Случајна вс систематска грешка | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Разлика између случајне и систематске грешке

Тамо где грешка нема одређени образац појављивања, позната је као случајна грешка која је такође позната као несистематична грешка и стога се такве грешке не могу унапред предвидети као неизбежна грешка, док је систематска грешка је грешка која се може појавити услед било које грешке на инструменту при мерењу грешке или грешке у коришћењу инструмента од стране експериментатора и стога је грешка која се може избећи

Главна разлика је у томе што случајне грешке углавном доводе до флуктуација које окружују праву вредност због резултата потешкоћа током мерења, док ће систематске грешке довести до предвидљивих и такође доследних одступања од праве вредности због проблема са калибрација опреме.

Без обзира на то колико смо пажљиви када спроводимо експерименте, највероватније ће доћи до грешке која се назива експериментална грешка. Без обзира на изазове који су му својствени, а то су проблеми са вашом опремом или тачно вршење мерења, или потпуно избегавање грешака може се назвати готово немогућим.

Да би се супротставили поменутом питању, научници покушавају да дају све од себе да те грешке категоризују и покушају да квантификују сваку несигурност у мерењима која врше. Откривање разлике између ових грешака је витални део учења како би се оно дизајнирало бољим експериментима и покушало минимизирати било какве грешке које се провлаче.

Случајна вс систематска грешка Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између случајне грешке и систематске грешке.

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

  • Случајна грешка се дефинише као непредвидиви поремећај који се у вашем експерименту јавља из непознатог извора. Док се систематска грешка јавља услед квара на апарату који није изграђен.
  • Случајна грешка, као што је поменуто у горњој табели, јавља се у оба смера, док се систематска грешка јавља само у једном смеру. Систематске грешке настају услед уграђене грешке или грешке апарата; стога увек даје сличну грешку. Случајна грешка као што је раније поменуто долази због непознатог извора, па се јавља у било ком смеру.
  • Величина систематске грешке остаће константна или непромењена, јер је квар који је присутан у њој уграђен у апарат и у поређењу са величином случајне грешке има променљиву.
  • Нетачна грешка 0 и калибрација апарата ће проузроковати систематску грешку. Случајна грешка настаје услед паралакса или како је раније наведено у горњој табели за поређење неправилном употребом апарата.
  • Случајна грешка се смањује или може минимизирати узимањем 2 или више очитавања истог експеримента, док се систематска грешка може минимизирати пажљивим дизајнирањем структуре уређаја.
  • Случајна грешка је сама по себи јединствена и нема одређене типове, док се систематска грешка може категорисати у три главне врсте, а то су грешке у окружењу, грешке инструмента и систематске грешке.
  • Случајна грешка се не може поновити, с друге стране, систематска грешка ће се поновити, јер је квар, како је раније речено, уграђен у структуру уређаја.

Упоредна табела случајних и систематских грешака

ОсноваСлучајна грешкаСистематска грешка
Основна дефиницијаГрешке су које флуктуирају због неизвесности или непредвидљивости које су својствене вашем процесу мерења или разлике у количини коју покушавате да измерите.Јавља се углавном због несавршености апарата, јер су обично последица опреме која није правилно калибрисана.
Величина грешкеВеличина грешке се мења при сваком читању.Измерена вредност ће бити или врло ниска или врло висока у поређењу са стварном вредношћу.
Узроци1) Параллак грешка

2) Неправилна употреба апарата.

3) Ограничење инструмента, окружења итд.

1) Нулта грешка

2) Нетачна калибрација

Методе минимизирањаУзимањем очитавања више пута.1) Побољшањем структуре апарата.

2) Нулта грешка се може смањити одузимањем од нулте грешке добијеног очитавања.

Правац грешкеТо се дешава са обе странеОво се дешава само у једном правцу.
Подврсте грешакаНема подтипова.Постоје 3 подврсте - а. Инструмент б. Систематска грешка ц. Животна средина.
Било да је репродуктивноОва врста грешке није поновљиваОва врста грешке је поновљива
У погледу вредностиЦена је комбинација трошкова која је углавном производња.Трошкови се смањују када се упореде са трошковима у смислу вредности.

Закључак

Случајна грешка се углавном дешава због било ког поремећаја који се јавља у вашем окружењу, попут варијације или разлике у притиску, температури, или због посматрача који можда узима погрешно или погрешно очитавање. Систематска грешка се можда јавља и због механичке структуре апарата.

Случајне грешке се у основи не могу избећи, док се системске грешке могу избећи. Научници не могу да изврше савршено скалирање или мерење, без обзира на то колико су спретни.

Систематске грешке је можда тешко уочити, а то је зато што ће све оно што мерите бити погрешно или нетачно за исти износ и можда можда нећете схватити да уопште постоји проблем. Пре употребе треба правилно калибрисати њихову опрему, и да, тада ће шансе за систематске грешке бити много мање вероватне.