Акције са средњим капиталом (дефиниција, пример) | Списак средње великих залиха у НАСДАК-у

Дефиниција акција са средњим капиталом

Акције са средњим капиталом су акције јавних предузећа које имају тржишну капитализацију између 2 и 5 милијарди долара. Према неким аналитичарима, компаније са тржишном капитализацијом од чак 10 милијарди долара такође се сматрају средњом капитализацијом.

Тржишна капитализација је мера тржишне вредности компаније која се израчунава множењем преосталог броја акција предузећа са ценом акције. Пада у средину залиха велике и мале капице. Класификације су само апроксимације које се могу мењати током времена. Инвеститорима су средње капитализације привлачне, јер се очекује да ће расти у будућности и повећати профит, удео на тржишту и продуктивност.

Пример залиха средње капитализације

На пример, компанија КСИЗ Лтд. на тржишту има 1000.000 долара удео у акцијама, а цена једне акције компаније износи 4 долара по акцији. Тржишна капитализација је мера тржишне вредности компаније која се израчунава множењем преосталог броја акција предузећа са ценом акције. Дакле, тржишна капитализација компаније КСИЗ Лтд. је 4000 000 УСД (1000 000 * 4 УСД). Будући да тржишна капитализација компаније КСИЗ лтд износи 4 милијарде долара, што је између опсега потребних да буде акционарско друштво са средњим капиталом, односно између милијарду и 10 милијарди долара, па ће акције компаније КСИЗ лтд бити средња капице залиха.

Списак средњих залиха у НАСДАК-у

Испод је делимична листа таквих залиха у НАСДАК-у

Комплетну листу НАСДАК Мид Цап залиха можете преузети овде

Предности

  1. Током фазе ширења пословног циклуса, компаније са средњим капиталом имају добар учинак, јер је раст ових компанија углавном стабилан са ниским каматним стопама и јефтиним капиталом. Због тога менаџерима средње класе постаје лако да добију јефтине кредите кад год је то потребно како би задовољили растућу потражњу. Они углавном расту или улагањем у капиталну опрему, аквизицијама или спајањем.
  2. Компаније са средњим капиталом на тржишту су мање ризичне и мање нестабилне у поређењу са компанијама са малим капиталом. У случају да у економији дође до било каквог економског пада, онда је мања вероватноћа да ће компаније са средњим капиталом банкротирати, а то није случај са компанијама са малим капиталом које ће вероватно банкротирати у случају било каквог економског пада.
  3. Када се виде подаци из протеклих година, примећује се да су у историји залихе са средњим капиталом имале бољи учинак у поређењу са залихама са малим капитализацијом и акцијама са великом капитализацијом и са малим капитализацијом и не очекује се да ће се трендови променити било када ускоро. Као што је индекс С&П Мид-Цап дао 2.684 долара за узврат за сваких 1.000 долара уложених инвеститора у њега.
  4. До података и информација о компанијама са средњим капиталом је лако доћи у поређењу са компанијама са малим капитализацијом, јер компаније са средњим капитализацијом постоје дуже време од мањих компанија, што олакшава добијање њихових додатних информација кроз истраживање . Такође, компаније са средњим капиталом послују већ дужи период како би избегле било какве грешке које обично праве компаније са малим капиталом.
  5. Акције компанија са средњом капитализацијом су на берзи ниже праћене у поређењу са акцијама са великом капитализацијом. Ово даје огромну прилику инвеститорима који доносе мудре одлуке за велики раст инвестиција.
  6. У случају да се компаније са великим капиталом одлуче да купе компаније са средњом капитализацијом, улагање у средњу капитализацију може дати добар повраћај ако је прелазак великодушан, јер би у том случају инвеститори могли добити акције са средњом капитацијом конвертоване у велике акција.

Мане

  1. Компаније са средњом капитализацијом нису толико стабилне као компаније са великом капитализацијом, јер немају пуно капитала да би могле издржати било какав економски пад који их чини ризичнијим у фази контракције пословног циклуса. Такође су обично усредсређени на једну врсту посла или врсту тржишта, а у случају да то тржиште нестане, онда ће такође морати да прекину своје пословање.
  2. Повраћај остварен улагањем у фондове средње капитализације даје мањи износ поврата уложеног у поређењу са фондом мале капитализације.
  3. Акције са средњим капиталом углавном трпе због ограничења ликвидности због мање капиталне базе ових компанија.

Важне тачке

  1. Средња капитализација је концепт или термин који се даје компанијама са тржишном капитализацијом између 2 и 10 милијарди долара.
  2. Портфељ инвеститора треба да буде добро диверзификован и у том портфељу би требало да постоји и неки проценат акција са средњим капиталом или узајамни фондови, јер они обезбеђују равнотежу раста и стабилности.
  3. Инвеститорима су средње капитализације привлачне, јер се очекује да ће расти у будућности и повећати профит, удео на тржишту и продуктивност.

Закључак

Акције са средњим капиталом су акције компаније која има тржишну капитализацију између 2 и 10 милијарди долара. Обично се акције са средњом капитализацијом налазе у средини њихове криве раста, са очекивањима да ће се тржишни удео, профитабилност и продуктивност повећавати током времена. Пада усред компанија са великим и малим предузећима.

Класификације су само апроксимације које се могу мењати током времена. Како су компаније средње класе углавном у фази раста, тако да се сматрају мање ризичним у поређењу са малим ограничењима (тржишна капитализација мања од 1-2 милијарде УСД). Међутим, у поређењу са великим капицама, средње капице имају већи ризик.