Пуни облик ЦА (значење, дефиниција) | Комплетан водич за ЦА

Пуни образац ЦА - овлашћени рачуновођа

Пуни образац ЦА је „РАЧУНОВОЂА”. Он је правни професионалац који води рачуна о рачунима фирме. У основи, он ревидира рачун предузећа и даје савете о пореским питањима у складу са пореским законима земље.

Рад ЦА (овлашћени рачуновођа)

Овлаштени рачуновођа респектабилан је положај у компанији и на његовом рамену су многе одговорности. Неке одговорности ЦА су следеће:

Ревизија

Главна одговорност ЦА је ревизија рачуна предузећа, у овом процесу он проверава трошкове и приходе предузећа и припрема биланс стања. Ревизија је обавезна да зна профит и губитак предузећа. Он је коначни орган који верификује рачун компаније и даје одговарајуће примедбе на то.

Официр везе

Овлашћени рачуновођа такође ради као службеник за везу између компаније и владе. Ако је предузеће полувладино, ЦА припрема биланс стања и такође обавештава владино одељење о тој ревизији.

Порески закони

ЦА је мајстор у пореским законима и познаје сваку посебност пореских закона. Своје знање и законске одредбе користи како би доходак предузећа био опорезиви тако да би профит могао бити максималан. Постоје различити закони који се односе на порез у свим земљама, па тако и у Индији, тако да је поступак са таквим законима у надлежности ЦА.

Саветник

ЦА такође делује као пореско-правни саветник компаније. Своје драгоцене савете даје менаџменту компаније када то компанија захтева. У неким случајевима када се компанија бори против пореза, ЦА је особа која помаже компанији да се позабави случајем.

Квалификација

Онај ко жели да постане ЦА треба да поседује следеће квалификације:

10 + 2 у трговини, нежења у трговини (Б.цом), мастер у трговини (М.цом), др. (Трговина), и требало би да очисти испит овлашћеног рачуноводства на националном нивоу.

Како постати ЦА (овлашћени рачуновођа)?

Начин да постанемо ЦА је тежак, али не и немогућ, ЦА може постати ако има жар да постане. Кандидат за ЦА може започети припрему у различитим фазама живота, квалификација и други критеријуми дати су у наставку:

ЦА Фондација

Ово је фаза када је особа завршила средњошколске испите и жели да постане ЦА. У овој фази може да се упише на институт ЦА. У основном курсу предмети су прилично слични наставном програму 10 + 2. То је основни ниво ЦА.

ЦА Интермедиате

Након завршетка основног курса у ЦА, мора се уписати у средњу фазу ЦА. Ова фаза је мало тешка, јер су сви предмети нови, попут закона о компанијама итд. Аспиранти у основи добијају 9 месеци да студирају након оснивања да би се уписали на средњи курс.

Обука за чланство

Након завршетка средњег курса, мора се уписати на обуку за чланство која му пружа искуство у стварном времену. На овом тренингу кандидати уче о природи рада у ЦА. Дневни ред овог тренинга је утврђивање изложености компанија итд.

ЦА Финал

То је завршни део читавог путовања. Пре доласка на овај ниво, постоје два испита која кандидат треба да очисти, то су ГМЦС и ИТТ. Коначни ЦА је пасош у свет овлашћених рачуновођа. Успешност ове последње фазе је веома мала због жилавости испита.

Способности ЦА (овлашћени рачуновођа)

ЦА треба да има следеће способности:

Интелигентан

Овлаштени рачуновођа треба да буде интелигентан и да добро познаје законе о трговини и порезима, јер је то главна ствар која га чини ЦА. Његова интелигенција би требало да се одражава на рад.

Одговорност

УА треба да одговара за свој рад. Ово је квалитет који одражава природу и оданост ЦА према његовом раду. Одговорна особа је она која увек показује посвећеност.

Високе моралне вредности

Високо морални карактер је веома потребан у овој професији, јер се ЦА бави новчаним стварима и постоји велики опсег корупције итд. Дакле, ЦА треба да има високе моралне вредности.

Вођство

ЦА је радно место на положају официра и мора се суочити са многим проблемима у свакодневном животу у вези са послом, а такође мора предати наредбу својим подређенима, тако да је у ЦА потребан квалитет руковођења како би могао лако да се носи са свим проблемима .

Ажуриран

Закони све време нису исти и мењају се у складу са условима и захтевима владе. Дакле, ЦА који је ажуриран са изменама и допунама закона најбољи је ЦА, јер без надоградње свог знања не може правдати својим радом.

Плата ЦА (овлашћени рачуновођа)

Ова професија је професија са високом зарадом јер се бави питањем новца самог. Дакле, плата није забрањена за професионалце из ЦА. Очекивана зарада наведена је у наставку (месечно):

  • Почетници: 30к до 45к
  • Искуство (2-5 година): 55к до 70к
  • Искуство (5 и више година): 1лак до 3лак

Закључак

О свим аспектима у вези са овлашћеним рачуновођама разговарали смо горе. Али ако анализирамо све, открићемо да постоје неки проблеми у систему. Прво ако говоримо о стопи успеха, видимо да је то много мање јер основе ученика нису рашчишћене, они троше пуно новца у тренерским институтима да би поломили ЦА испит, што показује да наше школе не раде ништа. Друго, ЦА, за којег смо назвали старатеља компанија, он понекад из сопственог мотива или заради чини злоупотребу. Које је организовано морално понашање? Бројни су бр. У случајевима када ЦА приказује лажне билансе и остварује свој профит. Такође, неке компаније су користиле ЦА да би се решиле државних пореза дајући му мито и остало, што је такође потпуно погрешна пракса. Све ове ствари треба зауставити. Влада би требало да захтева да именује неке службенике или да упути Ц&АГ да провери све евиденције компанија, чак и ако је приватна или полудржавна, тако да би требало зауставити утају пореза.