Регресија против АНОВА | 7 главних разлика (са Инфографиком)

Разлика између регресије и АНОВЕ

И Регресија и АНОВА су статистички модели који се користе за предвиђање континуираног исхода, али у случају регресије, континуирани исход се предвиђа на основу једне или више непрекидних предикторских варијабли, док је у случају АНОВА континуирани исход предвиђена на основу једне или више категоричних променљивих предиктора.

Регресија је статистичка метода за утврђивање односа између скупова променљивих ради предвиђања зависне променљиве уз помоћ независних променљивих, АНОВА је, с друге стране, статистички алат који се примењује на неповезане групе како би се утврдило да ли имају уобичајена средина.

Шта је регресија?

Регресија је врло ефикасна статистичка метода за успостављање везе између скупова променљивих. Варијабле за које се врши регресиона анализа су зависна променљива и једна или више независних променљивих. То је метода за разумевање утицаја једне или више независних променљивих на зависну променљиву.

  • Претпоставимо да, на пример, компанија за фарбање користи један од деривата сировог растварача и мономера као своју сировину, можемо извршити регресиону анализу између цене те сировине и цене нафте марке Брент.
  • У овом примеру, цена сировине је зависна променљива, а цена Брент цена је независна променљива.
  • Како цена растварача и мономера расте и опада са порастом и падом цена Брент-а, цена сировине је зависна променљива.
  • Слично томе, за сваку пословну одлуку како би се потврдила хипотеза да ће одређена акција довести до повећања профитабилности одељења може се потврдити на основу резултата регресије између зависних и независних променљивих.

Шта је Анова?

АНОВА је кратки облик анализе варијансе. АНОВА је статистички алат који се обично користи на случајним променљивим. Укључује групе које нису међусобно повезане како би се утврдило да ли постоје нека заједничка средства.

  • Једноставан пример за разумевање ове тачке је покретање АНОВА-е за серију оцена ученика са различитих факултета како би се покушало открити да ли је један ученик из једне школе бољи од друге.
  • Други пример може бити ако два одвојена истраживачка тима истражују различите производе који нису међусобно повезани. АНОВА ће вам помоћи да пронађете који даје боље резултате. Три популарне технике АНОВА-е су случајни ефекат, фиксни ефекат и мешовити ефекат.

Регресија против АНОВА Инфограпхицс

Кључне разлике између регресије и АНОВЕ

  • Регресија се примењује на променљиве које су углавном фиксне или независне природе, а АНОВА се примењује на случајне променљиве.
  • Регресија се углавном користи у два облика, то су линеарна регресија и вишеструка регресија, тешки други облици регресије такође су присутни у теорији. Ти типови се најчешће користе у пракси, с друге стране, постоје три популарна типа АНОВА, они су случајни ефекат, фиксни ефекат и мешовити ефекат.
  • Регресија се углавном користи за израду процена или предвиђања за зависну променљиву уз помоћ појединачних или вишеструких независних променљивих, а АНОВА се користи за проналажење заједничке средине између променљивих различитих група.
  • У случају регресије, број члана грешке је један, али у случају АНОВА број члана грешке је више од једног.

Упоредна табела

ОсноваРегресијаАНОВА
ДефиницијаРегресија је врло ефикасна статистичка метода за успостављање везе између скупова променљивих.АНОВА је кратки облик анализе варијансе. Примењује се на неповезане групе да би се утврдило да ли имају заједничко значење
Природа променљивеРегресија се примењује на независне променљиве или фиксне променљиве.АНОВА се примењује на променљиве које су случајне природе
ВрстеРегресија се углавном користи у два облика, а то су линеарна регресија и вишеструка регресија, касније је када је број независних променљивих више од једне.Три популарне врсте АНОВА су случајни ефекат, фиксни ефекат и мешовити ефекат.
ПримериКомпанија за фарбање користи раствараче и мономере као сировину која је дериват сирове нафте; можемо извршити регресиону анализу између цене те сировине и цене нафте брент.Ако два одвојена истраживачка тима истражују различите производе који нису међусобно повезани. АНОВА ће вам помоћи да пронађете који даје боље резултате.
Коришћене променљивеРегресија се примењује на два скупа променљивих, један од њих је зависна променљива, а други независна променљива. Број независних променљивих у регресији може бити један или више њих.АНОВА се примењује на различите променљиве које нису нужно међусобно повезане.
Коришћење тестаРегресију углавном користе практичари или индустријски стручњаци како би направили процене или предвиђања за зависну променљиву.АНОВА се користи за проналажење заједничке вредности између променљивих различитих група.
ГрешкеПредвиђања дата регресионом анализом нису увек пожељна, јер је због термина грешке у регресији тај термин грешке познат и као резидуални. У случају регресије, број члана грешке је један.Број грешака у случају да је АНОВА, за разлику од регресије, више од једне.

Закључак

И регресије и АНОВА су моћни статистички алати који се примењују на више променљивих. Регресија се користи за предвиђање зависне променљиве уз помоћ независних променљивих које имају неке релације. Корисно је потврдити хипотезу да ли је постављена хипотеза тачна или не.

Регресија се користи за променљиве које су фиксне или независне природе и може се извршити уз употребу једне независне променљиве или више независних променљивих. АНОВА се користи за проналажење заједничког између променљивих различитих група које нису међусобно повезане. Не користи се за предвиђање или процену већ за разумевање односа између скупа променљивих.