Премија на залихи (дефиниција, пример) | Премијски рачун за хартије од вредности

Премија на акцији дефинише се као износ додатног новца који су инвеститори компаније спремни да уплате компанији за куповину акција компаније преко њене номиналне вредности и израчунава се одузимањем номиналне вредности издате акције од емисије Цена.

Шта је Премиум на обичним акцијама?

Премија на акцији истиче број новца који су инвеститори спремни да плате поред номиналне вредности акције. То је показатељ вредности удела и очекивања од тржишта за одређено предузеће. Фирма би требало да премаши тржишна очекивања или да заинтересује инвеститоре за изгледе компаније, што их тера да плате више од номиналне вредности удела.

Пример премије на акцији

Размотримо једноставан пример. Рецимо да господин Франк води ресторан са још 4 акционара. Господин Франк жели да изда додатних 2.500 акција са 10 америчких долара номиналних залиха новим инвеститорима за прикупљање додатног капитала за експанзионе пројекте. Како ресторан послује изузетно добро, а инвеститори препознају будући потенцијал, инвеститори су спремни платити 30 долара за сваку акцију. У овом случају, разлика од 20 долара је премијски износ на акцији.

Обрачун залиха премија

Рачуноводство за премију залиха је прилично једноставно. Рачун обичне акције користи се за евидентирање номиналне вредности издатих акција, а за евидентирање премије користи се засебни рачун који се назива „уплаћени капитал који премашује номиналну вредност“. Овај рачун је рачун капитала који представља број новца који су инвеститори допринели фирми, поред номиналне вредности акције. Уноси у дневник за исте могу се написати на следећи начин проширујући горњи пример са неопходним објашњењем:

Ако се додатне акције издају уз премију, издавање акција евидентира се задуживањем готовине у износу од 75.000 америчких долара [2.500 акција * 10 номиналних вредности]; кредитирање обичних акција за 25.000 америчких долара [2.500 акција * 10 номиналних вредности]. Даље кредитирање стања од 50.000 УСД [75.000 - 25.000 УСД] тј. Уплаћени капитал који прелази основну вредност од 25.000 УСД. Може се приметити да је употреба обичних акција само за евидентирање номиналне вредности новоиздатих акција. Поред тога, рачун уплаћеног капитала евидентира целокупну премију коју су нови инвеститори спремни да плате за акције.

Уноси имају другачији поступак евидентирања када се износ премије за хартије од вредности прими новцем из апликације, а такође и са новцем за додељивање.

Ако се премијски новац прими са новцем из апликације, он се не додељује директно на рачун за премију хартија од вредности. Пријава је примљена, али како постоје могућности одбијања, треба сачекати док пријава не буде прихваћена и финализована. Уноси би били:

Такође ће бити времена када се премија за акције прикупља новцем од додељивања. Записи у часопису били би:

Даље, по преносу новца од пријаве, унос би био

Овде је важно напоменути да у случају да је током пријаве примљен авансни износ, такав новац треба прилагодити према рачуну за расподелу удела. Међутим, прво авансни новац треба прилагодити номиналној вредности акција, а ако остане било какав салдо, ускладиће се са рачуном премије хартија од вредности.

Рачун је наведен у одељку капитала у билансу стања и одмах испод заједничког рачуна деоница.

  • Свака фирма треба строго да узме у обзир да је премија залиха нераспоредива резерва. Може се користити искључиво у сврхе дефинисане подзаконским актима компаније. Не може се узети у обзир у било које друге сврхе.
  • Акционарску премију треба користити за плаћање трошкова повезаних са главницом, као што су накнаде Ундервритер-а.
  • Друштвима није дозвољено да користе премију акција за исплату дивиденде акционарима или за покривање оперативних губитака.
  • Такође се може користити за издавање бонуса заинтересованим странама. Трошкови и издаци повезани са издавањем нових акција такође се могу прилагодити из премије за акције.

Погледајмо опширан пример са његовим утицајем на Часопис и Биланс стања:

Анди Цхемицалс Лтд. је имао одобрени капитал од 10,00,000 УСД подељен на 1,00,000 акција по 10 $. Издали су 35.000 акција директорима и 50.000 акција широј јавности уз премију од 1 УСД по акцији. Претплате су примљене у потпуности, а ове акције су додељене.

Премијски рачун за хартије од вредности

Овај рачун са премијом залиха створен је за одређене сврхе и разне законе широм државе да се овај рачун треба користити само у такве одређене сврхе, а не за друге активности.

Рачун се користи у следеће сврхе:

  • Издавање потпуно исплаћених бонус акција постојећим заинтересованим странама. Треба напоменути да ово не може премашити границу неиспуњеног акцијског капитала предузећа.
  • Писање емисије акција и задужница, нпр. Плаћена провизија или попуст на емисију акција.
  • Употреба за писање било каквих прелиминарних трошкова компаније;
  • Биланс се такође може користити у обезбеђивању премије која се плаћа приликом откупа задужница преференцијалног удела компаније.
  • Откуп његових акција.
  • Не би требало да се користи за исплату дивиденде.