Кабриолетна арбитража | Стратегија | Примери | Ризици

Дефиниција конвертибилне арбитраже

Конвертибилна арбитража се односи на стратегију трговања која се користи да би се искористила неефикасност цена која постоји између деоница и кабриолета, где ће особа која користи стратегију заузети дугу позицију у конвертибилној хартији од вредности и кратку позицију у основним обичним деоницама.

То је дуга кратка стратегија трговања коју фаворизују хеџ фондови и трговци великих размера. Таква стратегија подразумева предузимање дуге стратегије конвертибилне хартије од вредности са истовременом кратком позицијом у основним обичним деоницама, у сврху капитализације разлика у ценама између две хартије од вредности. Конвертибилна хартија од вредности је она која се може конвертовати у други облик, попут конвертибилне преференцијалне акције, која се може променити из акције конвертибилних преференцијала у акцијски капитал / обичне акције.

Зашто користити конвертибилну стратегију арбитраже?

Образложење за усвајање конвертибилне арбитражне стратегије је да дуга кратка позиција повећава могућност за добитак се остварује са релативно нижим степеном ризика. Ако вредност акције опадне, арбитражни трговац ће имати користи од кратке позиције на залихама, јер је то капитал и вредност тече у правцу тржишта. С друге стране, конвертибилна обвезница или задужнице имат ће ограничене ризике јер је ријеч о инструменту са фиксном стопом прихода.

Међутим, ако деоница добије губитак на краткој позицији деоница биће ограничен јер ће се надокнадити профитом на конвертибилној хартији од вредности. Ако се акцијама тргује по пари и не иде ни према горе ни према доле, конвертибилна хартија од вредности или задужница ће и даље плаћати стабилну стопу купона која ће надокнадити трошкове држања кратке акције.

Још једна идеја усвајања конвертибилне арбитраже је да фирма конвертибилне обвезнице имају неефикасну цену у односу на акције компаније. То може бити зато што фирма може намамити инвеститоре да улажу у дугове предузећа и стога нуде уносне стопе. Арбитража покушава да профитира на овој грешци у одређивању цена.

Такође погледајте Обрачун конвертибилних обвезница

Који је однос хеџинга у конвертибилној арбитражи?

Однос критичности који треба познавати конвертибилне арбитраже је однос хеџинга. Овај однос упоређује вредност позиције која се држи употребом живе ограде у поређењу са целокупном позицијом.

Јер нпр. ако неко поседује 10.000 УСД страног капитала, то излаже инвеститора ФОРЕКС-овом ризику. Ако инвеститор одлучи да заштити капитал у вредности од 5.000 УСД са валутном позицијом, однос заштите је 0,5 (50/100). То кулминира тиме што је 50% власничке позиције спречено од ризика девизног курса.

Конвертибилни ризици арбитраже

Кабриолет арбитража је незгоднија него што звучи. Будући да конвертибилне обвезнице углавном морају да се држе одређено време пре конверзије у власнички капитал, пресудно је да арбитар / менаџер фонда пажљиво процени тржиште и унапред одреди могу ли утицати тржишни услови или било који други макроекономски фактори током временског оквира у коме је конверзија дозвољена.

На пример, ако је фонд стекао конвертибилни инструмент компаније АБЦ Цо. са роком закључавања од 1 године. Међутим, након 1 године биће објављен годишњи буџет земаља, чиме се очекује да они уведу порез на расподелу дивиденде од 10% на дивиденде које је компанија објавила на капиталне акције. Таква мера ће имати утицаја на тржиште, а такође и питање држања конвертибилних залиха на дужи рок.

Арбитражи могу постати жртве непредвидивих догађаја без ограничења негативних ефеката. Један пример је током 2005. године када су многи арбитри имали дугачке позиције у заменљивим обвезницама Генерал Моторс (ГМ) и кратке позиције у ГМ деоницама. Очекивало се да ће садашња вредност ГМ залиха пасти, али ће дуг и даље доносити приходе. Међутим, агенције за кредитни рејтинг су почеле да смањују дуг, а милијардер-инвеститор покушао је да изврши масовну куповину својих акција, што је стратегије менаџера фондова довело до пада.

