Трговање вишеструким | Како користити трговачке вишеструке вредности за процену?

Шта је трговање вишеструким?

Када се процењује компанија, понекад неће бити доступне све вредности од суштинске важности за процену дисконтованог новчаног тока, па је због тога неопходно да аналитичар преузме упоредно предузеће, открије мноштво финансијских вредности и употреби их у нашој анализи како би наћи одговарајућу метрику се називају трговање вишеструким.

Пример

Рецимо да упоређујете две компаније - компанију И и компанију З. У овом тренутку као инвеститор знате само цену акција, број издатих акција за сваку компанију и тржишну капитализацију.

  • Упоређујући цену акције компаније И (10 долара по акцији) и компаније З (25 долара по акцији), ништа не разумете. Како бисте препознали која компанија добро послује гледајући само цијену дионица?

Због тога бисте тражили релативну вредност користећи трговање вишеструким вредностима.

  • Прво сте видели зараду по акцији (ЕПС) сваке компаније. Открили сте да ЕПС компаније И износи 5 долара по акцији, а ЕПС компаније З 9 долара по акцији. Гледајући ЕПС, долазите до закључка да компанија З зарађује више новца од компаније И. Али то не значи да она има икакву корист за вас.
  • Да бисте сазнали колико бисте добили од деоница компаније, ако бисте их уопште купили, морате да погледате однос цене и зараде. Увидом у однос П / Е сте сазнали да је за компанију И 1,5, а за компанију З 6.
  • Сада постаје јасно која вам је компанија исплативија као инвеститору. Зараду у долару сте добили ако платите компанији И 1,50 долара; док бисте зараду у вредности од једног долара добили тако што бисте компанији З платили 6 долара. То значи да је компанија И сигурно кориснија за вас као инвеститора.

Такође, погледајте овај чланак - упоредива анализа предузећа.

Трговање вишеструким табелама за процену - корак по корак

У овом одељку ћемо ићи корак по корак. О сваком кораку ћемо укратко. Након што прођете кроз цео одељак, стекли бисте јасну идеју како да користите вишеструке трговачке вредности за вредновање предузећа.

Хајде да почнемо.

Корак # 1: Идентификовање упоредивих компанија

Испод је упоредива анализа компаније када сам анализирао Бок ИПО.

Прво питање које инвеститори постављају - како бисмо идентификовали упоредиве компаније? Питање је очигледно. С обзиром на то да у индустрији постоји много компанија, како неко може знати праве компаније?

  • Прво, морате потражити пословни микс. Под пословним миксом видели бисте три ствари - производе и услуге које компаније нуде, географски положај тих компанија и врсту купаца којима служе.
  • Друго, видели бисте величину компанија. Под величином можете одабрати било коју или све три одреднице - приходи ових компанија, укупна имовина под управљањем и / или ЕБИТДА марже ових компанија.

Идеја је открити праву индустрију, праве услуге / производе и праве трговинске вишеструке.

Поред тога, као што видимо горе у Бок ИПО упоредивој анализи предузећа, такође смо укључили тржишну капитализацију и вредност предузећа. Разлог зашто то чинимо је тај што не желимо да упоређујемо компанију са малим капиталом и компанијом са великом капитализацијом, јер се њихова процена може разликовати због различитих путева раста.

Корак 2: Разматрање вишеструких вредности за процене

Као што већ знате - постоје различити мултиплици који можемо користити за процену предузећа. Овде ћемо разговарати о најчешће кориштеним и најпопуларнијим трговинским вишеструким.

  • ЕВ / ЕБИТДА: Ово је један од најчешћих мултипликација трговања. Сврха овог коришћења је ЕВ (вредност предузећа), не само да узима у обзир тржишну капитализацију, већ узима у обзир и дуг. Чак и ЕБИТДА такође узима у обзир дуг, а не тренутне готовинске ставке. Због тога је ЕВ / ЕБИТДА поуздан вишеструки инвеститор / аналитичар који користи компанију за вредновање. Прави опсег за израчунавање ЕВ / ЕБИТДА је 6Кс до 15Кс у уобичајеним сценаријима.
  • ЕВ / приход: Ово је такође још један уобичајени вишекратник који се често користи. Овај вишеструки резултат применљив је у оним ситуацијама у којима је ЕБИТДА предузећа негативна. Ако је ЕБИТДА негативна, ЕВ / ЕБИТДА не би био користан. А за компаније које су тек кренуле на пут негативни ЕБИТДА је превише уобичајен. Међутим, ЕВ / приход није сјајан фактор који се користи када две компаније имају сличне приходе, али могу бити прилично различити у начину на који послују. Када тражите вишеструки ЕВ / приход, 1Кс до 3Кс је прави опсег.
  • Однос П / Е: Ово је још један уобичајени вишеструки облик који инвеститори користе да би сазнали о цени коју треба да плате за зараду у долару. Готово је слична вредности капитала нето добитку. Уобичајени опсег односа П / Е је 12Кс до 30Кс.
  • ЕВ / ЕБИТ: Овај вишеструки резултат је посебно користан јер се ЕБИТ израчунава након прилагођавања амортизације. То значи да ЕБИТ одражава истрошеност имовине компаније и као резултат, ЕБИТ вам показује стварни приход. ЕБИТ и ЕБИТДА су довољно близу, али како је ЕБИТ мањи од ЕБИТДА, опсег ЕВ / ЕБИТ вишеструког би био већи, тј. 10Кс до 20Кс.

