ЦМА вс ЦИМА | Која професија менаџмента треба да буде ваш избор?

Разлика између ЦМА и ЦИМА

Пуни облик ЦМА је сертификовани рачуновођа за управљање и студенти ће требати да очисте само један ниво за стицање ове дипломе, док ће пуни облик ЦИМА-е је Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс а студенти који похађају овај курс мораће да очисте три нивоа за стицање степена овог курса.

ЦМА испит и ЦИМА сертификат пружају тако уносне могућности за професионалце из менаџмента у иностранству да често многе збуне око тога чиме се бавити. Помажемо вам да разумете разлике јер схватамо колико је тешко изградити каријеру као менаџер. Само читај даље.

Испод је ток чланка -

  Шта је сертификовани рачуновођа за управљање (ЦМА)?

  ЦМА или сертификовани менаџерски рачуновођа је глобално признати сертификовани програм који нуди Институт за менаџерске рачуновође са седиштем у САД-у. Овај сертификат је сјајно признање за професионалце у менаџменту који желе да унапреде своја знања и вештине у областима финансијског управљања.

  Курс пружа професионалцу вештине из области финансијског планирања, анализе, контроле, подршке одлучивању и професионалне етике. ЦМА сертификовани професионалац може искористити прилику за рад у различитим секторима у управљачком својству.

  Они могу радити у индустријама и организацијама које укључују производњу и услуге, јавним и приватним предузећима, непрофитним организацијама, академским институцијама, државним органима и мултинационалним корпорацијама.

  Шта је овлашћени институт менаџерских рачуновођа (ЦИМА)?

  Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс, тело са седиштем у Великој Британији, нуди овај сертификовани курс како би помогао менаџерима да развију своје знање и стручност у области управљачког рачуноводства. Курс пружа обуку и квалификације које омогућавају рачуновођама да савладају предмете који се односе на ову област.

  Пружа добру подлогу и увид у то како су различита подручја рачуноводства повезана са пословним светом. Ова рачуноводствена квалификација је најрелевантнија за тренутна времена и трендове у индустрији, помажући појединцима да ослободе свој таленат и убрзају каријеру на пословном пољу.

  Курс је освежавање знања и мост ка професионалној квалификацији ЦИМА. Људи обучени за ЦИМА раде у трговинској индустрији, саветодавним менаџментима, банкама, а не у профитним организацијама и организацијама јавног сектора.

  ЦМА вс ЦИМА Инфограпхицс

  Образовни захтеви

  ЦМАЦИМА
  Да би се квалификовао за испит, кандидат мора да има диплому акредитованог универзитета.ЦИМА курс је отворен за све јер је курс сам по себи ригорозан програм. Диплома средње школе је минимални услов потребан за стицање права на испит. Међутим, изузећа за испите пружају се на основу квалификација сваког појединца.
  ЦМА је дводелни испит, сваки испит се састоји од 100 питања са вишеструким избором и два есејска питања од 30 минута.Курс ЦИМА састоји се од 15 радова, а сваки рад се тестира двочасовном рачунарском проценом.

  ЦМА вс ЦИМА - упоредна табела

  ОдељакЦМАЦИМА
  Сертификација у организацијиОвлашћени институт менаџерских рачуновођаОвлашћени институт менаџерских рачуновођа
  Број нивоаЦМА има само један ниво за брисање. Ниво има два дела. Први део говори о финансијском извештавању, планирању, учинку и контроли, а други део односи се на доношење финансијских одлука.ЦИМА има три нивоа за брисање.

  1. Оперативни ниво

  2. Ниво менаџмента

  3. Стратешки ниво

  Прозор за испитДатуми испита за ЦМА 2017

  Јануар - фебруар од 1. до 28. фебруара

  Мај - јун 1. до 30. јун

  Септембар - 1. септембар до 31. октобар

  Постоје четири прозора годишње на којима можете полагати испите из случаја (фебруар, мај, август и новембар).

