Обрачун рачуна (дефиниција, пример) | Како то ради?

Шта је клиринг рачун?

Рачун за обрачун, познат и као рачун за прање, је врста привременог рачуна на којем се чувају новчана средства како би се несметано пренео на тражени рачун када се пренос не може извршити директно са једног рачуна на други. Помаже клијентима да одвоје суму новца када су трансакције у току. Ово може помоћи у раздвајању суме новца са рачуна за одређено предузеће.

Објашњење

  • То је рачун нула стања на који клијенти могу да ставе свој новац који желе да пребаце на други рачун. Овај пренос се не може извршити директно, и самим тим се уводи овај рачун. Ово је једна од олакшица које банка пружа својим клијентима који обављају пословне трансакције и желе да се одвојено баве средствима која се држе по страни да би се догодила било која пословна трансакција.
  • Много пута клијенти новац држе на том рачуну и он се обрачунава месечно или понекад свакодневно. Велики бизнисмени свакодневно покушавају да доврше трансакцију јер се баве значајним трансакцијама, а ради се о значајној количини новца, која је такође потребна да се ротира на рачунима.
  • Банка аутоматски преноси износ на тражени рачун према захтеву клијента. Банка не само да омогућава могућност клиринга рачуна већ помаже и у поравнању средстава клијената. Данас постоји специфичан софтвер који такође брине о таквим могућностима рачуна, али увек је упутно да се банке одлуче за то.

Сврха

Сврха овог рачуна је издвајање новчане суме која се користи у каснијој фази процеса финализације трансакције. Касније се овај износ преноси на тражени рачун. Ово помаже клијентима да задрже било какву уплату трећој страни у случају да странка не заврши потребне послове на време.

Понекад је виђено да странка или било који разлог не успе да изврши дату наредбу, а износ им се исплаћује унапред, а након неуспеха, одрицање од износа постаје веома тешко. Стога је уведена ова врста клиринг рачуна. Углавном се видело да крупни бизнисмени користе ову могућност из банака.

Примери обрачуна рачуна

  1. У многим великим компанијама у којима је пуно запослених под платним списком, компанија може користити рачун за обрачун зарада. То је рачун нула стања. Све плате се држе по страни и пребацују на овај рачун пре него што се исплате запосленима. Када се плате исплате одређеног датума, рачун поново има нулти салдо. Овај рачун не само да помаже у регулисању плаћања, већ помаже и у стварању одређене резерве за предстојеће будуће исплате и тај новац се не може користити у послу ако се држи по страни на рачуну.
  2. Неке велике организације одлучују се за такве рачуне да би управљале својим огромним трансакцијама везаним за готовину, посебно свакодневним пословним трошковима. Власник предузећа може искористити клириншки рачун евидентирањем трансакција на том рачуну и задржати потребну готовину. После тога, када добије времена и жели да тачно евидентира и распореди средства на потребне рачуне, то би могао лако да учини. На овај начин ће бити ослобођен гужве и журбе ограничених сати, а такође ће и промене које чине грешке бити врло минималне.

Како клиринг рачуна спадају у биланс стања?

  • Рачун за обрачун је главна књига која на много начина помаже клијентима да одвоје новац који су одлучили да уложе у одређене трансакције, али плаћање истог мора бити на чекању. Рачун обично преноси потребан износ на жељени рачун према мишљењу клијента.
  • У основи, овај рачун се не евидентира директно ни у једном поглављу биланса стања. Створена је да само евидентира приход или трошкове док се не пренесе у задржану добит у билансу стања. Ове трансакције се евидентирају у билансу стања под одговарајућим главама или обрасцима након што новац са тог рачуна буде исплаћен. Због тога је тешко правилно споменути главу биланса стања у којем ће доћи обрачунски рачун приликом финализације рачуна за крај године.

Разлика између клиринг рачуна и суспендованог рачуна

  • Функције оба рачуна су различите.
  • Клиринг рачун помаже у одвајању новца или средстава за следећу радњу, коју ће клијент предузети у послу, а затим пребацити потребан износ на потребан рачун према мишљењу клијента. С друге стране, Суспенсе рачун се користи када постоји проблем у књижењу рачуна. Након решавања проблема, износ се пребацује на тражени рачун.
  • На неизвјесном рачуну, трансакције се држе због неког проблема, док се у случају обрачуна рачуна фонд привремено преноси док клијент не затражи да га пренесе.
  • Процес и формалности који су укључени у обрачун рачуна су једноставни, али поступак и формалности и решени образац нису тако једноставни у случају неизвесног рачуна.
  • Суспензивни рачун се приказује у билансу стања под активом ако има стање на теретима и на страни пасиве ако има кредитно стање. Супротно томе, обрачун рачуна не долази директно у биланс стања јер се исплаћује.

Закључак

Обрачун рачуна може помоћи само великим организацијама, јер у малим организацијама нема превише трансакција да би се евиденција водила одвојено ради лакшег рада. Мала предузећа могу чак изгубити интерес за штедни рачун, који могу добити ако су средства на штедном рачуну. То може бити згодан алат за велике компаније, јер помаже у управљању великим приходима, као и трошковима организације, уз већу транспарентност.