20 питања и одговори за рачуноводствени интервју (мора знати)

Топ 20 питања и одговори у вези са рачуноводственим интервјуима

Питања из рачуноводствених интервјуа су различита врста често постављаних питања која су повезана са концептом рачуноводства о коме човек мора имати знања да би стекао разумевање о различитим аспектима рачуноводства.

Рачуноводство је толико велика тема да се може поставити толико техничких питања. Ипак, на свако питање се може одговорити на много различитих начина. У овом чланку саставили смо листу од 20 најбољих питања и одговора за рачуноводствени интервју како бисте могли најбоље дати прилику за интервју за рачуноводствени посао. Ако сте нови у рачуноводству, можете погледати и овај основни курс рачуноводства.

Део 1 - Основна рачуноводствена питања

Питање бр. 1 - Који су предуслови за признавање прихода?

Приход се може признати када су испуњени следећи критеријуми:

  • Постоји договор са купцем који указује да би требало да се догоди продаја. Овај аранжман може бити у облику правног споразума, налога за куповину или е-поште која потврђује да купац даје наруџбину.
  • Испорука услуга или производа је завршена. Не може се признати приход за неиспоручену робу или услуге.
  • Цена услуга или производа може се са сигурношћу утврдити. Аранжмани поменути у тачки (а) генерално одређују трошкове производа / услуга. Ако не, онда се може користити и тржишна цена.
  • Наплата прихода може се разумно одредити. За клијенте са којима се у прошлости пословало, анализа података претходних потраживања може се користити за утврђивање благовременог потраживања наплате. За нове клијенте могу се проверити кредитни рејтинг, репутација на тржишту да би се утврдила вероватноћа наплате.
    Испорука производа може се лако одредити уз помоћ потврде о пријему робе / материјала или потврде о камиону. Али у случају пружања услуга, ово изгледа помало незгодно, јер у овом случају можда неће доћи до физичког преноса имовине / робе. Да би се осигурало да су услуге пружене, временски листови људи који су радили на пројекту, коначном дизајну или таквим резултатима могу се користити као референца.

Питање бр. 2 - Колико је документација важна када је рачуноводство у питању?

Верујем да рачуноводствени тим било ког предузећа има одговорност да представи тачан и поштен приказ акционарима и управи компаније. Рачуноводствени тим је попут чувара организације. Због тога документација постаје веома важна у рачуноводству. Потребно је провјерити и одржавати одговарајућу документацију како би се одржао и оправдао одговарајући ревизијски траг према потреби.

    Ако можете припремити листу свих критичних / виталних докумената за сектор у којем идете на рачуноводствени интервју, онда ће вам то помоћи да са анкетером освојите врло добре бодове за брауни.

Питање бр. 3 - Шта су рачуноводствени стандарди?

Постоји низ стандарда којих се сва предузећа морају придржавати, а да истовремено воде своје пословне књиге. То се ради како би се финансијски извештај учинио смисленим, упоредивим и законски усклађеним. То су више као скуп правила којих се треба придржавати, тако да се финансијски извештаји различитих организација праве на истим линијама. Дакле, корисници финансијских извештаја знају претпоставке које стоје иза финансијских извештаја и могу лако упоредити финансијске извештаје по компанијама и секторима.

    • Тренутно, ГААП (

Опште прихваћеним рачуноводственим принципима

    ) треба да се придржавају све компаније које треба да се придржавају правила САД СЕЦ (Комисија за хартије од вредности). Њих издаје / модификује Одбор за међународне рачуноводствене стандарде (ИАСБ). С друге стране, МСФИ (Међународни стандарди финансијског извештавања) такође представљају скуп рачуноводствених стандарда које доноси друго тело познато као ФАСБ. У свакој земљи постоје законски захтеви да се поштују било који од ових рачуноводствених стандарда у зависности од њихових закона.

Питање бр. 4- Шта је регистар ФИКСНА ИМОВИНА?

