Како се користи апсолутна референца на ћелију у програму Екцел? (са примерима)

Шта је апсолутна референца у програму Екцел?

Апсолутна референца у Екцелу је један од типова референци на ћелије у екцелу где се ћелије на које се упућује не мењају као у релативној референци, да бисмо направили формулу за апсолутно референцирање користимо симбол $ притиском на ф4, знак $ значи закључавање и закључава референцу ћелије за све формуле тако да се иста ћелија упућује на све формуле.

Како се користи апсолутна референца на ћелију у програму Екцел? (са примерима)

Овај Апсолутни референтни Екцел образац можете преузети овде - Апсолутни референтни Екцел предложак

Пример # 1

Претпоставимо да имате податке који укључују трошкове хотела за ваш пројекат и желите да претворите целокупан износ америчких долара у ИНР на 72,5 америчких долара. Погледајте податке испод.

У ћелији Ц2 имамо вредност конверзије. Треба да помножимо вредност конверзије на све износе у УСД из Б5: Б7. Овде је вредност Ц2 константна за све ћелије из Б5: Б7. Стога можемо користити апсолутну референцу у екцелу.

Следите кораке у наставку да бисте применили формулу.

  • Корак 1: Укуцајте знак једнакости (=) у ћелију Ц5 и примените формулу = Б5 * Ц2. Чим једном упутите референцу на ћелију Ц2 типа Ф4.

Ово би извршило конверзију за прву УСД вредност.

  • Корак 2: Сада превуците и испустите формулу у преостале ћелије.

Погледајте симбол долара за ћелију Ц2 ($ Ц2 $), што значи да је ћелија Ц2 апсолутно наведена. Ако копирате ћелију Ц5 у доњу ћелију, то се неће променити. Само Б5 ће се променити у Б6, а не Ц2.

Међутим, у Релативним референцама, све ћелије се мењају, али у Абсолуте Референце у Екцелу, без обзира на то које ћелије буду закључане доларом, симбол се неће променити.

Пример # 2

Погледајмо сада пример апсолутне референце ћелије апсолутне заједно са помешаним референцама. Испод су подаци о продаји током месеци за 5 продаваца у организацији. Продавали су се више пута у месец дана.

Сада морамо да израчунамо консолидовани резиме продаје за свих пет менаџера продаје у организацији.

Примените доњу СУМИФС формулу у програму Екцел да бисте консолидовали свих пет људи.

Резултат ће бити:

Овде пажљиво погледајте формулу.

  • Прва ствар је наш ДИМЕНЗИЈА ЗУМА, одабрали смо између 2 Ц $: 17 Ц $. Симбол долара испред колоне и реда значи да је Апсолутна референца.
  • Други део је Опсег критеријума1, изабрали смо између 2 А $ 2: 17 А $ 17. То је такође Апсолутна референца
  • Трећи део су критеријуми, које смо изабрали $ Е2. То значи да је једина колона закључана када копирате ћелију формуле једино што се мења је референца на ред, а не референца на колону. Без обзира на то колико се колона померите удесно, увек остаје иста. Међутим, када се померате надоле, бројеви редова се стално мењају.
  • Четврти део је Опсег критеријума2, изабрали смо између $ Б $ 2: $ Б $ 17. То је такође апсолутна референца у програму Екцел.
  • Последњи део је Критеријуми, овде је референца на ћелију Ф $ 1. Ова врста референце значи да је закључан јер је симбол долара испред нумеричког броја. Када копирате ћелију формуле, једино што се мења је референца на колону, а не референца на ред. Без обзира колико се редова померите доле, увек остаје исти. Међутим, када се померите на десну страну, бројеви колона се стално мењају.

Играјте се са референцом од релативне до апсолутне или мешовите референце.

Можемо да пређемо са једне врсте референце на другу. Пречица која нас може обавити посао је Ф4.

Претпоставимо да сте референцом на ћелију Д15 притиском на тастер Ф4 направили следеће промене за вас.

  • Ако притиснете Ф4 само једном, референца ћелије се мења са Д15 на $ Д $ 15 (постаје „апсолутна референца“ из „релативна референца“).
  • Ако два пута притиснете Ф4, референца ћелије се мења са Д15 на Д $ 15 (мења се у мешовиту референцу тамо где је ред закључан).
  • Ако три пута притиснете Ф4, референца ћелије се мења са Д15 на $ Д15 (мења се у мешовиту референцу тамо где је колона закључана).
  • Ако притиснете Ф4 четврти пут, референца на ћелију поново постаје Д15.

При копирању формула у Екцелу, апсолутно адресирање је динамично. Понекад не желите да се адресирање ћелије мења, већ апсолутно адресирање. Све што треба да урадите је да једанпут притиснете тастер Ф4 да апсолутну ћелију учините апсолутном.

Знак долара је све! Ако копирате ову ћелију са места на место, формула се неће померати са њом. Дакле, ако укуцате = $ А1 $ + А2 у ћелију А3, затим копирајте и налепите ту формулу у ћелију Б3, једна ћелија се аутоматски мења, али друга се не мења, = $ А1 $ + Б2.

У Апсолутној референци у Екцелу, свака препоручена ћелија се неће мењати заједно са ћелијама које померате лево, десно, надоле и нагоре.

Ако дате апсолутну референцу на ћелију 10 Ц $ и померите се у једну ћелију надоле, у коју се то неће променити Ц11, ако померите једну ћелију нагоре, неће се променити у Ц9, ако померите једну ћелију удесно, она се неће променити у Д10, ако се крећете по ћелији улево, она се неће променити у Б10