Ревалоризација имовине (значење, методе) | Најбољи пример уноса у часопис

Ревалоризација имовине је прилагођавање књиговодствене вредности основног средства прилагођавањем нагоре или наниже у зависности од поштене тржишне вредности основног средства, односно ревалоризација може одражавати и апрецијацију и амортизацију вредности основног средства и сврха за коју се врши ревалоризација имовине укључује продају имовине другој пословној јединици, спајање или припајање предузећа итд.

Шта је ревалоризација имовине?

Ревалоризација имовине значи промену тржишне вредности имовине, било да се она повећава или смањује. Генерално, процене се врше за неко средство кад год постоји разлика између тренутне тржишне вредности средства и његове вредности у билансу стања предузећа.

  • Према УС ГААП, Сва основна средства треба признати на основу приступа историјског трошка. Поред тога, основна средства треба ревалоризовати на основу цене коштања или фер тржишне вредности, шта год је ниже.
  • Према МСФИ, основна средства треба евидентирати по набавној вредности. Након тога, компанијама је дозвољено да користе или модел трошкова или модел ревалоризације.
    • У моделу набавне вредности, књиговодствена вредност имовине није прилагођена и амортизује се током корисног века трајања.
    • У моделу ревалоризације, трошак средства може се прилагодити нагоре или наниже, у зависности од фер вредности. У овом случају, ревалоризација имовине ствара резерву која се назива „Ревалоризациона резерва“. Када се вредност имовине повећала у корист ревалоризационе резерве, а када се смањила у корист. Вршимо ревалоризацију основних средстава и нематеријалних улагања.

Методе ревалоризације имовине

# 1 - Метода индексације

Код ове методе индекс се примењује на цену имовине да би се знао тренутни трошак. Индексну листу издала статистичка служба.

# 2 - Метод тренутне тржишне цене

Према превладавајућој тржишној цени имовине.

  • Ревалоризација земљишта и зграда - Да бисмо добили поштену тржишну вредност зграде, можемо се послужити вредностима некретнина / трговаца некретнинама доступних на тржишту.
  • Постројења и опрема - Заборављајући поштену тржишну вредност постројења и машина, можемо се обратити помоћи добављача.

Ову методу генерално користи управа одбора за ревалоризацију имовине.

# 3 - Метода процене

Овом методом технички проценитељ врши детаљну процену имовине како би утврдио тржишну вредност. Потпуна процена је потребна када предузеће закључује полису осигурања за основна средства. Овом методом треба да осигурамо да основна средства не буду прекомерно / потцењена.

Постоје неке тачке које треба узети у обзир при одређивању поштене тржишне вредности имовине, и то на следећи начин:

  • Датум куповине основних средстава за израчунавање старости основних средстава.
  • Коришћење средстава као што су 8 сати, 16 сати и 24 сата (обично 1 смена = 8 сати).
  • Врсте имовине као што су земљиште и грађевина, постројења и машине.
  • Политика поправки и одржавања предузећа за основна средства;
  • Доступност резервних делова у будућности;

Примери уноса у часопис о ревалоризацији имовине

Пример # 1 - (Унос у дневник навише ревалоризационе резерве)

Ак Лтд. врши процену вредности зграде и открива да би тржишна вредност требало да износи 200 000 УСД. Књиговодствена вредност (према билансу стања) на дан 31. марта 2018. године износи 170.000 УСД.

Следи унос ревалоризације нагоре имовине.

Белешка: Повећање вредности основних средстава није забележено у извештају о добити и губитку.

Пример 2 долара - (унос у часопису надоле ревалоризационе резерве)

Ак Лтд. врши процену вредности зграде и открива да би тржишна вредност требало да износи 150 000 УСД. Књиговодствени износ (према билансу стања) на дан 31. марта 2018. године износи 190.000 УСД.

Следи унос у ревизији ревалоризације имовине наниже.

