Рачуновођа вс Актуар | Који је бољи? (Главне разлике, Инфографика)

Разлика између књиговође и актуара

Кључна разлика између рачуновође и актуара је у томе што су рачуновође одговорне за рачуноводство финансијских трансакција које су се у прошлости догодиле у предузећу, док су актуари одговорни за предвиђање финансијског утицаја различитих догађаја који се могу догодити или не. јављају се у компанији у будућности.

Рачуновођа постоји ради поједностављивања читавог процеса рачуноводства, док актуар треба да утврди ризике осигуравајућег друштва и да сарађује са осигураницима како би извео стопе. Обоје раде са истим скупом информација, генеришу статистику и рукују финансијским подацима, али свака има различиту сврху и обавља различите пословне функције.

  • Актуари су углавном запослени у индустрији осигурања или понекад у инвестиционим банкама и углавном се баве ризиком. Пружа статистичку вероватноћу да се неки догађај догоди у будућности и како да умањи сваки могући финансијски утицај нежељених догађаја као савет. Такође саветују премије са својим прорачунима о томе колико треба наплатити и како би осигурали које купце.
  • Рачуновође, с друге стране, рукују новчаним трансакцијама бележећи финансијске информације док раде са појединцима или организацијама. Ревизијски рачуни, анализирајући финансијске извештаје, делујући као саветник, припремајући пореске пријаве за широк спектар финансијских питања. Њихове дужности су шире од дужности актуара.

Погледајмо сада сваку од њих детаљно -

Ко је рачуновођа?

  • Рачуновођа се може укључити у издавање или примање рачуна који могу укључивати евидентирање потраживања и потраживања. Такође могу издати евидентирање трошкова или прихода који бележе одлив и прилив готовине.
  • На крају датог периода, они укључују усаглашавање банковних извода. Рачуновођа изради неколико извештаја, укључујући све врсте финансијских извештаја, тј. Биланс стања, извештај о новчаним токовима и биланс успеха. Такође издају извештаје о управљању, који могу укључивати продају, варијације трошкова и прековремене анализе.
  • Рачуновође понекад издају пореске извештаје у вези са порезом на добит, порезом на промет, порезом на имовину.
  • У оквиру пословања, рачуновођа такође може бити укључен у стварање неколико процеса, на пример, пошиљке купцима, примици од добављача и новчани приходи од купаца.
  • Особа се може специјализовати за књиговодство с овлаштеним књиговодством, рачуноводство трошкова и постати порески рачуновођа, службеници за обрачун зарада, рачуновође главне књиге или књиговодје залиха. Овлашћени јавни рачуновођа је најпрестижнија сертификација коју рачуновођа може одабрати. Пре него што неко може да изврши ревизију књига предузећа, лиценца за ЦПА је обавезна.

Ко је актуар?

  • Хајде сада да схватимо улогу актуара, особа која је пословни професионалац, који управља и процењује ризике финансијског подухвата попут ризичних инвестиција и полиса осигурања позната је као актуар.
  • Они су стручњаци за процену финансијског ризика ситуације користећи финансијску теорију, вероватноћу и рачунарство. Да би утврдиле релативни ризик од различитих одлука, приватне и јавне институције се у великој мери ослањају на актуарску науку пре него што актуари добију дозволу да вежбају да се опсежно тестирају и обучавају.
  • Осигуравајуће компаније и пуно инвестиционих банака именују неколико актуара на пуно радно време. Актуарска наука је у основи применљива у послу у којем постоје неизвесности или ризици. Тренутно је актуарска наука један од најбрже растућих и боље плаћених сегмената у Сједињеним Државама.
  • Актуари су заправо запослени за испитивање ризика од инвестиција са финансијског аспекта. Актуари комбинују аналитичке алате специфичне за тржиште и њихову способност да статистички мере вероватноћу да би постигли најбоље могуће резултате. Колебања на финансијским тржиштима нису врло лако предвидети; отуда актуар мора стећи дубоко знање о финансијском свету.
  • Већина инвестиционих банака и осигуравајућих друштава их унајмљују као задржанике и као консултантске актуаре за предузећа која доносе велике једнократне одлуке.

То су биле улоге рачуновође и актуара.

Рачуновођа против актуара Инфограпхицс

Упоредна табела

Основа поређењаРАЧУНОВОДСТВОАКТУАР
Повезан саТок новца кроз организацију или посаоРизик и његове финансијске последице
ЗначењеОписује финансијско здравље компаније, појединца или организацијеИзрачунавају фактор ризика и одређују премије уз познавање посла и финансија
Дужности