ЦФА вс АЦЦА | Који професионални цертификат је прави за вас?

Разлика између ЦФА и АЦЦА

Пуни облик ЦФА је овлашћени финансијски аналитичар и ЦФА институт су организовали овај курс и појединци са овом дипломом могу се пријавити за послове менаџера портфеља, истраживача аналитичара, консултанта, менаџера односа, менаџера ризика, извршног директора итд., док АЦЦА значи Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа и Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа организује овај курс и кандидати са овом дипломом могу се пријавити за послове рачуновође, унутрашњег ревизора, менаџера финансија, пореског управљања и финансијског консултанта.

Да би се развила финансијска каријера, постало је готово неопходно стећи одговарајућу диплому или акредитив за потребна знања и вештине које могу бити корисне у специјализованој области финансија. Постоји велики број програма сертификације који су доступни студентима, почетницима као и искусним професионалцима, осмишљенима да развију и потврде специфичне способности у корист финансијских професионалаца. ЦФА и АЦЦА су два таква специјализована програма сертификације са међународним угледом. ЦФА са једне стране се тиче управљања инвестицијама, АЦЦА се више бави детаљним рачуноводством и ревизијом.

Током овог чланка пружићемо детаљне информације о ЦФА и АЦЦА заједно са расправом о њиховим релативним заслугама како бисмо помогли онима који су заинтересовани за информисани избор.

Шта је ЦФА?

Понуђен од стране Института овлашћених финансијских аналитичара (ЦФА), један је од најконкурентнијих финансијских акредитива, који се сматра „златним стандардом“ финансијске анализе и управљања инвестицијама. То је несумњиво један од најригорознијих програма сертификације у финансијама, који покрива неколико кључних области знања у финансијама, чинећи га најбољим за оне који су заинтересовани за развој каријере финансијског аналитичара или у пољу инвестиционог банкарства.

Иако би МБА из финансија из једног од најбољих института могао бити најпожељнији акредитив за водеће инвестиционе банке, Повеља ЦФА долази у блиској секунди.

Шта је АЦЦА?

То је високо цењена акредитација коју нуди глобално тело за професионалне рачуновође, Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа (АЦЦА), како би помогло у изградњи кључних рачуноводствених вештина и потврђивању способности амбициозних професионалаца у финансијама.

Ово је вишеразински програм сертификације првенствено усмерен на области знања која се односе на рачуноводство, опорезивање и ревизију. Иако није на истом нивоу као ЦФА у смислу репутације, то је широко признато акредитиво које студентима или рачуноводственим стручњацима може помоћи да значајно повећају своје изгледе за каријеру.

ЦФА вс АЦЦА Инфографика

ЦФА и АЦЦА услови за пријаву

  • За ЦФА требате: Да би се квалификовао за ЦФА, кандидат треба да има диплому бачелора (или би требало да буде на завршној години дипломе) или 4 године професионалног радног искуства или 4 године високог образовања и професионалног радног искуства заједно.
  • За АЦЦА требате: Да би се квалификовао за АЦЦА, мора се завршити 10 + 2 из комерцијалног тока, студенти који се баве комерцијалном дипломом и они који су завршили БА или дипл. са Фоундатион ин Аццоунтанци може се квалификовати.

ЦФА вс АЦЦА упоредна табела

ОдељакЦФААЦЦА
Сертификација у организацијиЦФА нуди Институт овлашћених финансијских аналитичара (ЦФА)АЦЦА квалификацију нуди Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа (АЦЦА)
Број нивоаЦФА: ЦФА има 3 нивоа испита, сваки од њих подељен у две сесије испита (јутарња и поподневна сесија)

ЦФА И део: Јутарња сесија: 120 питања са вишеструким избором

Поподневна сесија: 120 питања са вишеструким избором

ЦФА ИИ део: Јутарња сесија: 10 питања постављених

Поподневна сесија: 10 питања постављених у поставкама

ЦФА ИИИ део: Јутарња сесија: Конструисани одговори (есеј) на питања (обично између 8-12 питања) са максималних 180 бодова.

Поподневна сесија: 10 питања постављених у поставкама

АЦЦА испити подељени су у два нивоа: основни и професионални. Сваки од ових нивоа ако је подељен на два модула, ниво Основе који се састоји од модула Знања и Вештине и Професионални ниво који се састоји од основних и Опционих модула. На професионалном нивоу морате обрисати сва 3 испита у оквиру основног модула, али треба поништити само 2 од 4 испита наведена у модулу Опције.
Начин / трајање прегледаПреко ЦФА дела И, ИИ, ИИИ нивоа постоје јутарња и поподневна сесија од по 3 сата.АЦЦА: Трајање испита за 3 рада у модулу знања на нивоу основа је 2 сата. Сви остали испити трају 3 сата
Прозор за испитЦФА Део И, ИИ и ИИИ ниво испити се одржавају сваке прве суботе јуна сваке године, а први део се може полагати и у децембруАЦЦА испити спроводе се у месецима марту, јуну и септембру сваке године.
ПредметиНаставни план и програм ЦФА састоји се од 10 модула са све већим нивоом тежине од ЦФА дела И до дела ИИ и дела ИИИ.