Када се цене основних средстава одбију, а стање кредита није једнако паду цена, губитак од умањења вредности терети се у извештају о добити и губитку за разлику износа ревалоризационе резерве умањеног за пад на тржишту цена основних средстава.

Обрачун амортизације према методи ревалоризације имовине

Формула за израчунавање трошкова амортизације према методи ревалоризације дата је у наставку:

Расходи амортизације = Вредност имовине на почетку године + додаци током године - Одбитци током године - Вредност имовине на крају године

Амортизација се може наплатити на основу праве линије / записане методе.

Пример # 1 - (Ако је компанија током финансијске године купила основна средства)

М / с КСИЗ и Цо. имају имовину која кошта 1.000 УСД 1. априла 2018. Током финансијске године 2018-19, Цо. је купила основна средства 20.000 УСД. Основна средства ревалоризована на 62000 УСД 31. марта 2019.

Накнада за амортизацију = $ (70000 - 62000) = $ 8,000

Решење - Укупна актива пре ревалоризације и амортизације била је Рс. 50000 УСД + 20000 УСД = 70000 УСД. Ревалоризовани износ након амортизације био је 62000 УСД.

Пример # 2 - (Ако је компанија продала основна средства током финансијске године)

М / с КСИЗ и Цо. имају имовину која кошта 1.000 УСД 1. априла 2018. Током финансијске године 2018-19, Цо. је продала основна средства у вредности од 20.000 УСД. Основна средства ревалоризована на 25000 УСД 31. марта 2019.

Накнада за амортизацију = $ (30000–25000) = 5000 УСД

Решење - Укупна имовина пре ревалоризације и амортизације била је Рс. 50000–20000 УСД = 30000 УСД.

Ревалоризовани износ након амортизације био је 25000 УСД.

Предности

  • Ако се имовина ревалоризује навише, то ће повећати готовинску добит (нето добит плус амортизација) ентитета.
  • Уговарање поштене цене имовине ентитета пре спајања или преузимања од стране другог предузећа.
  • Кредитни биланс ревалоризационе резерве може се користити за замену основних средстава на крају њиховог корисног века трајања.
  • Да се ​​смањи однос полуге (Обезбеђени зајам и капитал).
  • Пореска корист: - резултира повећањем вредности имовине; отуда ће се износ амортизације повећати и тиме резултирати одбитком пореза на доходак.

Мане

  • Предузеће није могло сваке године да врши ревалоризацију основних средстава или трошкови основних средстава можда неће опадати. У таквој ситуацији компанија није могла да наплати амортизацију.
  • Укупна амортизација која се наплаћује при ревалоризацији основних средстава не показује редован образац.
  • Компанија троши много на ревалоризацију основних средстава, јер овај посао захтева помоћ техничких стручњака, а повећање трошкова резултира мањом добити.

Ограничења

Ако компанија изврши ревалоризацију и резултира смањењем књиговодствене вредности ревалоризације основних средстава, тада се нижа вредност терети на рачуну добити или губитка. Међутим, ако је стање кредита доступно у ревалоризационој резерви за то основно средство, тада ћемо задужити ревалоризациону резерву уместо рачуна добити или губитка.

Важне напомене

  • Повећани износ ревалоризације основних средстава који се књижи у резерву за ревалоризацију и ова резерва не може да се користи за расподелу дивиденде. Ревалоризациона резерва је капитална резерва и може се користити за куповину ревалоризације основних средстава; може се поравнати са губитком због умањења вредности основних средстава.
  • Ако је дошло до повећања амортизације насталог услед ревалоризације имовине, амортизација се терети на рачуну ревалоризационих резерви;
  • Разматрање одговарајућег метода ревалоризације имовине је најважније. Метода оцењивања је најчешће коришћена метода.

Закључак

Ентитет треба да изврши ревалоризацију своје имовине, јер ревалоризација обезбеђује садашњу вредност имовине у власништву ентитета, а ревалоризација навише је корисна за ентитет; може наплатити више умањења вредности навише и остварити пореску олакшицу.