ЦФА вс ЦАИА | Коју професионалну каријеру одабрати?

Разлика између ЦФА и ЦАИА

Потпуни образац за ЦФА има овлашћеног финансијског аналитичара нуди ЦФА Институте и то је трогодишњи курс који се може квалификовати у три нивоа, док пуни образац за ЦАИА је овлашћени аналитичар за алтернативна улагања нуди Удружење Цхартеред Алтернативе Инвестмент Аналист Ассоциатион и може се квалификовати у два нивоа.

Наћи се збуњеним између два курса може бити искуство грицкања ноктију. Свака одлука може се окренути против вас у будућности. Па, шта се очекује у таквој ситуацији? Да ли то у потпуности значи да треба тражити трећу опцију? То наравно није потребно. Збуњеност се може решити мало напрезањем очију вежбом читања и вежбањем ума логиком и чињеницама. Дакле, ако сте збуњени за који курс да се одлучите, ЦФА испит или ЦАИА сертификат, верујем да морате пажљиво прочитати овај чланак пре него што донесете одлуку.

Важно је паметно бирати, а посебно између избора попут ЦФА и ЦАИА, јер су обоје врло слични и проналази велики број кандидата од професионалаца који су одлучни да се афирмишу на пољу инвестиција или финансијске анализе.

Шта је ЦФА?

ЦФА је програм професионалне сертификације који спроводи ЦФА институт (раније Асоцијација за управљање инвестицијама и истраживањима, или АИМР) за инвестиционе и финансијске професионалце. Курс је препознат и поштован у корпоративном свету због своје чврсте основе напредне инвестиционе анализе и вештина управљања стварним портфељем који повећавају изгледе за каријеру инвестиција и професионалаца у управљању.

Програмски модул је структуриран у формату који задовољава потражњу глобалне инвестиционе индустрије. Курс се непрекидно развија и додаје нове праксе у индустрији, али дефинитивно покрива широке теме које се односе на управљање инвестицијама, финансијску анализу, акције, обвезнице и деривате и пружа опште знање о другим областима финансија.

Шта је ЦАИА?

Овлашћени аналитичар за алтернативна улагања је назив који нуди ЦАИА Асоцијација за успешно поравнање ЦАИА испита - испита који институција спроводи за доделу именовања професионалцима из области инвестиција. Успешно полагање испита од стране кандидата омогућава му признање да је специјалиста у пољу алтернативних инвестиција као што су хеџ фондови, приватни капитал, улагање у некретнине и ризични капитал. Ознака се постиже полагањем два испита у организацији института ЦАИА.

Ова ознака је глобално препозната као репер за професионалце који желе да постигну разлику у алтернативним улагањима. Омогућава професионалцу да разуме портфељ из перспективе инвеститора и примени разнолике стратегије и научи основе алтернативне класе улагања и примени информације о додељеној имовини да би постигао доношење одлука оријентисаних на резултат.

ЦФА вс ЦАИА Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између ЦФА и ЦАИА.

Услови за полагање испита

ЦФАЦАИА
Да би се квалификовао за ЦФА програм, кандидат мора имати диплому (или еквивалент) или бити на завршној години свог студија (потребно је ажурирање постизања степена да би се квалификовао за ниво ИИ) или најмање четири године професионалног искуства. ЦФА сертификат додељује се тек након што кандидат стекне четворогодишње искуство чак и након полагања испита.Да би се кандидовали на ЦАИА испитима, кандидати морају имати најмање годину дана професионалног искуства и диплому.

Упоредна табела ЦФА и ЦАИА

ОдељакЦФАЦАИА
Сертификација у организацијиЦФА организује Институт ЦФА (Амерички институт)Удружење овлашћених аналитичара за алтернативне инвестиције
Испит / ПрозорЦФА Део И, ИИ и ИИИ ниво испити се одржавају сваке прве суботе јуна сваке године, а први део се може полагати и у децембруНиво И и ИИ

Испити се одржавају у фебруару и марту

Ниво И: 27. фебруара – 10. марта 2017

ИИ ниво: 13–24. Марта 2017

ПредметиЕтички и професионални стандарди

Квантитативне методе

Економија

Финансијско извештавање и анализа

Квалитативна анализа, теорије трговања алтернативним инвестицијама, индексација и бенчмаркинг.

Теме укључују алфа и бета покретаче, некретнине, хедге фондове, робу, управљане фондове, приватни капитал, деривате, фондове фондова и управљање ризиком

Проценат пролазностиДа обришете ЦФА потребан вам је ниво 1 42%, ниво 2 46%, а за ниво 3 54%.

Просечна пролазност за сва три нивоа од 14 година ЦФА (од 2003. до 2016.) било је 52%

ЦАИА ниво 1 Пролазне стопе испита 2015: - 66%

ЦАИА ниво 2 Пролазне стопе испита 2015: - 67,8%

ЦАИА ниво 1 и ниво 2 Пролазне оцене за испите 2016. - 61% и 66%

ЦАИА ниво 1 Испити у марту 2017. године Пролазне стопе: - 62%

НакнадеЦФА накнада је око 1350 УСД, укључујући регистрацију и преглед.Рано: - 11. октобра - 22. новембра 2016. 1.150 УСД.

Упис такса: - 400 долара. Накнада за испит 400 УСД.

Стандард: - 22.11.2016. - 14.02.2017. 1.250 долара.

Упис такса: - 400 долара. Накнада за испит 400 УСД

Могућности за запошљавањеИнвестиционо банкарство, управљање портфељем и истраживање капиталаАналитичари хеџ фондова или фондова приватног капитала

Зашто наставити ЦФА?

ЦФА студијски програм покрива готово читав предмет у свом ентитету, али прелистава тему дајући свеукупне изгледе студенту. Такође покрива алтернативне инвестиције, али не у детаље. Међутим, ЦФА је глобални бренд и институт ужива велику базу чланова, а ово именовање се сматра преферираним путем за постизање бољег и ширег обима традиционалних инвестиција.

ЦФА би требао бити идеалан курс за вас ако желите да направите нишу у традиционалним улогама улагања, као што су менаџери фондова и аналитичари безбедности. Програм сертификата не ужива високу стопу пролазности и самим тим има престиж повезан са њим што професионалца истиче у очима његовог послодавца.

За разлику од осталих међународних сертификата, ЦФА је јефтинији и пружа вам добру основу о финансијским тржиштима и на истом побољшава вашу стручност и знање.

За додатне детаље можете погледати детаљну белешку у водичу за ЦФА испит.

Зашто наставити ЦАИА?

ЦАИА је савршен курс за оне појединце који желе да попуне образовну празнину да би се брзо повећали на пољу алтернативних улагања. Носиоци ЦАИА ознаке су релативно мањи у поређењу са ЦФА носиоцима повеља и дају добру шансу кандидату да се истакне од осталих на тржишту рада.

ЦАИА бележи страшан раст у последњих неколико година и свако ко је заинтересован за специјализацију требало би да преферира овај курс. Пролазност за ЦАИА је прилично висока; међутим, то директно не отвара врата великим могућностима.

Међутим, ЦАИА помаже у постизању више базе клијената и професионалних мрежних веза путем чланства у глобалним поглављима.

Закључак

У овом чланку имате све потребне информације, време је да пажљиво размислите о могућностима и донесете одлуку. На крају крајева, само сте ви одговорни за обликовање своје каријере. Желимо вам сву срећу и надамо се да ћете постићи већи успех у било ком курсу који сте изабрали да студирате.