Регистар основних средстава је документ / регистар који одржава листу свих основних средстава доступних у организацији. Одржава се историјски, а садржи и податке о имовини која се продаје / отписује. Неки од критичних детаља које треба навести у ФАР-у су датум стицања средства, трошкови стицања, стопа амортизације, акумулирана амортизација до датума, амортизација за текући период, продајна цена средства ако постоји, датум преноса , локација средства (у случају више пословних локација, ово поље је неопходно), број средства (јединствени број средства треба доделити сваком средству ради лакшег праћења. Ово је посебно корисно за средства где је количина већа од једне попут преносни рачунари).

Сажети облик Регистра основних средстава који ће чинити део Финансијских извештаја је следећи:

ЦОСТ НЕМОЋ КЊИГОВОДСТВЕНА ВРЕДНОСТ
Почетна вредност Додаци Одбици Завршна вредностПочетна вредност Амортизација за годину ОдбициЗавршна вредностПочетна вредностЗавршна вредност
А.$ 100$ 10$ 110$ 40$ 10$ 50$ 60$ 60
Б.$ 200$ 70$ 130$ 50$ 10$ 30$ 30$ 150$ 100
$ 300$ 10$ 70$ 240$ 90$ 20$ 30$ 80$ 210$ 160
    • Физичка провера основних средстава треба редовно да се врши, а коментари тих провера треба да се ажурирају у складу са тим. Постоје случајеви када се средство евидентира у књигама, али физички га нема.

Питање бр. 5 - Који рачуноводствени софтвер / ЕРП, по вама, треба користити за вођење рачуна МНК?

Рачуноводствени софтвер поставља темеље рачуноводства у било којој организацији и стога је пресудно одабрати софтвер који одговара потребама организације.

САП није само рачуноводствени софтвер, он је више ЕРП, и препоручио бих га управи ако бих био именован за финансијског директора МНЦ-а од 100 милиона долара. Има одговарајуће контроле, више модула који имају ограничење приступа, могу се издвојити различити извештаји, а могуће је и прилагођавање.

Међутим, цена САП-а је на вишој страни. Компромис између ризика и приноса оправдава високу цену ЕРП-а с обзиром на обим и обим пословања.

    • Важно је да разјасните величину организације, а затим повежете употребу ЕРП-а са величином. То је потребно, јер ако интервјуишете за почетнике у којима је фокус преживљавање, а не ефикасност контрола, они ће радије користити Талли, што ће за њих бити врло исплативо.

Питање бр. 6 - Који је значај усаглашавања у рачуноводству?

Помирење је неопходно када је у питању рачуноводство. Један сет записа треба подударати / ускладити са другим тако да се записи благовремено ажурирају. Такође вам помаже да проверите да ли је у књигама објављен нетачан унос / износ. Неке основне врсте усаглашавања које су од суштинског значаја су помирење банака (књига банака у нашим књигама у односу на извод банке), усаглашавање добављача (књига добављача у нашим књигама у односу на нашу књигу у књигама добављача) и међукомпанијско усаглашавање итд. Такође би требало извршити унутрашња помирења. Укључују количинско усаглашавање завршних залиха, усклађивање трошкова продате робе итд.

Учесталост ових извода треба да буде месечна / тромесечна / годишња, у зависности од обима трансакција повезаних са сваком од њих. За детаље погледајте „Помирење књига“.

Питање бр. 7 - Укратко објасните поступак набавке

Процес набавке започиње захтевом за куповину или захтевом за куповину од одређеног одељења. Затим га верификује и одобрава ХОД. На основу захтева за куповину креира се налог за куповину за већ купљене предмете. У овом кораку, Ф&А тим је одговоран да провери цене, прекретнице испоруке, место испоруке, услове плаћања добављача, уговорне обавезе итд., А затим изда продавцу налог за куповину. Продавац ће прихватити налог за куповину.

Роба ће бити испоручена у складиште / место испоруке и креираће се потврда о пријему материјала. Куповина се стога може књижити у књигама ако је све у складу са наруџбеницом или уговором. Уплата ће тада бити ослобођена према условима плаћања.

