ФРМ вс ЕРП - Који би могао бити онај за вас? |. | ВаллстреетМојо

Разлика између ФРМ и ЕРП

ФРМ је скраћени образац за Менаџер финансијског ризика и овим курсом појединац може да стекне могућности за посао у области инвестиционог банкарства, управљања проценом ризика итд., док је ЕРП кратки образац за Планирање ресурса за предузећа а овим курсом појединац може да заради могућности за посао у глобалним енергетским компанијама итд.

У све сложенијем финансијском свету расте потражња за професионалцима који раде са ризиком који имају способност да идентификују, процене и финансијске ризике. Важно је напоменути да су и у другим кључним областима, попут технологије и енергије, хитна потреба за квалификованим стручњацима за ризике који могу да идентификују потенцијалне ризике, укључујући финансијске, и омогуће умањивање или управљање ризицима усвајањем стратешког приступа. Током овог чланка разговараћемо о два кључна акредитива за управљање ризиком, ФРМ и ЕРП, који се баве управљањем финансијским и енергетским ризиком. Ово би требало бити од помоћи свима који планирају да наставе каријеру у управљању ризицима у било којој од ових области.

Чланак ће вам дати информације као у наставку -

    ФРМ вс ЕРП Инфограпхицс


    Време читања: 90 секунди

    Хајде да схватимо разлику између ова два тока уз помоћ овог ФРМ вс ЕРП Инфограпхицс.

    ФРМ вс ЕРП Резиме

    ОдељакФРМЕРП
    Сертификација у организацијиФРМ нуди ГАРП ЕРП нуди ГАРП
    Број нивоаФРМ: 2 комплета радова

    ФРМ Део И: 100 питања са вишеструким избором

    ФРМ Део ИИ: 80 Питања са вишеструким избором

    ЕРП: Састоји се од ЕРП испита И и ИИ дела

    ЕРП И део: 80 Питања са вишеструким избором

    ЕРП ИИ део: 60 Питања са вишеструким избором

    Начин / трајање прегледаСваки ФРМ испит траје 4 сата. Оба испита могу се полагати у року од једног дана, Део И се изводи ујутро, а Део ИИ изводи се у другој половини дана.Испити И и ИИ дела одржавају се истог дана у јутарњим и поподневним сесијама у трајању од по 4 сата.
    Прозор за испитУ 2017. години испит из ФРМ-а биће понуђен 20. маја 2017. и 18. новембра 2017.У 2017. години ЕРП испит ће бити понуђен 20. маја 2017. и 18. новембра 2017
    ПредметиТеме испита И дела:

    Квантитативна анализа

    Финансијска тржишта и производи

    Темељи управљања ризиком

    Модели вредновања и ризика

    Део ИИ Теме испита:

    Мерење и управљање тржишним ризиком

    Мерење и управљање кредитним ризиком

    Оперативни и интегрисани систем управљања ризиком

    Управљање ризиком и управљање инвестицијама

    Актуелна питања на финансијским тржиштима

    Теме испита И дела:

    Увод у енергетске производе и управљање ризиком

    Тржишта сирове нафте и рафинирани производи

    Тржишта природног гаса и угља

    Тржишта електричне енергије и производња обновљивих извора

    Део ИИ Теме испита:

    Формирање цена на енергетским тржиштима

    Алати за управљање ризиком

    Финансијске енергетске трансакције

    Проценат пролазностиНовембар 2016. Испит Положен: ФРМ И део: 44,8% | ФРМ Део ИИ: 54,3%У новембру 2015. године оцена полагања испита била је 52,7%, а у новембру 2016. године оцена положеног испита била је ЕРП Део И: 62,6% | ЕРП ИИ део: 51,8%
    НакнадеНови кандидат - ФРМ испит, део И

    Накнаде за рану регистрацију:

    1. децембра 2016. - 31. јануара 2017

    $750

    Котизација 400 УСД

    Накнада за испит 350 УСД

    Стандардне накнаде за регистрацију:

    1. фебруара 2017. - 28. фебруара 2017

    $875

    Котизација 400 УСД

    Накнада за испит 475 УСД

    Накнаде за касну регистрацију:

    1. марта 2017. - 15. априла 2017

    $1050

    Котизација 400 УСД

    Накнада за испит 650 УСД

    Нови кандидат - ЕРП испит, део И

    Накнаде за рану регистрацију:

    1. децембра 2016. - 31. јануара 2017

    $750

    Котизација 400 УСД

    Накнада за испит 350 УСД

    Стандардне накнаде за регистрацију:

    1. фебруара 2017. - 28. фебруара 2017

    $875

    Котизација 400 УСД

    Накнада за испит 475 УСД

    Накнаде за касну регистрацију:

    1. марта 2017. - 15. априла 2017

    $1050

    Котизација 400 УСД

    Накнада за испит 650 УСД

    Могућности запослења / називи пословаФРМ сертификовани професионалци могу најбоље одговарати улогама:

    Консултант за финансијски ризик

    Менаџер за процену ризика

    Аналитичар управљања ризиком

    Инвестициони банкар

    Шеф Одељења за трезор

    ЕРП сертификовани професионалци могу пронаћи одличне могућности за рад код глобалних енергетских фирми, великих финансијских институција које улажу у енергетска тржишта и технологију и консултантских фирми. Према ГАРП-у, неки од најбољих послодаваца за ЕРП професионалце укључују:

    Банк оф Америца

    Барцлаис Цапитал

    Бритисх Петролеум

    Сазвежђе Енергија

    Делоитте

    Ернст & Иоунг

    Шта је ФРМ?