Кабриолетна арбитража суочена је са следећим ризицима -

  1. Кредитни ризик: Већина конвертибилних обвезница може бити нижа од инвестиционе или не мора имати оцену која обећава ванредне приносе, па стога постоји значајан ризик од неплаћања.
  2. Ризик од каматне стопе: Конвертибилне обвезнице са дужим роком доспећа осетљиве су на каматне стопе и док су акције са кратком позицијом дефинитивна стратегија заштите, нижи коефицијенти заштите могу захтевати додатну заштиту.
  3. Ризик менаџера: Менаџер може погрешно проценити конвертибилну обвезницу што доводи до пропитивања арбитражне стратегије. Ако су процене погрешне и / или кредитни ризик порасте, вредност конверзије обвезница може се смањити / елиминисати. Ризик менаџера укључује и оперативни ризик фирме. Способност менаџера да уђе / изађе са позиције са минималним утицајем на тржиште имаће директан утицај на профитабилност.
  4. Правне одредбе и ризик проспекта: Проспект пружа многе степене потенцијалних ризика који настају у таквим стратегијама као што су пријевремени позив, очекиване посебне дивиденде, закашњела исплата камата у случају позива итд. Конвертибилни арбитри могу се најбоље заштитити свјесни потенцијалних замки и прилагођавањем заштите врсте за прилагођавање таквих ризика. Такође треба бити свестан правних импликација и нестабилности применљивих на берзама као и на обвезницама.
  5. Валутни ризици: Могућности конвертибилне арбитраже често прелазе више граница, што такође укључује више валута и излагање различитих позиција валутном ризику. Арбитражи ће стога морати да користе валутне терминске погодбе или терминске уговоре да би се заштитили од таквих ризика.

Пример конвертибилне арбитраже

Узмимо практични пример како ће радити конвертибилна арбитража:

Почетна цена конвертибилне обвезнице је 108 УСД. Арбитражни менаџер одлучује да уложи готовинско улагање од 202.500 УСД + 877.500 УСД позајмљених средстава = Укупна инвестиција од 1.080.000 УСД. Однос дуга и капитала у овом случају износиће 4,33: 1 (дуг је 4,33 пута већи од износа капиталног улагања).

Цена акције је 26.625 по акцији, а менаџер скраћује 26.000 акција по цени од 692.250 долара. Такође, треба да се одржи однос хеџинга од 75%, па ће стога однос конверзије обвезнице бити (26,000 / 0,75) = 34,667 акција.

Претпоставићемо једногодишњи период држања.

Укупан поврат се може приказати уз помоћ доње табеле:

Новчани ток у конвертибилној арбитражи

Повратак ИзворПовратакПретпоставка / Белешке
Приход од камата на обвезнице (на дуге стазе)$50,000Купон од 5% на износ од 1.000.000 УСД
Попуст на кратке камате (на залихама)$8,653Камата од 1,25% на зараду од 692.250 УСД на основу почетног коефицијента заштите од 75% [26.000 акција продатих по 26.625 $ = 692.250 УСД, у односу на 34.667 акција еквиваленције обвезница].
Мање:
Трошак полуге($17,550)Камата од 2% на позајмљена средства у износу од 877.500 УСД
Исплата дивиденде (кратка залиха)($6,922)Принос од дивиденде од 1% на 692.250 УСД (тј. 26.000 акција)
Укупан новчани ток ……… (1)$34,481

Повратак арбитраже

Повратак ИзворПовратакПретпоставка / Белешке
Повратак обвезница$120,000Купљено по цени од 108 и претпоставља се да се продаје по цени од 120 за 1.000 долара
Повратак залиха ($113,750)Продате акције у износу од 26.625 УСД, а акције су порасле на 31.00 УСД [тј. Губитак 4,375 $ * 26.000 акција]
Укупан повраћај арбитраже …… .. (2)$6,250
Укупан повраћај (1) + (2) $40,431(Укупни принос од 40.431 УСД је 20% повраћаја улагања од 202.500 УСД)
  

Извори РОЕ могу се приказати уз помоћ доње табеле:

Повратак ИзворДоприносНапомене
Приходи од камата на обвезнице (дуги)4.6%Камата од зарађених 50.000 УСД / цена обвезнице од 1.080.000 УСД * 100 = 4,6%
Попуст на кратке камате (залихе)0.8%Камата од 8.653 долара зарађених / цена обвезнице од 1.080.000 $ * 100 = 0,8%
Исплата дивиденде (залиха)-0.6%Дивиденде од 6.922 УСД исплаћене / цена обвезнице од 1.080.000 УСД * 100 = -0,6%
Трошак полуге-1.6%Камата од 17.550 УСД плаћених / цена обвезнице од 1.080.000 $ * 100 = -1,6%
Повратак арбитраже0.6%Поврат од зарађених 6.250 УСД / цена обвезнице од 1.080.000 УСД * 100 = 0,6%
Неповратни повратак3.8%Тотални повратак од 40.431 долара зарађеног / цена обвезнице од 1.080.000 америчких долара = 3,8%
Допринос полуге16.2%Допринос полуге је веома значајан.
Тотални повратак20.0% 

Очекивања менаџера конвертибилног арбитражног фонда

Генерално, конвертибилни арбитражи траже кабриолете који показују следеће карактеристике:

