Амортизација нематеријалне имовине (дефиниција, примери)

Шта је амортизација нематеријалне имовине?

Амортизација нематеријалне имовине односи се на метод по којем се трошкови различитих нематеријалних улагања предузећа (средства која немају физичко постојање, не могу осетити и додирнути као заштитни знак, добра воља, патенти итд.) Троше током одређеног периода време.

Једноставним речима, односи се на трошење трошкова нематеријалне имовине предузећа током њиховог укупног животног века. Термин „нематеријална имовина“ односи се на ону имовину која није физичке природе. То могу бити средства попут заштитних знакова, ауторских права, патената итд.

Амортизација нематеријалне имовине слична је амортизацији, која представља распоређивање трошкова имовине предузећа за њен животни век. Главна разлика између амортизације и амортизације је у томе што се претходна користи у случају нематеријалне имовине, а друга у случају материјалне имовине.

Примери амортизације

Пример # 1

  • Размотримо случај пословне организације, рецимо компаније АБЦ, која купује патент за 15.000 америчких долара на 15 година. Тако компанија може да користи патент у своју корист током 15 година, а укупна вредност патента, која износи 15.000 америчких долара, амортизује се током 15 година.
  • Тако ће компанија АБЦ амортизовати трошак од 1.000 америчких долара сваке године и одузимати ту вредност од вредности патента у билансу стања сваке године.
  • На овај начин, укупна вредност патента се обрачунава методом амортизације током корисног века трајања патента.

Пример # 2 (Патент постаје без вредности после неколико година)

  • Могу бити случајеви када се корисни век трајања патента у власништву 15 година не рачуна до 15 година.
  • Узмимо у обзир да је након 5 година патент постао безвредан за компанију АБЦ. Тако се корисни век трајања нематеријалне имовине, наиме патента, смањује са 15 на 5 година.
  • Дакле, за само 5 година трошак имовине може се амортизовати и троши се за само 1.000 УСД сваке године.
  • У овом случају, преостали трошак од 10.000 америчких долара, који је неамортизован, треба заједно трошити, а вредност патента се у билансу стања предузећа смањује на 0 долара.

Пример бр. 3 (додатни трошкови)

  • Други случај је када дође до вишка трошкова у погледу патента, можда због прекида у погледу треће стране. У таквом случају фирма треба да ангажује адвоката.
  • Рецимо да је фирма ангажовала адвоката који је компанији наплатио 10.000 долара и успешно одбранио патент. У таквом случају, износ потрошен за адвоката, који износи 10.000 америчких долара, додаје се вредности патента и амортизује током преосталог корисног века трајања патента.

Гоогле-ова амортизација нематеријалне имовине

извор: Гоогле 10К

Патенти и развијена технологија
  • Нето књиговодствена вредност = 2.220 милиона УСД
  • Преостали век употребе је 3,8 година.
  • Амортизовани трошкови повезани са патентима и развијеном технологијом у 2018. години биће = 2.220 УСД / 3.8 = 584.21 УСД
Односи са клијентима
  • Нето књиговодствена вредност = 96 милиона УСД
  • Преостали век употребе је 1,7 година.
  • Амортизовани трошкови везани за патенте и развијену технологију у 2018. години биће = 96 УСД / 1,4 = 68,57 милиона УСД
Патенти и развијена технологија
  • Нето књиговодствена вредност = 376 милиона УСД
  • Преостали корисни век је 4,6 година;
  • Амортизовани трошкови повезани са патентима и развијеном технологијом у 2018. години биће = 376 УСД / 4,6 = 81,7 милиона УСД

Употребе амортизације нематеријалне имовине

Амортизација нематеријалне имовине може се користити у две сврхе, од којих је прва у рачуноводствене сврхе, а друга у сврху одлагања пореза.

Методе амортизације које се користе за ове две сврхе међусобно се разликују. Када се користи у случају пореза, стварни животни век имовине се не узима у обзир, а само се основни трошак амортизује током одређеног броја година. Нематеријална улагања нису физичке природе и проналажење стварне вредности за њих није тако лако као у случају материјалне имовине. Постоје прописи који одређену имовину групишу у категорију нематеријална имовина и дају јој одређену вредност.

Амортизација нематеријалне имовине - бескрајан век употребе

Нематеријална улагања без ограниченог века употребе, тј. Са неодређеним веком употребе, не амортизују се, али се преиспитују због умањења вредности кад год промене у догађајима или околностима указују на то да књиговодствена вредност средства можда неће бити надокнадива.

На пример, Гоодвилл. Испод је распоређивање набавних цена Гоогле Инц-а за све аквизиције преузете из његовог извештаја 10-К.

Према америчком ГААП СФАС 142, гоодвилл се не амортизује, већ се сваке године тестира на умањење вредности. Умањење добре воље за сваку извештавајућу јединицу треба тестирати у двостепеном процесу најмање једном годишње.

Предности

  • Примарно, употреба амортизације у предузећима је смањење пореског оптерећења. Све док је средство у употреби, можете смањити порез који се плаћа.
  • Помаже фирми да на финансијским извештајима предузећа прикаже већу вредност имовине и већи приход.

Закључак

Употреба амортизације нематеријалне имовине је корисна за фирму. Помаже у процени вредности амортизоване имовине са лакоћом. Истовремено, помаже у процени користи од поседовања. Штавише, помаже фирми смањењем пореског терета који поседују. Амортизација капиталних трошкова помаже фирми да увек поседује минималну финансијску сигурност.