Потпуни образац МОУ (дефиниција) | За шта МОУ заступа?

Потпуни образац МОУ - Меморандум о разумевању

Потпуни облик Меморандума о разумевању означава Меморандум о разумевању, односно споразум између две или више страна који означава намеру свих страна да се крећу у заједничком правцу у вези са неком акцијом, није правно обавезујући и може се тумачити као корак напријед ка формалном споразуму између партија.

Како МОУ ради?

  • Меморандум о разумевању утврђује одговорности и очекивања свих страна у документу и објављује озбиљну намеру ка некој акцији.
  • Меморандуми о разумевању се широко користе у међународним односима, јер се могу брзо и тајно формулисати између заинтересованих страна. Многа предузећа, владине агенције и одељења такође користе меморандуме о разумевању да би кренули напред у правцу циља.

Садржај и формат МОУ

Када се странке јаве да потпишу меморандум о разумевању, разговори су морали да су достигли фазу у којој странке знају шта могу да очекују од односа и како даље у правцу циља. Свака странка може припремити свој властити низ услова у складу са својим разговорима и израдити заједничку верзију МОУ-а узимајући у обзир интерес сваке стране из њихових докумената.

Меморандуми о разумевању обично имају следећи садржај када су израђени:

# 1 - Намера

Намера је опис онога што стране намеравају да постигну везом или партнерством. Намера би требала бити директна, без икаквих двосмислености ради лакшег упућивања и јасности сврхе.

# 2 - Детаљи о странкама

Свака од страна која учествује у меморандуму о разумевању требало би да се именује у овом одељку Меморандума о разумевању. То могу бити државе, организације, институције, компаније или трговинска тела.

# 3 - Период МОУ

Тада би требало да дефинише период за који ће МОУ важити. Ако из било ког разлога странке не могу да се крећу у правцу Меморандума о разумевању, Меморандум престаје на одређени датум. Меморандум о разумевању није вечан.

# 4 - Одговорности укључених страна

Према овом одељку, одговорности сваке странке су детаљно изложене. Ако постоје неке заједничке одговорности, оне би такође требале бити овде изложене. Овај одељак би требао бити најдетаљнији да би се јасно утврдило шта ће свака страна учинити да би постигла заједнички циљ договорен у меморандуму о разумевању. Овај одељак треба да садржи детаље о ресурсима који се очекују од свих страна и како ће допринети испуњавању својих потребних одговорности предложених у овом делу документа.

# 5 - Одрицање одговорности

Требало би да има одговарајуће изјаве о одрицању одговорности које излажу било какве одговорности, чињенице и процесе од којих би обе стране требало да се дистанцирају. Било који контроверзни аранжман треба поменути у овом сегменту ради јасности.

# 6 - Финансије

Финансијски аранжмани за предложено партнерство требају бити детаљно наведени у овом сегменту Меморандума о разумевању. У овом делу документа треба навести исплате или инвестиције које треба извршити, поделу прихода, камате, трошкове, итд.

# 7 - Подјела ризика

Стране би требало да јасно поседују ризике које ће сносити током партнерства. Ризици могу бити унутар или изван контроле односних страна. Без обзира на природу ризика, стране у уговору треба да адекватно покрију све облике ризика. Ризици који ће се заједнички делити такође би требало да се помену у овом сегменту.

# 8 - Потписи

Свака странка или представници треба да потпишу меморандум о разумевању слажући се са условима поменутим у МОУ.

Изнад су компоненте основног МОУ. Странке то могу учинити сложенијим или једноставнијим, у зависности од природе трансакције. На пример, меморандум о разумевању између две добротворне институције за дељење простора у згради може бити изузетно једноставан, док Меморандум о разумевању две владе о њиховој трговини и трговини може бити изузетно сложен и садржи хиљаде страница са детаљима сваког дела предложеног аранжмана.

Када користити Меморандум о разумевању?

Стране су одлучиле да склопе МОУ када им је потребно нешто боље од усмене обавезе и мање од формалног уговора. То је само формални пакт о озбиљности између странака. Меморандум о разумевању и даље може бити корак у правцу формалног уговора ако се странке одлуче за партнерство које има озбиљне импликације. Могло би се потписати и између непрофитних организација јер се сматрају мање претећим од формалног уговора.

Сврха

Сврха типичног МОУ-а је распоред онога о чему су се стране договориле у формалном односу или партнерству. Боља је од вербалне обавезе, документована је и на њу се може позвати ако било која од страна одступи од путање која је наведена у документу. У одсуству Меморандума о разумевању, тешко је чак и међусобно решавати спорове током аранжмана доводећи у питање постизање крајњег циља.

Предности

  • Формални документ којим се утврђују одговорности улога свих укључених страна
  • Боље од усмених обавеза
  • Пружа добру референтну тачку у случају спорова
  • Излази из намере свих страна ка заједничком циљу
  • Погодан и лак за постављање него правно обавезујући уговор
  • Пријатељски је и мање претећи од формалног правно обавезујућег уговора
  • Омогућава избегавање обавеза према међународном праву када државе потписују Меморандум о разумевању

Мане

  • Одсуство правно обавезујућег ограничава могућност МОУ-а да постигне жељени резултат
  • Не могу све стране веровати у МОУ, у том случају би могло доћи до ћорсокака у разговорима између странака где ништа не би могло бити фруктификовано.

Закључак

  • Они се широко користе и сматрају се важним полазиштем у билатералним и пословним односима. Формално написане улоге, одговорности и ризици пружају јасноћу о томе како ће се приступити различитим ситуацијама током споразума.
  • Показало се да су неки МОУ једнако добри као и законски уговори, јер их се странке држе у сваком тренутку ради веће узајамне користи, док се друге копрцају јер их се странке не придржавају због смањене одрживости (у том случају се међусобно растварају) или због себичних интереса укључених страна.