Инвентар сировина (значење, врсте) | Примери из индустрије

Шта је инвентар сировина?

Залихе сировина су трошкови производа у залихама предузећа, који нису коришћени за готове производе и залихе у току. Попис сировина је део трошкова залиха, који се у билансу стања извештава под обртном имовином.

Врсте сировина

Постоје две врсте сировина:

  • Директне сировине да ли се оне поново користе директно у готов производ као што се челик користи за израду стола; пластика се користи за израду столице.
  • Индиректне сировине су оне које се користе као допуна директним сировинама. Примери индиректних сировина укључују уље, мазиво, сијалице, вијке, навртке, вијке итд.

Примери инвентара сировина

Погледајмо сада неке примере залиха сировина за компаније у различитим секторима:

Пример # 1

Размислите о инвентару велике нафтне компаније - Схелл. У напоменама уз биланс стања залихе сировина за Компанију наведене су као „Нафта, гас и хемикалије“ и „Материјали“.

Залихе нафте, гаса и хемикалија смањиле су се за 15% са 22.962 милиона у децембру 2017. на 19.516 милиона у децембру 2018. Залихе материјала смањене су са 2.261 на $ 1.601 милиона од децембра 2017. до децембра 2018. (пад од 29,19%).

Извор: репортс.схелл.цом

Пример # 2

Генерал Моторс је једна од највећих аутомобилских компанија. Купују разне сировине, које укључују делове, залихе од различитих добављача, а које се користе за израду крајњих производа, тј. Аутомобила. Сировине за Генерал моторе укључују разне врсте метала попут челика, алуминијума, смола, бакра, олова и платине.

У годишњем извештају произвођач аутомобила није посебно поменуо сировине, већ је комбиновао трошкове таквог инвентара на крају године. Сировина на крају 2017. и 2018. године била је готово слична $ 4.274 милиона у децембру 2018. и 4.203 милиона у децембру 2017. године.

Извор: инвестор.гм.цом

Пример # 3

Узмите у обзир Боеинг Инц., једног од највећих произвођача авиона. Компанија то није посебно открила, али су обезбедили залихе у складу са својим различитим уговорима о ваздухопловима. Међутим, генерално, сировине укључују половне авионе, залихе материјала и резервне делове.

Извор: //с2.к4цдн.цом

Пример # 4

Сада сматрамо произвођачем прозора, преносних рачунара, софтвера и разних других рачунарских производа компаније Мицрософт Инц.

Биланс стања Компаније показује да се смањио са 797 милиона долара на крају децембра 2017. на 655 милиона на крају 2018. године.

Извор: ввв.мицрософт.цом

Слично горњим примерима, разне индустрије имају разне сировине које се користе у производњи готових производа.

Закључак

Готови производи се израђују помоћу сировина. Отуда би компанија у свако доба желела попис таквих материјала који се користе у производњи робе. Међутим, неке сировине могу се разградити током производње или током залиха, наплаћују се по цени робе коју компанија продаје.