За анализу компаније БОКС ИПО Цомпарабле укључили смо ЕВ. Приход, ЕВ на ЕБИТДА и цена на новчани ток вишеструки су да би се вредновала фирма. У идеалном случају требали бисмо приказати једну годину историјског вишеструког и две године вишеструких вишеструких (процењено). Избор одговарајућег алата за процену је кључ за успешно вредновање предузећа.

Корак # 3: Упоређивање мултипликација са упоредивим компанијама

Ово је последњи корак читавог процеса. У овој фази ћете погледати разне вишеструке циљне компаније и упоредиће их са упоредивим компанијама.

Као што примећујемо из горње табеле, општи показатељи које треба размотрити су једноставна средња вредност, средња вредност, ниска и висока вредност. Ако је вишеструки резултат компаније (у овом случају Бок) изнад средње вредности / медијане, склони смо закључку да је предузеће можда прецењено. С друге стране, ако је вишекратник испод средње вредности / медијане, можемо закључити да је потцењено. Високо и ниско такође нам помаже у разумевању крајњих вредности и случају да их уклонимо ако су предалеко од средње / средње вредности.

Из горње табеле можемо закључити следеће -

  • Компаније у облаку тргују у просеку са 9,5к ЕВ / вишеструком продајом.
  • Примећујемо да су компаније попут Ксеро необично које тргују по 44к ЕВ / продаја вишеструко (очекивана стопа раста у 2014. од 94%).
  • Најнижи вишеструки ЕВ / продаја је 2,0к
  • Компаније у облаку тргују по ЕВ / ЕБИТДА вишеструком износу од 32к.

Уоквири ИПО вредновање коришћењем Традинг Мултиплес

  • Из финансијског модела Бок-а примећујемо да је Бок ЕБИТДА негативан, па не можемо наставити са ЕВ / ЕБИТДА као алатом за процену. Једини вишекратник који је погодан за процену јеЕВ / продаја.
  • Будући да је средња вредност ЕВ / продаје око 7,7к, а средња око 9,5к, можемо размотрити да направимо 3 сценарија за процене.
  • Оптимистичан случај од 10,0к ЕВ / продаја,Основни случај од 7,1к ЕВ / продаја и П.ессимистиц Цасе од 5,0к ЕВ / продаја.

Табела у наставку приказује цену по акцији користећи 3 сценарија.

  • Процена вредности Бок Инц креће се од 15,65 УСД (песимистички случај) до 29,38 УСД (оптимистични случај)
  • Најочекиванија процена за Бок Инц која користи релативну процену је 21,40 УСД (очекује се)

Ствари које треба напоменути

  • Трговање вишеструким проценама није ништа друго до идентификовање упоредивих компанија и вршење релативних процена попут стручњака како би се пронашла фер вредност предузећа.
  • Трговински процеси вишеструког процењивања започињу идентификовањем упоредивих компанија, затим одабиром правих алата за процену и на крају припремом табеле која може лако дати закључке о поштеној процени индустрије и предузећа.
  • Многоструки трговински вишекратници могу вас довести у заблуду. Боље је ако тражите напредне трговачке вишеструке, уместо да гледате само прошле податке.
  • Вишеструки ЕВ / ЕБИТДА је један од најбољих за коришћење ако упоређујете циљну компанију са великим компанијама. За почетнике, један од најбољих вишеструких резултата је ЕВ / приход.
  • Однос П / Е уопште не треба користити. Иза тога су два разлога. Пре свега, на однос П / Е највише утиче структура капитала. Друго, однос П / Е израчунава се узимајући у обзир укупну зараду. Укупна зарада укључује многе неоперативне трошкове као што су отписи, трошкови реструктурирања итд.