Неки од кључних докумената које треба темељито верификовати током рачуноводственог процеса су:

    1. Реквизиција куповине
    2. Наруџбеница (и уговор тамо где постоји постојећи уговор са добављачем)
    3. Фактура добављача
    4. Напомена о пријему материјала
    5. Достава Цхаллан
    6. Документација за процену цена по којима се производ набавља
    7. Документација у вези са порезом, ако постоји.

Питање бр. 8 - Који је, према вама, значај буџета у било којој организацији?

Буџет даје тон организацији, тј. Какав је приступ управљању за наредну годину? Да ли управа планира да буде агресивна са својим продајним циљевима или планира да смањи трошкове или жели да одржи стабилан темпо баш као и прошле године? Такође је веома важно контролисати трошкове и створити културу у којој запослени почињу да преузимају одговорност. Запослени су опрезни са приступом јер знају да ће се сви бројеви текуће године пратити, а затим упоређивати са буџетима додељеним њима и њиховом тиму.

Организације генерално припремају буџет добити и губитка јер је то оно што менаџмент жели да прати. Али буџет обртног капитала је такође подједнако важан јер помаже у правовременом распореду средстава. На основу буџета за добити и губитке и буџета за обртни капитал такође се може припремити буџетирани биланс стања. Такође погледајте шта је буџетирање?

Питање бр. 9 - Које су одредбе о трошковима? Да ли је важно резервисати ове одредбе?

Једноставно речено, резервисање је износ добити који се издваја у књиге ради покривања очекиваних / потенцијалних трошкова у догледној будућности. У свакодневном рачуноводству постоји велика шанса да се трошкови који су већ настали у датом периоду можда не књиже. Разлози за то могу бити различити, нпр. Добављач тек треба да подигне фактуру или рецимо да се фактура подиже само једном у 6 месеци, а на крају године већ смо користили услуге од 3 месеца. У књигама треба створити одредбу за ове трошкове, које смо већ искористили. Трошкови настали у датој финансијској години требали би се књижити исте године да би се одржао истинит и поштен приказ финансијских извештаја. Али из било ког разлога не може да књижи трошкове; онда је одредба следећа најбоља ствар коју треба урадити.

Рачуновође су по својој природи опрезне, па се ефекат губитака / трошкова узима у књиге чак и ако постоји потенцијални трошак. Ипак, с друге стране, потенцијални приход се не узима у књиге. Имајте ово на уму јер постоји трик питање о обезбеђивању прихода за које сте очекивали да ће их имати у будућности.

2. део - Питања о рачуноводству и финансијској анализи

Питање бр. 10 - Објасните разлику између обртног капитала и расположивог готовинског / банкарског стања.

Обртни капитал је свакодневна потреба за средствима за било које пословање. Стање готовине и банака део је укупне доступности обртног капитала било које организације. Обртни капитал је много више од самог готовине и банковних биланса. Текућа имовина и обавезе такође чине обртни капитал предузећа.

Дозволите ми да објасним на примеру. Претпоставимо да је у износу од 5000 УСД потраживање од дужника 1. априла 17., а 4000 УСД такође се исплаћује повериоцу истог дана. Међутим, ваша организација нема довољно готовине или банковног стања да би исплатила дужника. Једноставно решење је поврат средстава од повериоца и њихово плаћање дужнику. Тако се свакодневним потребама за фондом компаније управља одржавањем одговарајућег обртног капитала, који не мора бити уравнотежен само у банци или готовини.

    • Тхе

формула за израчунавање обртног капитала

    = Обртна имовина - Краткорочне обавезе; Ово изгледа прилично једноставно, али управљање обртним капиталом практично укључује - управљање дугом, управљање залихама, прикупљање прихода, краткорочне инвестиције, планирање плаћања према приливу мрежног капитала.

Питање бр. 11 - Претпоставимо да су вам дати финансијски извештаји три различита конкурента. Од вас се тражи да утврдите која је од ове тројице у најбољем финансијском стању. Која су два главна параметра на основу којих ћете судити?

