Квалитет зараде (пример) | Најбољи показатељи квалитета зараде

Шта је „Квалитет зараде“?

Квалитет зараде односи се на приход остварен од основних операција (понављајућих) послова и не укључује једнократне приходе (који се не понављају) остварен из других извора. Процена квалитета помоћи ће кориснику финансијских извештаја да донесе просудбу о „извесности“ текућег прихода и изгледима за будућност.

  • Извештај о квалитету зараде првенствено се користи за процену тачности и одрживости историјске зараде, као и остваривости будућих пројекција.
  • У случају аквизиција, процене се обично заснивају на вишеструком ЕБИТДА (зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације). Стога је критично за купца да разуме историјску зараду, трендове, критичне претпоставке коришћене у прогнозама и одрживост зараде.
  • Да би се мера дохотка сматрала висококвалитетном, она мора одражавати новчани ток и мора бити одржива. На пример, зарада која је „везана“ за потраживања нема велику вредност јер, упркос томе што је призната, још увек није остварена. Слично томе, зарада која није одржива због потцењених трошкова због непопуњеног извршног положаја, као пример, преценила би одрживу зараду.

Пример

Рецимо да се нето приход компаније АБЦ повећао за 130%. Његова продаја је скочила за 200%, док је опште и административне трошкове успела да смањи за 10%. Супротно томе, реците да је продаја компаније КСИЗ била мање-више равна, да су њени трошкови порасли само за 5%, а нето приход порастао је за 130% након што је променио начин на који су се амортизовала нека њена средства и залихе.

  • Разумно је рећи да компанија АБЦ има бољи квалитет зараде у поређењу са КСИЗ, јер зарада компаније АБЦ долази од истинских побољшања у основним операцијама, тј. Од продаје производа.
  • Компанија КСИЗ успела је да забележи сличан раст нето прихода углавном као резултат рачуноводствених промена (променио је обрачун амортизације), јер је зарада мало већа од зараде на папиру. Важно је напоменути да компанија КСИЗ није учинила ништа незаконито или погрешно, али је њен квалитет нижи од квалитета компаније АБЦ.

Фактори који утичу на квалитет зараде

Према истраживању које је спровео Универзитет Емори, 94,7% финансијских директора сматра да је зарада или веома важна или донекле неопходна за инвеститоре у процени компаније. Тешко је дефинисати квалитет зараде и, иако не постоје коначни критеријуми на основу којих би се могла проценити, постоје многи фактори који се могу узети у обзир при процени зараде.

  • Гледано у целини, може се сажети као степен до ког је зарада готовинска или безготовинска, периодична или неповратна, а на основу прецизних мерења или процена које су подложне променама.
  • Ако је компанија успела да повећа своју зараду сваке године побољшавајући ефикасност трошкова или продају генерисану маркетиншком кампањом, та компанија би имала висококвалитетни приход. Ако је зарада предузећа повезана са спољним изворима, попут повећања цена робе, тада би се видело да предузеће има низак квалитет зараде.
  • Такође, компанија може извести раст продаје, али то је можда због растуће продаје кредита. Обично аналитичари не воле лабаве кредитне политике и више воле органски раст продаје. Предузеће може имати висок нето приход, али истовремено негативне новчане токове из пословања. То се може учинити вештачким путем.

Показатељи укупног квалитета зараде

Финансијски извештаји могу пружити неколико знакова које читаоци могу користити за процену зараде на високом нивоу. То су (али нису ограничени на):

  1. Конзистентност рачуноводствених политика из године у годину или квартала
  2. Укупан степен процене или субјективности у одређивању зараде
  3. Тренд на билансима резерви
  4. Транспарентност обелодањивања
  5. Дискусија о не понављајућим се необичним трансакцијама
  6. Присуство про форма мера зараде
  7. Откривање трансакција повезаних лица
  8. Однос нето прихода и готовине из пословања

Мере квалитета зараде

Такође треба напоменути да компаније могу манипулисати мерама зараде као што су зарада по акцији и однос цене и зараде откупом акција, што смањује број издатих акција. Због овога, компанија са смањеним нето приходом може бити у могућности да забележи раст зараде по акцији. Будући да зарада расте, смањује се и однос цене и зараде, што указује на то да је залиха потцењена или да се продаје. У ствари, компанија је једноставно откупила акције. То се углавном тиче када се компаније преузму на додатни дуг за финансирање откупа акција.

Закључак

Не постоји јединствена карактеристика за мерење квалитета зараде. Међутим, корисници финансијских извештаја, посебно одбори за ревизију и менаџмент, требало би да буду опрезни у процени квалитета финансијског извештавања. Специфични показатељи и карактеристике треба да буду усмерени на процену његовог квалитета.