Протраћивање имовине (дефиниција, примери) | Топ 5 врста расипања имовине

Шта је губљење имовине?

Протраћено средство је врста имовине чији је век употребе ограничен, а вредност се временом смањује, чији примери укључују основна средства попут возила, постројења, имовине и опреме или финансијске инструменте попут опција.

Врсте расипања имовине са формулом

Погледајмо сада другу врсту расипања имовине и како израчунати њихов пад вредности током времена (у неким случајевима познат и као амортизација)

Овде можете преузети овај предложак програма Вастинг Ассет Екцел - Вастинг Ассет Екцел Темплате

# 1 - Фабрика / зграде / канцеларијски намештај

Ове врсте основних средстава се углавном амортизују подједнако током свог корисног века трајања. У овом сценарију се користи линеарна метода амортизације. Ово је најједноставнији метод израчунавања амортизације, а трошкови амортизације су исти сваке године равномерно распоређени током година. Формула која се користи за израчунавање амортизације је

Расходи амортизације = (трошак - вредност спашавања) / корисни век трајања

где,

вредност спашавања је вредност (може бити продајна вредност) средства на крају његовог животног века.

Размислите о згради чија је почетна вредност 1000 долара и корисни век употребе четири године. Узимајући у обзир вредност спашавања од 200 УСД на крају његовог животног века, сваке године можемо израчунати трошак амортизације као (1000-200) / 4 = 200 УСД и можемо створити распоред амортизације како је дато у следећој табели.

# 2 - Возила

Возила попут аутомобила, камиона се углавном користе веома интензивно у почетним годинама и као такви би требали брзо да се амортизују у почетним годинама. У том случају користимо метод двоструког опадања, који је врло сличан праволинијској, осим што је стопа амортизације двоструко већа од оне код прве методе. Претпоставља се да је стопа амортизације опреме виша у почетним годинама јер се машина више користи у почетку. Формула која се користи за израчунавање амортизације је

Трошкови амортизације = Почетна књиговодствена вредност к Стопа амортизације

где,

Стопа амортизације = 100% * 2 / Корисни век трајања

Узмите у обзир аутомобил чија је почетна вредност 1000 УСД и корисни век употребе четири године.

У овој методи стопа амортизације је 2 * 100% / 4 = 50% сваке године. Тако ће у првој години трошак амортизације бити 1000 *, 5 = 500 УСД; у другој години биће 500 $ * .5 = 250 $ и тако даље.

Други метод израчунавања убрзане амортизације назива се збир методе амортизације у години.

У овој методи

Трошак амортизације = (број преосталих година / зброј година) к (трошак - вредност резерве)

Узмите у обзир аутомобил чија је почетна вредност 1000 УСД, вредност спашавања 100 УСД и корисни век употребе четири године.

Тако ће у првој години преостале године бити 4, а збир година биће 1 + 2 + 3 + 4 = 10, а отуда ће и амортизација бити 4 * (1000-100) / 10 = 360 долара.

# 3 - Машине

Машине / опрема за производњу и амортизација израчунава се на основу броја произведених јединица и амортизују се методом производних јединица.

Трошак амортизације = (број произведених јединица / животни век у броју јединица) к (трошак - вредност резерве)

Претпоставимо да је део опреме који производи пет, шест, четири и десет јединица у четири године и има вредност спашавања од 100 долара.

Трошкови амортизације за прву годину били би дати као 5 * (1000-100) / (5 + 6 + 4 + 10) = 180 УСД и тако даље.

# 4 - Опције

Доста амортизације, потпуно смо занемарили другу врсту расипања имовине која се назива опције, а коју ћемо укратко описати.

Лаички речено, опција термина је врста инструмента који омогућава власнику опције да купи или прода удео по одређеној цени која се назива ударна цена. Цена опције зависи од неколико фактора од којих су најважнији

  • Разлика између ударне цене и тренутне цене акције: То је зато што ако, на пример, купац има могућност да купи цену акције 100 УСД за 60 УСД, остварује профит од 40 УСД (разлика између ударне цене и цене извршења )
  • Опције имају истек повезан са њима, након чега је власник више не може искористити, и ту долази концепт временског пропадања опција. Што су опције ближе датуму истека, то је мања вероватноћа да власник оствари профит, и коначно, на дан истека, вредност опције постаје нула.

# 5 - Природни ресурси

Природни ресурси као што су нафтне резерве, рудници угља итд. Исцрпљују се током времена на основу извађене количине.

Узмимо у обзир рудник угља у коме је рударска компанија стекла 10 милиона долара и искористила још 5 милиона долара за развој локације. Узмите у обзир рударску компанију која може да прода рудник након што је извадила угаљ на одређени период за резидуалну вредност од 3 милиона долара.

Сада размислите о плановима рударске компаније да из рудника извуче 1000 тона угља.

Тада је трошење по тони (10 + 5-3) * 10 ^ 6/1000 = 12.000 УСД

То се затим помножи са тонама угља извађеног годишње да би се израчунао трошак исцрпљивања годишње.

Ако се сећате, ова метода је врло слична методи производних јединица која се користи за горе описану опрему.

Погледајте горњи образац за детаљан обрачун расипања имовине.

Предности расипања имовине

  • Примарна предност поседовања средства је његово власништво и чињеница да поседовање средства кошта много мање од лизинга на дужи рок.
  • Пореска уштеда може се остварити потраживањем амортизације на купљеној опреми.

Мане расипања имовине

  • Куповина средства можда неће бити могућа за предузећа са малим капиталом ако су почетни трошкови средства високи.
  • Трошкови одржавања имовине могу бити прилично високи, посебно у каснијим фазама њеног живота.

Закључак

Пропадање имовине се врло често сусреће у свакодневном животу. У ствари, већина имовине коју можемо смислити, природни ресурс попут нафте или аутомобила, или чак полиса животног осигурања, већина имовине амортизује вредност временом и употребом. На аналитичару је да разуме средство и његову употребу како би одредио метод смањења вредности средства током времена.