Два параметра која бих желео да проверим су:

а)Корелација између прихода и профита организације - Компанија са већим приходима не мора нужно да послује.

Нпр. Рецимо да приход компаније А износи 1000 америчких долара, али против које је књижила велике губитке. С друге стране, компанија Б износи само 500 америчких долара, али је већ преломила и доноси профит од око 7% укупног прихода. Непотребно је рећи да је компанија Б ефикаснија и профитабилнија. Руководство ове компаније иде у добром правцу. Што је већа добит, то ће бити боља дивиденда изјављена за њене акционаре и боља способност отплате дуга и камата.

б) Однос дуга и капитала - Потребно је одржавати одговарајућу равнотежу између два - дуга и капитала. Само дуг значи трошкове високе камате. Само капитал значи да компанија не искориштава могућности на тржишту за ниже каматне стопе.

Савет 1: Ликвидност је такође још један параметар који се по потреби може споменути. За ово можете израчунати обртни капитал сваке компаније и донети закључке. Обртни капитал не би требало да буде превисок, што резултира блокадом средстава предузећа, нити треба бити пренизак, који неће испунити своје свакодневне захтеве за финансирањем.

Савет 2: Припрема интервјуа треба да обухвати проучавање кључних односа дате индустрије и конкурената компаније. Када се на горње питање одговори односима, створиће се већи и бољи утицај на анкетара. Погледајте овај комплетни водич за формулу анализе односа

Питање бр. 12 - Пошто сте споменули да ће вам МС Екцел бити најбољи пријатељ, дајте нам три случаја у којима ће вам Екцел олакшати живот

  • Из ЕРП-а се могу извући различити извештаји. Међутим, много пута се захтевају извештаји у одређеним форматима, а то можда није могуће у ЕРП-у. Овде Екцел долази на сцену. Подаци се могу сортирати, филтрирати, обрисати сувишна поља података, а затим се подаци могу представити у прилагођеном формату.
  • Екцел је такође потребан за повезивање више скупова података. Тако се из ЕРП могу издвојити различити извештаји, а затим помоћу функције ВЛООКУП у програму Екцел / хлоокуп. Они могу бити удружени у један извештај.
  • Употреба Екцел-а постаје најважнија за различита помирења. То се не може учинити у ЕРП-у. Нпр., Ако треба да извршим усаглашавање стања књиге добављача, издвојићу књигу добављача из ЕРП-а у Екцелу и од продавца ћу добити сличан Екцел за његову књигу. Сва усаглашавања тада ће морати да се изврше само у програму Екцел.
  • Такође, већина организација израђује своје финансијске извештаје у програму Екцел, јер се морају придржавати одређеног законског формата, који можда неће бити издвојен из ЕРП-а. Дакле, Екцел у овом случају делује као спаситељ.

Четкање основних Екцела добро ће вам доћи током интервјуа. Неке од формула које треба знати су зброј, збирни продукт, сумиф, ​​бројач, укупан зброј, мин, макс, влоокуп, хлоокуп, употреба пивот табела, округли итд. Погледајте ово.

Обука за МС Екцел

Питање бр. 13 - Предложите побољшање протока обртног капитала предузећа

Према мом мишљењу, залихе у руци могу бити кључ за побољшање обртног капитала компаније. Од свих компонената обртног капитала, ми контролишемо залихе. Можемо да извршимо притисак на наше дужнике да нам их одмах плате, али не можемо имати директну контролу над њима, јер су они засебна правна лица и на крају су они ти који нам дају посао. Можемо одложити плаћања наших добављача, али то квари пословне односе и омета добру вољу у индустрији. Осим тога, ако одложимо плаћања, у будућности можда неће испоручивати робу. Одржавање ликвидности у облику средстава у банци може да помогне протоку обртног капитала, али то има опортунитетни трошак. Имајући све ово на уму, верујем да управљање залихама може много да помогне у побољшању обртног капитала предузећа. Треба избегавати вишак залиха, а однос промета залиха треба да буде висок.

