Циљеви финансијског рачуноводства (дефиниција) | Листа првих 11

Који су циљеви финансијског рачуноводства?

Примарни циљ финансијског рачуноводства је откривање добити и губитака пословања и пружање истинитог и поштеног приказа пословања чији је циљ заштита интереса различитих заинтересованих страна како интерних тако и екстерних који су повезани са пословањем.

Циљеви финансијског рачуноводства

# 1 - Усклађеност са законским захтевима

Један од циљева је осигурати усклађеност са локалним законима у вези са опорезивањем, Законом о компанијама и другим законским захтевима релевантним за земљу у којој се предузима посао. Осигурава да се пословни послови придржавају таквих закона и да се релевантне одредбе придржавају док се посао обавља.

# 2 - Заштита интереса различитих заинтересованих страна

Пружа одговарајуће и релевантне информације у вези са пословањем различитим заинтересованим странама као што су акционари, потенцијални инвеститори, финансијери, купци, повериоци. Они нису прикладни само за оне који имају постојеће пословне односе, већ и за оне који су заинтересовани за будућу сарадњу са предузећем пружајући им значајне информације о послу. Даљи стандарди финансијског рачуноводства осигуравају контролу над рачуноводственим политикама пословања ради заштите интереса инвеститора.

# 3 - Помаже у мерењу добити и губитка посла

Она мери профитабилност пословања за одређени период и открива нето добит или губитак пословања у целини. Такође приказује имовину и обавезе предузећа.

# 4 - Презентација историјских записа

Фокусира се на презентацију историјских записа, а не на предвиђање будућности, за разлику од другог рачуноводства. Примарно образложење у припреми финансијских рачуна је утврђивање зараде или губитка насталог пословањем у дотичном периоду.

# 5 - Фокус на спољну трансакцију пословања

Фокусира се на трансакцију коју предузеће закључује са спољним странама, које могу бити купци, добављачи итд., А на основу тих трансакција рачуни су припремљени да квантификују пословање, трошкове који настају као трошкови и резултујући добитак или губитак.

# 6 - Периодично извештавање и широка доступност

Финансијско рачуноводство се обавља са унапред одређеним периодичним периодом извештавања, који је обично тромесечни, полугодишњи и годишњи. Омогућава лако поређење, а такође одржава информације релевантним и информативним за различите заинтересоване стране. Даљи финансијски рачуни су јавно доступни и доступни су свима који желе да знају о послу и његовом учинку.

# 7 - Основа за остало рачуноводство

Остале врсте рачуноводства, наиме рачуноводство трошкова или управљачко рачуноводство, дају основне податке из финансијског рачуноводства. Као такав, делује као извор за различите врсте рачуноводства које предузима предузеће. Широко се бави пословним трансакцијама, што служи као основа за рачуноводство трошкова како би се даље идентификовало трошкове са производима и услугама.

# 8 - Испуњавање циља различитих заинтересованих страна

  • Други суштински циљ је задовољење потреба различитих заинтересованих страна које су повезане са пословањем. Различите заинтересоване стране имају различите сврхе, као што зајмодавци предузећа намеравају да процене способност предузећа да плаћа камате и главницу, која се позајмљује предузећу или потенцијалним зајмодавцима, тако да их више занима солвентност посла и фокусирају се на тај аспект.
  • Слично томе, купци су заинтересовани за познавање раста и стабилности пословања и више се фокусирају на извештаје о новчаним токовима и финансијске извештаје како би утврдили способност предузећа да пружи боље услове пословања и доследну понуду добара и услуга.

# 9 - Само финансијске трансакције

Финансијско рачуноводство евидентира само оне трансакције које могу бити деноминоване у новчаном износу или оне које укључују финансијске аспекте, јер су такве нефинансијске трансакције ван његове надлежности, а служи циљу само финансијских трансакција

# 10 - Поузданост и релевантност

Важан циљ је припремити такве финансијске извештаје који су поуздани и на њима се могу заснивати одлуке. У ту сврху, такво рачуноводство треба да представља верно представљање трансакција и догађаја које предузима предузеће, треба да буде представљено у њиховој стварној суштини и перспективи економске стварности.

# 11 - Лако разумљиво

  • Међу свим горе поменутим циљевима, примарни је циљ да финансијски рачуни буду припремљени на такав начин да су предвиђени корисници лако разумљиви.
  • Међутим, док испуњавамо овај циљ на уму, мора бити подједнако неопходно осигурати да се никакве материјалне информације не изоставе јер ће бити сложене и гломазне за разумевање за различите кориснике. Укратко, морају се уложити напори да се финансијски рачуни припреме на лак начин да се зна где год је то могуће.

Закључак

Финансијско рачуноводство служи многим циљевима и укључује евидентирање, правилну класификацију и резимирање финансијских трансакција и догађаја кроз које предузеће пролази да би пружило релевантне и значајне увиде различитим корисницима.

Укључује циклус циљева у четири корака, који је приказан у наставку и представља критичну рачуноводствену грану.

  • Корак 1: Идентификовање финансијске трансакције коју треба евидентирати. Нефинансијске трансакције се не евидентирају.
  • Корак 2: Једном када се трансакција треба евидентирати, она би требала бити удружена у групе са сличним карактеристикама / природом, које укључују тумачење трансакције и исправно уношење у дневник.
  • Корак 3: Једном када се трансакције забележе и удруже заједно, потребно их је сажети, што омогућава различитим намераваним корисницима да разумеју и протумаче резултате пословања.
  • Корак 4: Коначно, пружање одговора корисницима таквих финансијских извештаја о добити или губитку које је предузеће остварило (Рачун добити и губитка) и ресурсима одређеног датума распоређеним за остваривање такве добити (Биланс стања).