Анализа сигурности (дефиниција, примери) | Топ 3 врсте

Шта је безбедносна анализа?

Анализа сигурности односи се на метод анализе вредности хартија од вредности као што су акције и други инструменти за процену укупне вредности посла која ће бити корисна за инвеститоре у доношењу одлука. Постоје три методе за анализу вредности хартија од вредности - фундаментална, техничка и квантитативна анализа.

Карактеристике

  • Да вреднује финансијске инструменте попут капитала, дуга и гаранција компаније.
  • Да бисте користили јавно доступне информације. Коришћење инсајдерских информација је неетично и незаконито.
  • Аналитичари безбедности морају деловати интегритет, компетентност и марљивост током обављања инвестиционе професије.
  • Да би се користили различити аналитички алати, то укључује фундаменталне, техничке и квантитативне приступе.
  • Аналитичари безбедности би требало да интерес клијената ставе изнад њихових личних интереса.

Примери

# 1 - Анализа ИПО у оквиру

За процену ИПО у Бок-у користио сам следеће приступе -

  1. Релативна процена - СААС упоредни састави
  2. Упоредна анализа аквизиције
  3. Вредновање помоћу награда заснованих на залихама
  4. Знакови вредновања из Бок Привате Екуити Фундинг-а
  5. Знакови вредновања из процене финансирања ДропБок приватног капитала
  6. Оквир ДЦФ вредновања

Овде можете сазнати више о Анализи вредновања оквира.

# 2 - Алибаба ИПО анализа

Анализирајући Алибаба ИПО, првенствено сам користио дисконтну технику новчаног тока

Из овог чланка - Анализа процене вредности компаније Алибаба можете сазнати више о томе како сам радио безбедносну анализу компаније Алибаба

Врсте сигурносне анализе

Испод су три најбоље врсте сигурносне анализе.

Хартије од вредности могу се широко класификовати у капиталне инструменте (акције), дужничке инструменте (обвезнице), деривате (опције) или неке хибридне (конвертибилне обвезнице). Узимајући у обзир природу хартија од вредности, безбедносна анализа може се широко извршити коришћењем следеће три методе: -

# 1 - Фундаментална анализа

Ова врста анализе сигурности је поступак оцењивања хартија од вредности где је главни циљ израчунавање унутрашње вредности акције. Проучава основне факторе који утичу на унутрашњу вредност залиха, као што су изјава о профитабилности и изјаве о положају предузећа, менаџерски учинак и перспективе будућности, садашњи индустријски услови и укупна економија.

# 2 - Техничка анализа

Ова врста анализе безбедности је техника предвиђања цена која узима у обзир само историјске цене, обим трговине и индустријске трендове да би предвидела будуће перформансе хартије од вредности. Проучава графиконе залиха применом различитих показатеља (попут МАЦД, Боллингер опсега, итд.) Под претпоставком да је сваки основни унос урачунат у цену.

# 3 - Квантитативна анализа

Ова врста сигурносне анализе је пратећа методологија и за фундаменталну и за техничку анализу која вреднује историјске перформансе залиха кроз прорачуне основних финансијских показатеља, нпр. Зарада по акцији (ЕПС), повраћај улагања (РОИ) или сложене процене попут дисконтованих новчаних токова (ДЦФ).

Зашто анализирати хартије од вредности?

Основни циљ сваког појединца је да повећа своју нето вредност улагањем своје зараде у разне финансијске инструменте, тј. Стварање новца помоћу новца. Анализа безбедности помаже људима да постигну свој крајњи циљ, као што је објашњено у наставку:

# 1 - Повраћај

Примарни циљ инвестиције је остваривање поврата у облику повећања капитала као и приноса.

# 2 - Капитални добитак

Капитални добитак или апрецијација је разлика између продајне цене и набавне цене.

# 3 - Принос

То је поврат примљен у облику камате или дивиденде.

Повратак = Капитални добитак + Принос

# 4 - Ризик

То је вероватноћа губитка уложеног главног капитала. Анализом безбедности се избегавају ризици и осигурава сигурност капитала, такође се стварају могућности за надмашивање тржишта.

# 5 - Безбедност капитала

Капитал уложен уз правилну анализу; избегава шансе да изгуби и камату и капитал. Улажите у мање ризичне дужничке инструменте попут обвезница.

# 6 - Инфлација

Инфлација убија куповну моћ. Инфлација временом доводи до тога да купујете мањи проценат добра за сваки долар који поседујете. Правилна улагања пружају вам заштиту од инфлације. Дајте предност обичним деоницама или робама над обвезницама.

# 7 - Однос ризик-повратак

Што је већи потенцијални повраћај улагања, већи ће бити ризик. Али већи ризик не гарантује већи принос.

# 8 - Диверзификација

„Само не стављајте сва јаја у једну корпу“, тј. Немојте улагати цео капитал у једно средство или класу имовине, већ свој капитал распоредите у разне финансијске инструменте и створите фонд средстава који се назива портфељ. Циљ је смањити ризик од волатилности одређеног средства.

Белешка: Анализа хартија од вредности не гарантује профит сваки пут јер се истраживање врши на основу јавно доступних информација. Међутим, супротно ефикасној хипотези тржишта (ЕМХ), тржишта не одражавају све доступне информације, па аналитичари безбедности могу победити тржиште користећи техничке и основне приступе.