    Менаџер за финансијски ризик (ФРМ) је глобално призната акредитив коју нуди Глобално удружење професионалаца у ризику (ГАРП), међународна организација која се бави промоцијом индустријских стандарда у области управљања ризицима. ФРМ је фокусиран на управљање финансијским ризицима што га чини високо специјализованим програмом сертификације. То га чини погодним за појединце који планирају да стекну стручност у управљању финансијским ризиком уместо да усвоје уопштени приступ. Све већи број глобалних организација тражи акредитоване професионалце који се баве ризиком како би могли да додају ту конкурентску предност за опстанак у модерној индустрији.

    Шта је ЕРП?


    Профессионал Риск Профессионал (ЕРП) је међународно призната акредитива, коју такође додељује ГАРП. Ово је можда једина акредитив ове врсте, развијен за оне који су заинтересовани за управљање енергетским ризиком као високо специјализовано подручје које може понудити добре изгледе за каријеру у глобалној индустрији. Ови акредитиви се фокусирају на управљање физичким и финансијским ризицима који су укључени у управљање енергијом и помажу у стицању детаљног разумевања глобалних енергетских тржишта. Учесници су упознати са структурирањем и трговином енергетским робама заједно са концептима идентификације, процене и управљања сложеним енергетским ризицима.

    Захтеви за ФРМ вс ЕРП испит


    ФРМ:

    Не постоје образовни захтеви, али кандидат треба да има најмање две године радног искуства са пуним радним временом, било у вези са управљањем ризицима, укључујући управљање портфељем, саветовање о ризицима, технологију ризика или друга сродна подручја.

    ЕРП:

    Нема предуслова за пријаву на испит. Међутим, кандидати морају показати 2 године релевантног радног искуства да би могли стећи назив. ЕРП-ови су дужни да одржавају активно чланство у ГАРП-у и зарађују 40 сати континуираног професионалног усавршавања (ЦПД) сваке 2 године да би могли бити у току са важећим индустријским стандардима.

    Зашто се бавити ФРМ-ом?


    ФРМ би требало да се баве професионалци који се баве ризиком са разумном количином изложености у индустрији како би могли да стекну напредна знања и вештине управљања ризиком који су дати као део програма сертификације. Они који су спремни да се специјализују за управљање финансијским ризицима могу имати велику корист од ових акредитива, јер помажу професионалцу да постане део елитне глобалне мреже професионалаца за финансијски ризик. Ово може бити од огромне предности за професионалце који планирају да се придруже организацијама са глобалном репутацијом.

    Прочитајте више о ФРМ датумима испита

    Зашто се бавити ЕРП-ом?


    ЕРП је намењен професионалцима који се баве ризиком усредсређеним на стицање стручног знања и способности у управљању енергетским ризиком уместо управљања ризиком као уопштеног поља. Овде се мора разумети да је управљање ризиком у било ком облику врло сложено подручје и да се са таквим избором каријере треба сложити само ако су заиста сигурни у то. Управљање енергетским ризиком може се сматрати већим развојем, али прилично важним, имајући у виду централну улогу енергије као робе у савременом свету. Након што су стекли ову ознаку, професионалци могу тражити могућности за рад код глобалних енергетских организација.

    Остала поређења која би вам могла бити корисна

    • ФРМ вс ПРМ | Разликама
    • ФРМ вс ЦАИА - Упоредите
    • ФРМ вс ЦА - Шта је боље?
    • ЦФА или ФРМ

    Закључак


    ФРМ је првенствено намењен професионалцима који су изложени индустрији у управљању финансијским ризицима и желе да се специјализују у пољу с релативно ширим опсегом како би истражили могућности повезане са управљањем тржишним и нетржишним финансијским ризицима у глобалној индустрији. С друге стране, ЕРП има за циљ да помогне да се специјализује за управљање енергетским ризиком, што је јединствено подручје само по себи с обзиром на нови значај енергетских роба, развој енергетских тржишта и потребу за квалификованим стручњацима да управљају инхерентним физичким и финансијским ризицима у веома сложена енергетска индустрија. ФРМ је погоднији за оне који су већ радили у овој домени и желе да стекну додатну стручност на том пољу, док је ЕРП намијењен онима са релевантним искуством у управљању енергетским ризиком због чега је зарада донекле тешка, али са својим јединствене предности у глобалном сценарију у настајању.