Потпуни образац БПЛ (испод линије сиромаштва) | Шта значи БПЛ?

Пуни образац БПЛ - Испод линије сиромаштва

Пуни образац БПЛ налази се испод линије сиромаштва. Испод линије сиромаштва налази се мерило које индијска влада користи за одређивање становништва са нижим средствима, за помоћ којем је потребна влада да би опстала, углавном одређена минималним дневницама које треба зарадити да би се квалификовало за живот испод границе сиромаштва.

Историја

  • Радна група комисије за планирање, 1962, препоручила је минимални ниво трошкова потребних за живот као Рс. 20 по особи у руралним областима и Рс. 25 по особи у урбаним областима, искључујући здравство и образовање, јер су их обезбедиле државе. Критеријум је даље прецизиран након тога 1970-их када је испод прага БПЛ дефинисан као потрошња по глави становника на основу броја калорија потребних за преживљавање у руралним и урбаним областима. Према овој дефиницији, минимални калоријски захтев за рурална и урбана подручја био је одређен на 2400 и 2100 дневно, захтевајући дневни приход од Рс. 49,1 и Рс. 56,7, респективно.
  • 1993. године, а експертска група је сломила дефиницију агрегатне линије сиромаштва до дефиниције на државном нивоу, при чему је линија сиромаштва за сваку државу одређена засебно. Линија сиромаштва за државе је ажурирана узимајући у обзир ЦПИ - пољопривредни рад и ЦПИ - индустријски радници за рурална и урбана подручја. Агрегиране линије сиромаштва за државе агрегиране су у укупни коефицијент сиромаштва у Индији.
  • У 2012. години праг границе сиромаштва достигао је Рс. 972 у руралној Индији и Рс. 1.407 у урбаној Индији. Те године је процењено да 29,5% индијског становништва живи испод линије сиромаштва. Комитет Рангарајан је 2014. рекао да око 454 милиона људи у земљи, чинећи 38% становништва, живи испод границе сиромаштва.

Који су параметри који дефинишу БПЛ?

Светска банка дефинише доњи праг прихода испод линије сиромаштва 1,25 америчких долара дневно. Међутим, Индија је користила стандард прехрамбених производа како би дефинисала линију сиромаштва, пре него што је током одређеног периода променила у потрошњу за корпу основних добара и услуга. Ова корпа робе обухватала је храну, превоз, одећу, кирију, гориво, струју и образовање.

Предности БПЛ картице

  • Влада издаје БПЛ картице породицама које живе испод границе сиромаштва ради одговарајуће идентификације и обезбеђивања новчаних и неновчаних накнада овим породицама ради њихове подршке и уздизања.
  • Влада помаже овом делу друштва путем резервација у образовним институтима и државних послова, посебних грантова и стипендија. Такође предузима различите програме за стварање прихода како би пружио предузетничке вештине путем финансијских институција.
  • Постоји низ других програма попут Сарве Схиксха Абхииан (ССА), Националне мисије за рурално здравље, Националне гаранције за рурално запошљавање (НРЕГА), Расхтрииа Свастхиа Бима Иојана (РСБИ). Сарва Схиксха Абхииаан доноси образовање деци која припадају сиромашним породицама, Национална здравствена рурална мисија пружа здравствени приступ становништву испод линије сиромаштва, а Национална гаранција за запошљавање на селу пружа 100 дана загарантованог запослења економски слабијим деловима друштва. РСБИ осигурава здравствено осигурање становништву испод линије сиромаштва. Влада такође породицама БПЛ пружа прехрамбене производе по субвенционисаним стопама.

Разлике између БПЛ и АПЛ

Влада дефинише БПЛ породице попут оних које зарађују мање од Рс. 15.000 у приходу домаћинства, док су изнад линије сиромаштва (АПЛ) породице које зарађују више од Рс. 15.000, али мање од Рс. 1 Лакх у приходу домаћинства. Ово је један, али главни, од много више критеријума за испуњавање услова за добијање БПЛ или АПЛ картице. Власници АПЛ картица добијају субвенционисана зрна хране и гориво на основу доступности и по вишој стопи од власника БПЛ картица, који зрна хране и гориво добијају приоритетно и по нижим ценама.

Која је корист од БПЛ Ратион картице?

Критеријум за одлучивање о подобности БПЛ рационе картице постављен је за породице које имају годишњи приход до Рс. 15.000 их је било укључено у ИРДП листу 1997-98. Власници картица могу да добију 25-35 килограма за прехрамбене житарице по субвенционисаним стопама.

# 1 - Медицинска помоћ

Власници БПЛ картица такође добијају медицинску помоћ у супер специјализованој болници за критичне болести у власништву владе у оквиру њене иницијативе Расхтрииа Арогиа Нидхи (РАН). Покривеност према плану била је Рс. 2 Лакха по БПЛ картици, а касније је повећан на Рс. 5 лакхс.

# 2 - Образовање

Погодности БПЛ картице значајно се проширују на студенте из лоших средина. Те погодности укључују резервацију за упис у приватне школе по смањеним накнадама, стипендије, програме за унапређивање вештина, резервације на реномираним универзитетима и факултетима и финансијску помоћ за више студије и струковне студије.

Користи од образовања разликују се од државе до државе и од институције до институције. Због недостатка свести код људи у екстремном сиромаштву, ове бенефиције не иду увек онима који су у потреби.

# 3 - Банкарски зајам

Индија је кренула у акцију финансијске инклузије како би готово све у земљи ставила под банкарску мрежу како би формализовала економију и директан пренос користи за уклањање цурења. Да би помогла породицама под БПЛ, влада је такође покренула шеме кредита попут Сварна Јаиантхи Схахри Розгар Иојана (СЈСРИ) и Сварна Јаианти Грам Сварозгар Иојана (СЈГСИ).

Под СЈСРИ, зајам до Рс. Власници БПЛ картица могу да искористе 50.000 за успостављање могућности самозапошљавања. Субвенција од 15% се пружа под максималним ограничењима. СЈГСИ пружа кредите за могућности самозапошљавања у руралној Индији. Подносиоци захтева могу добити зајам до Рс. 50.000 појединачно и до Рс. 6,25 лакхс у групи. Потребна је маржа од 20% за кредите изнад Рс. 50.000. Субвенција у износу од 30% трошкова пројекта (максимално 7.500 Рс за опште и 10.000 Рс за СЦ / СТ) је предвиђена за појединце, а 50% се даје групама подвргнутим највише Рс. 1,25 лакхс.

Закључак

Индија дом већине сиромашних људи на свету. Према новим стандардима, приближно 38% земље је сиромашно. Званичне дефиниције не укључују многе аспекте животних трошкова који живот чине још скупљим у земљи. Алармантна ситуација захтева огромну владину подршку у свим аспектима живота сиромашних, укључујући храну, здравље и образовање. Иако влада прилично ради, оставља пожељније када је у питању искорењивање сиромаштва у земљи.