  Фебруар 2017

  Датум испита за оперативни ниво: - 7. - 11. фебруара 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 14. - 18. фебруар 2017

  Датум испита на стратешком нивоу: - 21. - 25. фебруар 2017

  Маја 2017. године

  Датум испита за оперативни ниво: - 9. - 13. маја 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 16. - 20. мај 2017

  Датум испита за стратешки ниво: - 23. - 27. мај 2017. године

  Августа 2017. године

  Датум испита за оперативни ниво: - 8. - 12. август 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 15. - 219. августа 2017. године

  Датум испита на стратешком нивоу: - 22. - 26. августа 2017

  Новембра 2017. године

  Датум испита за оперативни ниво: - 7. - 11. новембар 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 14. - 18. новембар 2017

  Датум испита за стратешки ниво: - 21. - 25. новембар 2017

  ПредметиЦМА покривачи

  1. Финансијско планирање

  2. Перформансе и контрола

  3. Доношење финансијских одлука

  4. Управљање учинком

  5. Обрачун трошкова

  6. Управљање ризиком

  7. Анализа одлуке

  8. Професионална етика

  9. Планирање, буџетирање и предвиђање

  10. Инвестиционе одлуке

  ЦИМА Цоверс

  1. Стратешки менаџмент

  2. Управљање ризиком

  3. Финансијска стратегија

  4. Управљање пројектима и односима

  5. Напредно управљачко рачуноводство

  6. Напредно финансијско извештавање

  7. Организационо управљање

  8. Управљачко рачуноводство

  9. Финансијско извештавање

  НакнадеНакон повећања цена у јулу 2015. године, накнада за регистрацију испита сада износи 415 УСД по делу, што значи да ћете морати укупно платити 830 УСД.Објективни тестови програма 2017. (по испиту) од 11. јануара 2017. године: - ГБП64
  Проценат пролазностиКао резултат из јуна 2015. године, проценат пролазности за први део ЦМА-а (Интер) износи 14%, а проценат пролазности за други део ЦМА-а (финални) износи 17%.

  Положен проценат испита из децембра 2016. године:

  ЦМА средњи - 9,09%

  ЦМА финале- 12,71%

  Резултати студије случаја ЦИМА из новембра 2016. године:

  Оперативно: - 67%

  Управа: - 71%

  Стратешки: - 65%

  Могућности за запошљавање 1. Менаџер финансијског ризика

  2. Финансијски планер и аналитичар

  3. Капитални подухват

  4. Интерни ревизор

  5. Рачуновођа и менаџер трошкова

  1. Финансијски аналитичар

  2. Менаџер финансија

  3. Интерни ревизор

  4. Финансијски аналитичар

  5. Финансијски рачуновођа

  6. Порески специјалиста

  Зашто се бавити ЦМА-ом?

  • ЦМА ужива снажно глобално присуство и послодавци су је више препознају и прихватају у свим земљама.
  • Налази наклоност и код студената и код професионалаца, због брзог завршетка.
  • ЦМА је дводелни испит и кандидат га може успешно завршити у року од годину дана.
  • Међутим, треба имати на уму да минимална неопходна квалификација остаје диплома првостепеног акредитованог универзитета.
  • ЦМА даје право појединцу који има предност на тржишту рада, јер курс развија вашу способност доношења одлука, што вам омогућава да постигнете резултате у критичној ситуацији за вашу компанију.
  • Такође, ЦМА сертификат доноси већу видљивост животописа кандидата и омогућава послодавцу да процени способност стручњака да буде погодан за више положаје у компанији.
  • ЦМА је курс који има за циљ да побољша ваше вештине и стога је много применљивије образовно искуство.
  • Студија ЦМА курса веома је релевантна за савремене ситуације и не ограничава њен опсег за финансијске професионалце. Врло очигледан разлог је што су носиоци ознака ЦМА плаћени 30% више него неовлашћене колеге и неопходно је да прођете курс ако желите да своју каријеру градите у корпоративном рачуноводству.

  Зашто се бавити ЦИМА-ом?

  • Традиционално је позната чињеница да ЦИМА ужива боље глобално присуство од ЦМА-а због своје повезаности са земљама Цоммон Веалтх-а. Стога послодавци разумеју искуство, знање, вештине и професионалну посвећеност коју ће ЦИМА изнети на сто.
  • Штавише, курс је осмишљен тако да кандидатима пружи не само финансијско образовање, већ и да их оспособи за вештине пословног управљања, способне за саветовање о пословној стратегији и управљању ризицима.
  • ЦИМА дефинитивно даје потицај вашем потенцијалу за зараду док вас припрема за улоге у пословном и финансијском сектору. Такође, ЦИМА није крута у својој идеји о предусловима потребним за испуњавање услова за испит, тако да је широк спектар професионалаца отворен за полагање испита, стварајући шире могућности за посао.

  Закључак

  Не постоји нити лака квалификација, нити боља, што олакшава и побољшава вашу преданост и одлучност да је постигнете. Стога паметно донесите одлуку имајући на уму своје дугорочне термине пре него што одаберете програм за себе.