Свап стопа (дефиниција, типови) | Примери каматних стопа и замене валута

Дефиниција свап стопе

Свап стопа је стопа, коју прималац захтева у замену за променљиву ЛИБОР или МИБОР стопу након одређеног периода, па је према томе фиксна нога каматне свопе и таква стопа даје примаоцу основу за разматрање добити или губитка од свап-а .

Свап стопа у терминском уговору је фиксна стопа (фиксна каматна стопа или фиксни курс) коју једна страна пристаје да плати другој у замену за неизвесност у вези са тржиштем. У каматној размени, фиксни износ се размењује по одређеној стопи у односу на референтну стопу као што је ЛИБОР. Може бити или плус или минус ширења. Понекад то може бити девизни курс повезан са фиксним делом замене валуте.

Топ 3 врсте замене

Замјене у финансијама су у основи три врсте:

# 1 - Свап каматне стопе

Замјена каматних стопа је мјесто гдје се новчани токови размјењују по фиксној стопи у односу на променљиву стопу. То је споразум између две стране у којем су одлучиле да размене низ плаћања између њих. У таквој стратегији плаћања, једна страна ће платити фиксни износ, а променљиви износ ће платити друга страна у одређеном временском периоду.

Претпостављени износ обично се односи на одлучивање о величини замјене, у цијелом процесу уговора фиктивни износ остаје нетакнут. Примери размене каматних стопа укључују

  • Замјене индекса преко ноћи - фиксни в / с НСЕ преко ноћи индекс МИБОР и
  • Замјена ИНБМК - Фиксна в / с једногодишња стопа ИНБМК
Врсте замене каматних стопа
  • Обична замена ваниле - У овом типу, фиксни курс се мења за пливајући курс или обрнуто у унапред одређеном интервалу током трговине.
  • Размена основа - У случају плутајућег на плутајући свап, могуће је разменити плутајуће ноге на основу референтних стопа.
  • Амортизујућа замена - У амортизационој замјени, номинални износ се смањује смањењем износа амортизационог зајма, односно износ свопе такође се смањује.
  • Степ-уп Свап - У овој замјени, претпостављени износ се увећава за предвиђени дан
  • Проширива замена - Када једна од уговорних страна има право да продужи доспелост трговине. Та замјена је позната као проширива замјена.
  • Замјене одложеног старта / одложене замјене / замјене унапријед - Све зависи од страна, онога што су се договориле када ће замјена ступити на снагу било да је ријеч о одложеном замјени или одложеној замјени или просљеђивању.

# 2 - Замјена валуте

То је свопа у којој се новчани токови једне валуте замењују за новчани ток друге валуте, што је готово слично каматној свопи.

# 3 - Размена основе

У овој замјени, новчани ток обе ноге односи се на различите променљиве стопе. Неки од замена углавном се односе на фиксиране на плутајуће ноге попут ЛИБОР-а. Док су у основној замјени обе ноге плутајуће. Основна замјена може бити замјена камате или замјена валуте у оба случаја обје ноге су плутајуће ноге.

Формула за израчунавање свап стопе

То је стопа која се примењује на фиксни део уплате свопе. А за израчунавање свап стопе можемо користити следећу формулу.

Ц =

Представља да је каматна свопа са фиксном каматном стопом која је симболизована као Ц једнака 1 умањеној за фактор садашње вредности који је применљив на последњи датум новчаног тока свапа подељен збиром свих фактора садашње вредности који одговарају свим претходним датумима.

У односу на промену у времену, фиксна стопа ногу и плутајућа стопа ноге се мењају у односу на време које је у почетку било закључано. Нове фиксне стопе које одговарају новим пливајућим стопама називају се равнотежна свап стопа.

Математички приказ је следећи:

Где:

  • Н = номинални износ
  • ф = фиксна стопа
  • ц = фиксна стопа уговорена и закључана на почетку
  • ПВФ = Фактори садашње вредности

Примери свап стопе (каматне стопе)

Пример 1

  1. 6 месеци УСД ЛИБОР наспрам 3 месеца УСД ЛИБОР
  2. 6-месечни МИФОР против 6-месечног УСД ЛИБОР-а.

Пример 2

Ако узмемо у обзир пример у којем преговарате о фиксној плати од 2%, обрнуто примите плутајући свап по променљивој стопи да бисте претворили петогодишње кредите од 200 милиона долара у фиксни зајам. Процените вредност свап-а након 1 године, дату у следећем распореду фактора садашње променљиве стопе.

Израчун формуле свап стопе биће следећи,

Ф = 1 -0,93 / (0,98 + 0,96 + 0,95 + 0,93)

Равнотежна фиксна свап стопа након 1 године је 1,83%

Израчун равнотежне формуле свап стопе биће следећи,

= 200 милиона долара к (1,83% -2%) * 3,82

У почетку смо закупили фиксну стопу од 2% на зајам, укупна вредност замене била би -129,88 милиона.

Предности

У основи постоје два разлога због којих компаније желе да се укључе у замене:

  • Комерцијалне мотивације: Мало је компанија које се баве испуњавањем послова са одређеним финансијским захтевима и заменом камата које помажу менаџерима да постигну унапред одређене циљеве организације. Две најчешће компаније које имају користи од замјене камата су банке и хеџ фондови
  • Упоредне предности: Већину времена компаније желе да искористе или добијање кредита са фиксном или променљивом каматном стопом по оптималној стопи него што је нуде други зајмопримци. Међутим, они не финансирају они који траже повољну прилику за заштиту на тржишту како би могли да остваре бољи повраћај од тога

Мане

Замјене камата повезане су са великим ризиком који смо навели у наставку:

  • Пливајуће стопе су променљиве стопе из овог разлога што додаје већи ризик за обе стране.
  • Ризик друге уговорне стране је још један ризик који додаје додатни ниво сложености једначини.

Закључак

Они би могли бити велико средство за пословање предузећа за управљање неотплаћеним кредитима. А вредност која стоји иза њих је дуг који може бити фиксни или променљиви. Обично се изводе између великих компанија како би испунили специфичне финансијске захтеве који би могли бити користан аранжман за испуњавање свих захтева.