Примери опција позива | Топ 5 практичних примера опција позива

Дефиниција и примери опција позива

Цалл опције су дериватни уговори који омогућавају купцу опције да оствари право на куповину одређеног хартија од вредности по унапред одређеној цени, популарно познатој као ударна цена, на датум истека таквог дериватног уговора. Важно је напоменути да је цалл опција право, а не обавеза. Следећи примери цалл опција пружају преглед најчешћих примера цалл опција и њихове корисности у уобичајеном току пословања, као и за шпекулације.

Примери опција позива

Да разумемо примере цалл опције.

Овде можете преузети овај Екцел Примере опција позива овде - Екцел Примери позива Екцел опције

Пример опције позива # 1

Алекс, трговац са пуним радним временом, живи у Чикагу и расположен је за индекс С&П 500 који се тренутно тргује на нивоу од 2973,01 2. јула 2019. Верује да ће индекс С&П 500 премашити ниво од 3000 до краја јула 2019. године и одлучио је да купи опцију позива са ударном ценом од 3000. Детаљи о истој су наведени у наставку:

С&П 500 индекс се затворио на 3020 нивоа на датум истека. У таквом случају профит који је Алек остварио под условом да је држао опцију до датума истека еквивалентан је 8 УСД (након прилагођавања за 12 УСД које је платио)

Поени добијени истеком = 3020 - 3000 = 20 бодова

Супротно томе, ако је С&П индекс истекао испод 3000 нивоа на датум истека, цалл опција ће бити без вредности, а губитак за Алек ће бити еквивалентан премији коју је он платио за стицање цалл опције.

Пример опције позива # 2

СИРИ је фирма за управљање инвестицијама и специјализована је за управљање портфељем корпе хартија од вредности у име својих клијената раширених широм света. Фирма у свом портфељу држи акције Фацебоок-а по просечној цени од 150 долара. Компанија верује да ће акције Фацебоока и даље остати у распону од 140 до 160 америчких долара током марта 2019. године и одлучила је да прода опцију штрајкачке цене 170 долара по просечном трошку од 3 долара. На крају марта месеца акције су се завршиле на 168 долара. Будући да је цена акције испод ударне цене, опција је завршила без вредности за купце цалл опција и СИРИ је продајом цалл опција успео да додели премију од 3 долара по партији. То је један од разлога иза продаје цалл опција.

Пример опције позива # 3

Куповина опција позива је одличан начин да заузмете позиције полуге са малим улагањем. Кроз доњи пример омогућава исто разумевање:

Грег је расположен за акције ХДФЦ банке и очекује да ће компанија испоручити одличне резултате за квартал који се завршио у марту 2019. Деонице ХДФЦ банке се тргују по цени од 200 долара, а Грег има 10.000 долара да инвестира у исте. Грег очекује да ће акције ХДФЦ банке до краја месеца достићи 250 долара. Има две могућности:

1. опција: Купите 50 деоница ХДФЦ банке у готовини и на тај начин уложите 10000 долара.

Опција 2: Купите једну опцију позива са ударном ценом од 200 долара, која је доступна за 20 долара са пуно акција 500 акција.

У оба горе наведена случаја, његова укупна инвестиција износиће само 10.000 УСД.

Претпоставимо сада да је акција на крају месеца достигла ниво од 250 долара.

Тако можемо видети опције позива, јер трговања полугом увећавају принос ако се акција креће у смеру купца опције.

Пример опције позива # 4

Опције позива, заједно са пут опцијама, могу се комбиновати за заштиту, као и са ограниченим ризиком. Да разумемо овај услужни програм уз помоћ другог примера:

Рајан, инвеститор, осећа да ће се цена РЕЛИАНЦЕ-а коју тренутно тржиште процењује на 55 долара знатно померити у наредна три месеца или нагоре или нагоре. Намерава да заради овим потезом, али без стварне куповине деоница, али и тиме што мање ризикује.

Рајан је створио страддле куповином позива и одложио штрајк од 55 долара који истиче за три месеца. Позив од $ 55ЦЕ коштао га је $ 9, а ПУТ од $ 55ПЕ коштао га је $ 6 уз лот величине 500 акција.

Стога је његов укупни трошак следећи:

Уласком у ову стратегију, Риан-ов потенцијал добитка / губитка по истеку биће следећи:

Пример опције позива # 5

Опције позива такође користе институције за побољшање поврата портфеља писањем опција позива. Погледајмо пример да бисмо ово разумели:

Уделом ТЦС се 1. марта 2019. тргује по цени од 120 долара. Макс узајамни фонд држи 100000 акција ТЦС-а и не очекује да ће се цена ТЦС-ових акција кретати много током следећих неколико месеци. Мак Мутуал Фундс је одлучио да упише (прода) цалл опције против удела.

Претпоставимо да се позиви у марту од 130 долара тргују по цени од 8 долара, а Мак узајамни фонд продаје 100 лотова (по 1000 акција). Као улагач опција, максималан узајамни фонд прима премију од 800 америчких долара и преузима обавезу испоруке 100000 акција по 130 америчких долара ако купац изврши уговоре по истеку.

Претпоставимо сада да се у марту цена акције није померила и опција истиче безвредно. Вредност основног портфеља акција је непромењена, али писањем цалл опције мак узајамни фонд је зарадио 800 УСД што ће повећати укупан принос портфеља за мак узајамни фонд. Тако опције позива помажу у увећавању поврата.

Закључак

Небројене су ситуације у којима инвеститори могу користити цалл опције за повећање приноса или за минимизирање ризика.