Мултипликатор бруто дохотка | Како израчунати мултипликатор бруто дохотка?

Шта је мултипликатор бруто дохотка?

Мултипликатор бруто дохотка користи се за процену вредности имовине попут комерцијалних некретнина, станова за изнајмљивање, тржног центра итд. И израчунава се као однос тренутне вредности инвестиције / имовине према њеном бруто годишњем приходу.

Формула мултипликатора бруто дохотка

Формула мултипликатора бруто дохотка = тренутна вредност имовине / бруто годишњи приход имовине

Дакле, мултипликатор бруто дохотка је однос тренутне вредности и годишњег прихода имовине или инвестиције која је потребна за распродају.

  • Тренутна вредност имовине - То је тренутна тржишна цена имовине. Власник може сам одредити вредност тако што ће узети у обзир тренутно тржиште и очекивања људи, фактор његове локације итд. С друге стране, власник такође може узети цену било које друге имовине узимајући у обзир историју продаје или приход од закупа конкурентне имовине.
  • Бруто приход од имовине - Бруто приход од имовине укључује просечну годишњу закупнину станова или зграда који се изнајмљују, Просечан годишњи промет производа који се држе у трговинске сврхе у производне сврхе итд. Дакле, то је само приход који се остварује или се очекује да ће се остварити од имовина за коју се посао финализује.

Стога се може рећи да је то поштена тржишна вредност имовине.

Пример мултипликатора бруто дохотка

Претпоставимо да господин Кс има кућу на одређеном месту. Према тржишним условима и према сличним некретнинама на суседној локацији, тренутна вредност имовине је 7 милиона долара. Даље, он га је издавао својим станарима, што је генерисало годишњи приход од закупа ако милион долара. Израчунајте мултипликатор бруто прихода кућне имовине господина Кс.

Решење

Израчунавање мултипликатора бруто дохотка

  • = 7 милиона долара / милион долара
  •  = 7 пута

Предности

Следе разне предности које укључују следеће:

  • Због једноставности у израчунавању мултипликатора бруто дохотка, стекао је велику академску пажњу. У исто време, такође се користи практично за утврђивање да ли одређена имовина добија добру понуду.
  • Може се повезати са вредновањем залиха, јер је однос овог мултипликатора тренутна вредност имовине подељена са нето оперативним приходом имовине, може бити врло добро повезана са традиционалним односом цена / зарада. Стога се заснива на уобичајеним концептима.
  • Концепт мултипликатора бруто дохотка није ни стари, а ни много новији концепт, јер се деценијама користи у процени имовине и некретнина, нити је толико корисних од многих власника и појединаца и користи се свакодневно дневна процена током периода.
  • Веома је добро у односу на тренутно тржиште, а услови понуде и потражње с обзиром да се из прорачуна јасно види да се порастом вредности имовине на тржишту мултипликатор бруто дохотка повећава, док се смањењем годишње стопе од принос или приход од мултипликатора бруто дохотка од имовине имају тенденцију смањења.
  • Будући да ГИМ не узима у обзир оперативне трошкове, једноставно је израчунати мултипликатор бруто прихода имовине која је већ распродана у односу на било које друге методе попут стопе капитализације.

Мане

Различита ограничења и недостаци укључују следеће:

  • Један од најзначајнијих недостатака мултипликатора бруто дохотка је тај што он не узима у обзир трошкове и остале повезане трошкове приликом израчунавања мултипликатора дохотка. Отуда трошкови попут лиценце, трошкова коришћења, пореза на одржавање итд.
  • Конкурс се не узима у обзир према ГИМ-у, који је важан део имовине куће. Стога коначни одговор множитеља може бити небитан.
  • Може се користити само за упоређивање са другом имовином; према томе, то је врло јак концепт у релативном смислу, али међутим, он не добија велику важност у апсолутном смислу.
  • Овај концепт се обично користи у некретнинама, некретнинама за изнајмљивање и инвестицијама; међутим, на другим пољима попут зграда итд. не добија много значаја.

Важне тачке

  • Неопходно је узети у обзир да се концепт мултипликатора бруто дохотка користи од ере када се продаје некретнина. Отуда се користи од 1740. године када је Тхомас Милес показао варијације мултипликатора дохотка.
  • Рицхард Радцлифф наводи да ако се концепт ГИМ правилно користи, он се такође може користити за одређивање тржишне вредности имовине попуњавањем детаља у формули и узимањем тренутне тржишне вредности променљиве имовине.
  • То је концепт изведен из тржишта и отуда добија многа значења јер је концепт изведен из тржишта који се не мења личним просудбама јер је објективан концепт у односу на друге субјективне концепте.

Закључак

Да би се утврдило да ли се имовина продаје повољно и према тренутним тржишним условима, у зависности од њеног годишњег прихода, мултипликатор бруто прихода свако може лако применити, а да не троши много трошкова и троши више времена. Отуда је уобичајена употреба и лака примена овог концепта користан концепт.