корисни век трајања 10 година. То значи да након 10 година након примене амортизације преостала вредност износи 10.000 УСД. Тада вредност опреме за лизинг износи 70.000 - 10.000 УСД = 60.000 УСД.
  • Сада када долазимо до израчунавања дела амортизације, овде смо видели да вредност опреме на основу лизинга износи 60.000 америчких долара и претпостављамо да је рок закупа постављен на 5 година. Према томе, део амортизације исплате закупа који ће се плаћати месечно износиће 60.000 УСД / 60 = 1.000 УСД.
  • Долазећи до овог израчуна, узмимо, на пример, годишњу каматну стопу од 5% годишње. У основи се израчунава дељењем каматне стопе са бројем месеци који се узимају у закуп. Дакле, овде ће бити (0,05 / 60) = 0,008.
  • Дакле, коначно, да бисмо дошли до месечног износа који треба платити за закуп, прво морамо израчунати плаћање камате, која се израчунава на следећи начин: (70.000 УСД + 10.000 УСД) * 0.008 = 640 УСД. Укупна уплата која се мора извршити укључује и део амортизације, па тако износи 1.000 УСД + 640 УСД = 1.640 УСД.

Пример

Узмимо пример дела машине која се користи за производњу играчака које су узете у закуп на 5 година са фактором стопе закупа 0,008. То значи разматрање годишње каматне стопе на тржишту од 5%; фактор је израчунат поделом каматне стопе са бројем година закупа. односно 0,05 / 60 = 0,008. За израчунавање плаћања камате, тржишна вредност опреме плус преостала вредност додаје се и помножава са фактором закупа.

Конверзија фактора стопе закупа у каматну стопу

Разматрање и каматне стопе и фактора закупа веома је важно када желимо да проверимо шта нас кошта мање, тј. Да ли је склапање уговора о закупу корисно за куповину опреме где долази до плаћања камата на зајмове. Веома важан број који долази у ово поређење је 2400, који се множи са фактором стопе закупа да би се дошло до каматне стопе. Пример овога може претпоставити да имамо фактор стопе закупа од 0,003, као што је горе поменуто, када га желимо претворити у каматну стопу; ми једноставно помножимо фактор са 2400, тј. 0,003 * 2400 = 7,2%. Дакле, овде видимо да годишња каматна стопа износи 7,2% када се користи фактор лизинга у 0,003. Да бисмо унакрсно верификовали овај прорачун, можемо поново да направимо обрнути прорачун, тј. 7,2 / 2400 = 0,003

Зашто се користе?

  • У току је стална расправа о томе када закупити простор / опрему и када поседовати целу ствар. Главни фактор који има важност при лизингу је концепт времена и временске вредности новца. Једноставним речима, морамо размотрити колико дуго ћемо користити закупљену имовину.
  • Да би се смањили преостали / потопљени трошкови када је потражња за одређеном опремом намењена само краткорочној основи, лизинг је идеална одлука. То могу бити случајеви оперативних захтева потребних за ширење или раст заједно са привременим тржишним условима. У овом тренутку закуп је неактиван сценарио јер смањује терет поседовања опреме у целини и на крају на крају резултира огромним потопљеним трошковима.
  • Такође, када компанија не жели да се усредсреди на споредна пословна питања попут одржавања опреме и имовине, закуп може бити опција, јер уклања терет поседовања исте и поновног одржавања истог.

Фактор стопе закупа у односу на каматну стопу

Фактор стопе закупа има новчани фактор уместо каматне стопе, док фактор каматне стопе има процентуалну каматну стопу која се израчунава годишње. У било ком тренутку када желимо да фактор новца или фактор закупа претворимо у каматну стопу, морамо то помножити са 2400. Фактори закупа могу понекад учинити да скупи зајмови изгледају јефтиније. Овде корисник средства не мора држати средство са собом док оно не достигне своју преосталу вредност, па се на тај начин може увести уштеда трошкова. Уговор о зајму где каматна стопа долази до слике власник имовине мора сносе и трошкове зајма и камате, као и резидуалну вредност средства.

Закључак

Веома је важно разумети и проценити укупну уплату која треба да се изврши у сврху закупа, иначе закуподавац може лако додати неколико додатних износа, а закупац за то неће ни сазнати. Мали додатни износ који се несвесно додаје сваког месеца може се испоставити као велики број на крају периода закупа. Помаже нам да разумемо укупне трошкове лизинга. Каматна стопа се може мењати у зависности од тржишних сценарија, али фактор стопе закупа након што склопи уговор остаје фиксан до краја трајања закупа.