  1. Велика испарљивост - Основна залиха која показује натпросечну нестабилност јер им ово омогућава већу вероватноћу да остваре већи профит и прилагоде однос заштите.
  2. Ниска конверзија Премиум - Конверзијска премија је додатни износ плаћен за конвертибилну хартију од вредности конверзије измерен у%. Генерално, пожељан је кабриолет са премијом конверзије од 25% и нижим. Нижа премија за конверзију указује на нижи ризик од каматних стопа и кредитну осетљивост, које је веома тешко заштитити од ризика капитала.
  3. Ниска или никаква дивиденда на основне акције - Будући да је хеџ позиција кратка за основне акције, свака дивиденда на акцији мора се исплатити дуготрајном власнику, јер је предвиђање стратегије пад цене акција. Такав случај ће створити негативан новчани ток у хеџингу.
  4. Висока гама - Висока гама значи колико се брзо делта мења. Делта је однос који упоређује промену цене основног средства са одговарајућом променом цене дериватног уговора. Кабриолет са високом гама нуди чешће могућности динамичног хеџинга, пружајући тако могућност већег поврата.
  5. Подцењени кабриолет - Будући да је заштићена конвертибилна позиција дуга позиција, арбитраж ће тражити питања која су потцењена или тргује на подразумеваним нивоима волатилности испод просека тржишних приноса. Ако кабриолет има будућност повратка у нормалне приносе, тада ће то бити одговарајућа прилика за менаџера да уновчи.
  6. Ликвидност - Арбитраж преферира питања која су високо ликвидна, јер се могу користити за брзо успостављање или затварање позиције.

Уобичајене трговине конвертибилном арбитражом

Постоји много конвертибилних арбитражних послова, али неке од уобичајених су:

  • Синтетички наноси: То су трговине врло осетљиве на капитал које се тргују „у новцу“, конверзије које су мање од 10% премије. То су кабриолети са високом делтом, разумним кредитним квалитетом и солидним доњим обвезницама. Доњи ниво обвезница је стопа коју обвезнице нуде и представља фиксну стопу поврата (компонента обвезнице конвертибилне хартије од вредности на основу њеног кредитног квалитета, изражена у%).
  • Гамма Традес: Такве трговине настају успостављањем делта неутралне или могуће пристрасне позиције која укључује конвертибилну хартију од вредности са разумним кредитним квалитетом и истовремену кратку продају деоница. С обзиром на то да су такве акције променљиве због своје природе, ова стратегија захтева пажљиво праћење динамичким заштитом позиције, тј. Непрекидном куповином / продајом акција основне деонице.
  • Вега Традес: Такође познато као „волатилност трговања“ подразумева успостављање дуге позиције у кабриолетима и продају одговарајуће усклађених опција позива основног трговања акцијама на високим нивоима волатилности. Ово такође захтева пажљиво праћење позиција које укључују наведене опције позива, јер се цена ударне опције позива, а истек мора подударати што је могуће ближе условима конвертибилне хартије од вредности.
  • Трговине новчаним токовима: Циљ таквих трговина је прикупити максималне новчане токове из могућности арбитраже. Ова стратегија се фокусира на конвертибилне хартије од вредности са разумним приходом од купона или дивиденде у односу на основну дивиденду од обичних деоница и премију за конверзију. Нуди профитабилне алтернативе трговања где купон са дуге позиције или дивиденда / рабата примљена са кратке позиције надокнађује премију плаћену током одређеног временског периода.

Такође, погледајте Стратегије најбољег хеџ фонда

Закључак

Конвертибилна арбитражна стратегија донела је атрактивне приносе током последње 2 деценије који нису у корелацији са појединачним учинком обвезница или тржишта капитала. Одлучујући фактор за успех такве стратегије је ризик менаџера, а не усмерени ризик капитала или тржишта обвезница. Поред тога, висока полуга је такође потенцијални фактор ризика јер може смањити зарађени принос.

У 2005. години откупи инвеститора имали су значајан утицај на принос стратегије, иако је максимално повлачење и даље знатно мање у поређењу са традиционалним тржиштима акција и обвезница. Ово је за разлику од добрих перформанси стратегије конвертибилне арбитраже током 2000-02. Године када су тржишта била веома нестабилна због дот цом кризе. Чини се да је стратегија и даље добра заштита портфеља у ситуацијама волатилности.

Познато је да су такве стратегије врло корисне у испрекиданим тржишним условима, јер се захтева да се искористе разлике у ценама. Неопходно је континуирано надгледати тржишта и искориштавати ситуације у којима су обвезнице / акције потцењене. Принос од обвезнице биће фиксиран, што менаџера држи у релативно сигурнијој позицији, али је потребно да предвиди волатилност тржишта такође ради максимизирања њиховог приноса и извуче максималну корист из истовремених стратегија задржавања и продаје.