Овај одговор је такође генерички. Неке индустрије раде и на негативном обртном капиталу, попут е-трговине, телекомуникација итд. Зато вас молимо да мало истражите радни капитал пре него што одговорите.

Питање # 14 - Шта садржи извештај о новчаном току о компанији?

Веома је занимљиво повезати извештај о новчаном току и биланс успеха предузећа. Оно што покушавам да кажем је да високи приходи не значе да компанија има велику доступност готовине. Истовремено, ако предузеће има вишак ликвидног новца, то не значи да је предузеће остварило профит.

Новчани ток показује колику је ГОТОВИНУ компанија генерисала у датој години. Такође може показати да ли је компанија у могућности да ускоро плати своје пословање. Ово помаже да се одговори на оно што инвеститори желе да знају пре улагања - да ли ће компанија моћи да исплати камате / главницу / дивиденду како и када доспевају? Зарађивање профита је једно, али друго је могућност генерисања готовине када компанија треба да плати дугове.

Извештај о новчаном току има три сегмента - Ток новца од пословања, Ток новца од инвестиционих активности и Ток новца од финансирања. Операције повезане са свакодневним операцијама које помажу компанији да заради. Инвестиционе активности показују капиталне издатке компаније. Финансијске активности показују активности као што су позајмице, емисије акција итд.

Питање бр. 15 - Какав је финансијски утицај куповине основног средства?

Са становишта финансијских извештаја, утицај ће бити следећи:

  • Приход Статемент - Куповина неће имати директног утицаја на биланс успеха. Међутим, из године у годину амортизацију ћете обрачунавати као трошак у билансу успеха.
  • Биланс - Основна средства ће се повећати, док ће се обртна средства (уплаћена готовина) смањити ако се исплата изврши у истој финансијској години. Ако се плаћање не изврши у истој финансијској години, тада ће уместо смањења обртних средстава доћи до повећања текућих обавеза.

Такође, годишње, када се амортизација обрачуна у биланс успеха, средство ће се смањивати.

  • Извештај о токовима готовине - Доћи ће до одлива готовине који ће бити приказан у одељку готовине од инвестиционих активности у извештају о токовима готовине.

Део 3 - Питања личности у рачуноводственом интервјуу

Питање бр. 16 - Који су изазови са којима се суочава рачуновођа?

Рачуновођа мора да се координира са разним тимовима као што су подршка купцима, маркетинг, набавке, трезор, опорезивање, развој пословања итд. Рекао бих да је доступност података / детаља / докумената ових тимова кључни изазов са којим се суочава од књиговође. Као што је већ поменуто, документација игра кључну улогу у рачуноводству, а без одговарајуће документације, рачуновођа неће моћи књижити уносе у рачуноводствени систем. Такође, менаџмент не цени кашњење у рачуноводству јер се ажурирани извештаји / МИС креирају из ових рачуноводствених евиденција.

    Овај одговор треба да буде повезан са било којим питањем о кључним снагама / слабостима кандидата. Идући током горе наведеног питања, кандидат такође може напоменути да је управљање људима његова или њена кључна снага. Ако му се пружи прилика, он / она ће моћи без проблема да се носи са овом врстом изазова и постараће се да доступност података не представља препреку.

Питање # 17 - Ако се запослите, какав ће бити ваш рутински дан од 8 сати?

Верујем да ће рачуноводствени ЕРП који користе ваша организација и Мицрософт Екцел бити моји најбољи пријатељи и на послу ћу проводити максимално време са ове две апликације.

