Одузете акције (значење, примери) | Чланци у часопису

Шта су изгубљене акције?

Одузимање акција је поступак којим компанија након одобрења одбора директора отказује или одузима акције појединца, а обично се то ради када постоји неусаглашеност са захтевима куповине, као што је неуспех у уплати алотног новца, неуспех у уплати новца за позив, продаји или преносу акција током ограниченог периода итд.

Акције инвеститора се одузимају због кршења услова из купопродајног уговора, попут неплаћања новца за позив у року који је обезбедила компанија. То се може учинити само након одобрења одбора директора.

Процес

Одузимање акција је озбиљан корак, јер последице доводе до укидања права акционара и такође уплаћеног износа. Стога постоје посебни захтеви за одузимање акција.

  • Поверед би Статут - Одузимање удела мора бити у складу са одредбама поменутим у статуту.
  • Правилно обавештење - Правилно обавештење треба доставити акционарима који не испуњавају обавезе, наводећи износ који треба платити, а обавештење треба послати 14 дана пре датума исплате. Сврха обавештења је да омогући акционарима да врате новац од позива, све камате на њега и сачувају акције од одузимања.
  • Резолуција Одбора директора - Ако акционари не уплате доспели новац ни након што им је уручено правоваљано обавештење, тада одбор директора може да одузме акције доношењем одлуке.

Одузети уноси у дневник

Књиговодствене евиденције зависе од тога да ли су акције издате по цени Премиум или номинално. Уноси су наведени као доле,

  1. Ако би акције биле издате у пар

  1. Ако су акције издате на Премију и примљен је износ премије

  1. Ако су акције издате са премијом, а износ премије није примљен

Рачуноводствени третман и рачуноводство поновног издавања

Када се акције одузму, постоје две могућности са компанијом, тј. Они могу располагати акцијама или акције могу бити поново издате. Ове акције се могу поново издати по номиналној вредности, премији и попусту, а уноси су следећи:

1.Ако је реиздање на пар

2.Ако је поновно издавање на Премиум

3.Ако је поновно издавање на попусту

Неопходно је схватити да се акције могу издати само по номиналној вредности и премији, али поновно издавање такође можемо извршити са попустом користећи новац одузет од одузимања деоница.

4.Преношење одузимања билансног удела у капиталне резерве

Ако се поново издају само неке акције, тада би износ који се пребацује у резерву капитала био пропорционалан и могао би се израчунати помоћу следеће формуле,

Износ примљен из горње формуле умањен за износ одузимања удела који се користи у случају поновног издавања са попустом преноси се у капиталне резерве А / ц.

Пример одузимања деоница

Компанија А Лтд издала је емисију од 10.000 деоница на Рс. 10 по акцији, номинална вредност је једнака емитованој цени, тј. 10. Новац за додељивање био је Рс. 1 по акцији коју плаћају сви акционари. Новац за први позив био је Рс. 2, коју није платио господин Викрам, коме је додељено 1.000 акција, а уручено је обавештење о уплати новца од позива. Након неплаћања новца од позива, одбор је одлучио да изгуби део. Због тога се следећи књиговодствени записи предају ради одузимања,

Одузете акције нису поново издате, па се целокупан новац пребацује у капиталну резерву

Ефекти одузетих акција

  1. Престанак чланства - Чланови чије се акције одузимају престају да буду чланови компаније, а његово име се брише из регистра чланова.
  2. Престанак одговорности - Одговорност члана за плаћање будућих позива престаје након одузимања деоница. Међутим, особа је и даље дужна да компанији плати неплаћени новац за позив и може да стоји у књигама као обични дужник уместо као допринос.
  3. Одговорност као претходни члан - Ако компанија уђе у ликвидацију у року од једне године од одузимања удела, тада се такво лице чије се деонице одузимају може сматрати доприносником са Листе Б.

Закључак

Након читања горњег садржаја, схватамо да постоје посебни захтеви који се морају испунити да би се изгубиле акције члана, а рачуноводствени третман би требао поштено одражавати трансакције.