Ових 10 модула се састоје од: -

1) Етика и професионални стандарди

2) Квантитативне методе

3) Економија

4) Финансијско извештавање и анализа

5) Корпоративне финансије

6) управљање портфељем

7) Улагања у капитал

8) Фиксни приход

9) Деривати

10) Алтернативне инвестиције

ОСНОВЕ (УКУПНО ДЕВЕТ РАДОВА)

Знање

1) Рачуновођа у послу

2) Управљачко рачуноводство

3) Финансијско рачуноводство

Вештине

1) Корпоративно и пословно право

2) Управљање учинком

3) Опорезивање

4) Финансијско извештавање

5) Ревизија и уверење

6) Финансијско управљање

ПРОФЕСИОНАЛНИ (УКУПНО ПЕТ РАДОВА)

Основе

1) Управљање, ризик и етика

2) Корпоративно извештавање

3) Анализа пословања

Опције (две треба попунити)

1) Напредно финансијско управљање

2) Напредно управљање учинком

3) Напредно опорезивање

4) Напредна ревизија и уверење

Проценат пролазностиПросечна 14-годишња стопа пролазности за сва три нивоа ЦФА (од 2003. до 2016.) била је 52%.Пролазне стопе АЦЦА децембра 2016. године: - Ф1 82%; Ф2 63%; Ф3 71%; Ф4 82%; Ф5 40%; Ф6 52%; Ф7 50%; Ф8 40%; Ф9 45%; П1 49%; П2 51%; П3 49%; П4 33%; П5 30%; П6 34%; П7 31%

Погледајте везу за проценат пролазности АЦЦА:

Накнаде$1,380£450
Шта добијате по завршетку испита за сертификатЦФА носилац повеље (након успешног завршетка сва 3 нивоа испита)На највишем нивоу, можете стећи чланство у АЦЦА испуњавањем:

1) Најмање 14 испита (најмање 5 испита, укључујући посебне изузетке).

2) Остваривање 36 месеци практичног радног искуства у одговарајућој професионалној улози.

3) Попуњавање модула професионалне етике.

Могућности запослења / ЗвањаЦФА је акредитив високог профила фокусиран на специјализоване области повезане са финансијским анализама и управљањем инвестицијама. Има већу важност за професионалце заинтересоване за напредак у каријери у анализи капитала, управљању портфељем или инвестиционом банкарству, заједно са другим сродним областима. Неке од релевантних радних улога укључују:

Инвестициони банкари

Портфолио менаџери

Аналитичари за истраживање капитала

АЦЦА је усредсређена на основне рачуноводствене вештине, али такође покрива и шире области знања, нудећи учесницима неопходна знања и скупове вештина за улоге повезане са финансијским управљањем, пословним саветовањем и организационим управљањем. Неке од радних улога за које припрема учесника укључују:

Рачуновођа

Интерни ревизор

Пореско управљање

Менаџер финансија

Консултант за финансије

Зашто наставити ЦФА?

Финансијски професионалци који се баве истраживањем капитала, финансијским моделирањем, управљањем инвестицијама и другим областима могу имати велику корист зарађивањем ЦФА повеље. Може помоћи у побољшању изгледа за каријеру тако што ће их опремити стручним знањем из сложених области у финансијама и повећати њихов кредибилитет у очима послодаваца водећих у индустрији.

И за неинвестиционе професионалце може се показати као велика предност као цењена акредитивност која доноси много угледа и отвара нове путеве раста.

Зашто наставити АЦЦА?

Удружујући се са више од 8.500 послодаваца широм света, АЦЦА отвара глобалне могућности рада како студентима, тако и професионалцима. Студенти и финансијски стручњаци заинтересовани за стицање специјалних знања из финансија и рачуноводства могу се одлучити за АЦЦА.

Услови за пријаву нису тако строги. Његов курикулум курса покрива рачуноводство, опорезивање и ревизију, заједно са неколико других критичних области, укључујући право, пословне студије, финансијско управљање, финансијско извештавање и професионалне и етичке стандарде.

Закључак

ЦФА је високо специјализована акредитива, погодна за финансијске професионалце који желе да развију стручне способности у областима повезаним са финансијском анализом и истраживањем капитала. Међутим, АЦЦА је широко заснована рачуноводствена сертификација и погоднија је за студенте или професионалце који желе да унапреде своје изгледе као професионалци у рачуноводству или ревизији.

Оба акредитива су глобално призната, али ЦФА је миљама испред АЦЦА у погледу квалитета и вредности као професионални акредитив. ЦФА повељу је много теже постићи у поређењу са АЦЦА квалификацијом, али то заиста може вредети.

Међутим, ЦФА је погоднији за искусне финансијске професионалце који желе да се специјализују у одређеној области, док је АЦЦА најбољи за професионалце на средњем или средњем нивоу који желе проширити своје хоризонте каријере уз стицање корисних вештина у рачуноводству и ревизији.