Рутински дан фактурисаће следеће основне активности:

  1. Објављивање различитих чланака у часопису у ЕРП-у
  2. Издвајање / одржавање / ажурирање различитих извештаја који су потребни менаџменту (неки од ових извештаја су списак износа који треба платити за наредна три радна дана, стање фонда на крају дана, извештај о старењу дужника итд.)
  3. Преглед и помирење различитих књига
  4. Провера фактура и друге пратеће документације која је потребна да би била део фактуре
  5. Координација са различитим тимовима у вези са документима / подацима / детаљима

Горњи одговор је врло генерички. Ово би требало бити прецизно подешено према тачном опису посла. Рецимо да се пријављујете за позицију рачуновође за потраживања. У овом случају морате да поменете извештаје о приходима, праћење купца за плаћање кад год доспете, признавање прихода, подизање рачуна купцима итд. С друге стране, ако је профил профила књиговодства са рачунима за платише, онда морате да поменете наруџбенице, пријем материјала и ослобађање плаћања добављача благовремено итд.

Питање бр. 18 - Ако сте постављени за финансијског директора ове компаније, које бисте измене желели да препоручите одбору компаније?

Ово је шкакљиво питање и на њега треба пажљиво одговорити. На ово је тешко одговорити, јер су промене прихватљиве за већину организација само када их воде на пут напретка. Бити финансијски директор велика је одговорност, а када директно говорите о промени ствари у организацији, нисте ни њен део, то може показати пуно ароганције с ваше стране. Истовремено, ако не желите да се промените, можете лако да се савијете, што опет није добра особина за финансијског директора. Дакле, одговор треба да буде уоквирен на следећи начин:

Будући да сам финансијски директор компаније, мој први задатак биће разумевање посла, модела прихода, процеса који су се пратили на ширем нивоу и упознавање са менаџментом и тимом који ми извештава. Верујем да је пре сугерисања било каквих промена врло важно знати ове ствари. Једном када проведем довољно времена у систему, био бих у позицији да предложим промене засноване на најбољој пракси у индустрији, одговорима конкурената и очекивањима деоничара.

Питање бр. 19 - Реците ми нешто о себи

Анкетари ово питање не постављају да би знали ваше порекло. Већ имају свој животопис испред себе, који наводи чињенице о вашем академском и радном искуству. Не би требало да понављате ове ствари, нпр. Завршио сам матуру са 85% или нисам магистрирао рачуноводство на КСИЗ колеџу и оно што анкетар жели да чује. Анкетари желе да знају шта вас чини одговарајућим за дати посао и да ли ћете моћи да преузмете одговорност повезану са послом.

Дакле, уместо да помињете ове ствари које испитивач већ зна, искористите ову прилику да им кажете нешто о свом радном искуству и достигнућима. Правилно постављање овог одговора је кључ за пуцање у рачуноводственом интервјуу. Почните са својим најбољим постигнућима и реците им зашто волите то што радите и коначно како сте најбољи у свом послу.

Питање бр. 20 - Поделите стресну ситуацију у којој сте били део и како сте решили ситуацију?

Подручје рачуноводства и финансија је под сталним притиском. То није посао који се може олако схватити, због чега анкетари постављају ова питања како би тестирали вашу смиреност у тако стресним временима. Водите рачуна да спомињете истински стресну ситуацију и немојте се расправљати о радном притиску с којим сте свакодневно суочени, јер нико не жели да запосли некога ко не може да поднесе радни притисак.

Такође, будите реални у погледу стресне ситуације коју спомињете. Не би требало да звучи лажно. Ситуација може да буде превара запослених, масовна штета компанији због природних катастрофа, контрола пореза на доходак из година у којима нисте ни били део организације итд.

    Помињање ситуације неће бити довољно. Мораћете да разрадите кораке које сте предузели током ових стресних времена. Мораћете да покажете да сте се потрудили да ствари завршите и да су донете одлуке биле у најбољем интересу компаније у она стресна времена.

Остали ресурси

Овај чланак је листа 20 најбољих питања и одговора у вези са рачуноводственим интервјуима. Такође можете погледати ове друге сетове питања за интервју за даље знање -

  • Питања за интервју за финансијско моделирање (са одговорима)
  • Интервју приватног капитала
  • Питања и одговори на интервјуе за вредновање
  • Питања за интервју са кредитним аналитичаром
  • <