Кариерни пут кредитног аналитичара (плата, вештине) | Топ 5 улога кредитног аналитичара

Каријера кредитног аналитичара

Кредитни аналитичари олакшавају управљање кредитним ризиком мерењем кредитне способности појединца или фирме. Иако су улоге кредитног аналитичара сличне, међутим, варијације се јављају у зависности од врсте субјекта са којим раде. Обично их запошљавају банке, компаније са кредитним картицама, рејтинг агенције и инвестиционе компаније.

Топ 5 каријерних стаза кредитног аналитичара

Каријера кредитног аналитичара може се широко поделити у пет категорија:

  • Каријера аналитичара потрошачких кредита
  • Каријера корпоративног кредитног аналитичара
  • Финансијска институција
  • Суверени / Општински
  • Аналитичар кредитних инвестиција

# 1 - Каријера аналитичара потрошачких кредита

извор: ленса.цом

Улога потрошачког аналитичара је да испита финансијско стање појединца. Обично анализира финансијски положај појединца пре него што му банка / финансијска институција може одобрити зајам. Аналитичар прикупља кључне информације као што су прошла кредитна историја, задате вредности, имовина у облику готовине, инвестиције или некретнине, плата и кредитна оцена као што је ФИЦО.

# 2 - Каријера корпоративног кредитног аналитичара

извор: ефинанциалцареерс.цом

Корпоративни кредитни аналитичар процењује кредитни ризик нефинансијске фирме попут индустријских предузећа, производних предузећа, трговинских фирми и добављача услуга. Корпоративни аналитичар је генерално вешт у одређеној индустрији и врши истраживање не само на основу финансијског стања фирме већ и на основу њене размере, географије, производа и сектора у коме је укључено. Поред знања о одређеном сектору, аналитичар је добро упућен у рачуноводствене технике.

# 3 - Аналитичар финансијских институција

извор: заиста.цом

Аналитичар финансијске институције процењује кредитну способност финансијског посредника. Он анализира финансијску институцију повезану са билатералним или вишеструким трансакцијама као ризик друге уговорне стране. Већина је трансакција између две банке и финансијских институција попут међубанкарског финансирања без колатерала, финансирања заснованог на репо пословима, позајмљивања хартија од вредности, трговања девизама, трансакција повезаних са разним дериватним уговорима, као што су замјене кредитних обавеза, каматне свопе, девизне свопове итд. Аналитичар мери ризик друге уговорне стране и ризик поравнања друге уговорне стране пре уласка у трансакцију или након већег догађаја који може изложити његову фирму потенцијалном губитку.

# 4 - Суверени кредитни аналитичари

извор: заиста.цом

Земље широм света позајмљују средства од других држава, ММФ-а, светске банке и других финансијских институција. Суверени аналитичар мери кредитну способност владе неке државе. Они су углавном запослени у рејтинг агенцијама које дају суверени кредитни рејтинг. Они анализирају нацију на основу пореске усклађености, геополитичке стабилности, наплате пореза, државне потрошње, фискалног дефицита, између осталих фактора.

# 5 - Аналитичар кредитних инвестиција

извор: заиста.цом

Аналитичар кредитних инвестиција анализира хартије од вредности са фиксним дохотком које су издале разне владе попут државних обвезница, корпоративних обвезница које издају корпоративне фирме. Улога је анализирати сигурност на основу различитих ризика попут кредитног ризика, ризика каматних стопа ових хартија од вредности, тако да институционални инвеститор може донијети утемељену одлуку пре него што инвестира.

Широке улоге каријере кредитних аналитичара

Изнад смо разговарали о широкој каријери кредитног аналитичара. Ово се углавном може користити у следећим ентитетима:

  1. Банке и сродне финансијске институције: Комерцијалне и јавне банке које дају кредите јавним и корпоративним фирмама највећи су послодавци ових аналитичара или мере кредитну способност подносиоца захтева за кредит.
  2. Институционални инвеститори: Институционални инвеститори запошљавају аналитичаре за мерење кредитног ризика повезаног са обвезницама и другим кредитним хартијама од вредности.
  3. Рејтинг агенције: Ово је рад са рејтинг агенцијама за давање кредитног рејтинга банкама, финансијским институцијама, корпорацијама и владама. Три су глобалне агенције за кредитни рејтинг које запошљавају такве аналитичаре - Мооди'с Инвестор Сервицес, Стандард & Поор'с Ратинг Сервицес и Фитцх Ратингс.
  4. Владине агенције: Владине агенције попут регулатора, банака које делују као пружаоци кредита, учесника на тржишту и креатора политика запошљавају такве аналитичаре који раде као регулатор за анализу кредитне способности државних банака, пружалаца осигурања и других институција које могу систематски утицати на тржиште уопште и економије у целини.

Образовне квалификације потребне за каријеру кредитног аналитичара

  • Већина фирми које запошљавају кредитне аналитичаре захтевају да аналитичар има диплому / мастер из финансија и рачуноводства.
  • Аналитичар треба да добро познаје финансијске предмете као што су рачуноводство, анализа односа, економија, процене у индустрији и анализа финансијских извештаја.
  • Такође, неке фирме преферирају додатне признате сертификате попут овлашћеног финансијског аналитичара (ЦФА) или менаџера за финансијски ризик (ФРМ).

Вештине кредитних аналитичара

Поред образовних квалификација, постоје и друге вештине потребне за каријеру кредитног аналитичара:

  • Дилигент - Требало би бити марљиво и обраћати велику пажњу на детаље. Аналитичар не би требало да пропусти ниједну информацију или податак који би га могли довести до нетачне анализе.
  • Вештине квантитативне анализе - Требало би да има квантитативне вештине аналитичара и требало би да буде у стању да чита и анализира бројеве за добру анализу.
  • Вештине писмене и усмене комуникације -Већи део каријере кредитних аналитичара захтева да се анализа саопшти тиму, клијенту или објави извештај. Стога би требало да има вештине писмене и усмене комуникације и да буде у стању да ефикасно саопштава одлуке широком спектру људи у вербалном или писменом облику.
  • Индустријско знање - Као што је горе поменуто, неки аналитичари раде у одређеној индустрији и имају специфичне вештине за сектор. Дакле, за аналитичаре који желе да остваре каријеру у одређеном сектору, они треба да добро разумеју сектор и да знају све детаље и детаље о њему.
  • Вештине финансијске анализе - Такав аналитичар би требао бити у могућности да врши финансијску анализу компанија као њихових кредитних портфеља. Такође су добри у финансијском моделирању у екцелу и кредитној анализи.
  • Искуство са финансијским софтвером - Већина посла у овој анализи обавља се на Мицрософт Екцел-у и другом финансијском софтверу. Стога би познавање ових алата требало да буде корисно за аналитичара.

Плата кредитног аналитичара

  • Иако зарада кредитног аналитичара варира у зависности од бранше, искуства, знања. Према Индеед.цом, типични распон зарада у САД износи 30.000 до 109.000 УСД, а средња зарада је око 58.000 УСД.
  • Према стаклу гласс.цом.цом, типична зарада кредитног аналитичара у Индији креће се у распону од 3,87.000 до 12,38.000, са просеком од 7,02.000.

Закључак

Овај аналитичар одлучује о каматној стопи по којој банка треба да одобри кредит појединцу или предузећу. Он мери кредитну способност клијента или предузећа. Каријера кредитног аналитичара може изгледати уносно, али долази са пуно одговорности и захтева напоран рад. Понекад можда није лако прикупити огромну количину података и донети закључак, па посао може постати помало стресан.