Банке у Катару | Преглед | Списак десет најбољих банака у Катару

Преглед банака у Катару

У погледу обима тржишта, катарски банкарски систем је прилично мали. Али најбољи део је што расте невероватно брзим темпом. А то је било могуће из два најважнија разлога -

  • Прво, економски систем Катара био је прилично импресиван током година.
  • Друго, стопа раста БДП-а била је прилично добра током година. Најуочљивија је експанзија од око 20% у 2011. години.

Осим ове две, постоје и индиректни фактори који помажу катарском банкарству да достигне следећи ниво попут континуираног улагања владе у инфраструктуру, огромног раста производње гаса итд.

Структура банака у Катару

Цјелокупним банкарским системом у Катару управља Централна банка Катара. Ако погледамо податке из јануара 2015. године, видели бисмо да постоји 18 водећих банака које су лиценциране и регулисане од стране Централне банке Катара.

Једини изазов за банкарски сектор у новије време је његова све већа изложеност иностранству. Упркос томе, катарске локалне банке одржавале су солидан раст и стабилност током година. Чак су их и Мооди'с Инвесторс Сервицес високо оцениле, у распону од Аа3 до А2.

Банкарски сектор Катара може се подијелити у основи у двије категорије - домаће банке и стране банке.

Списак 10 најбољих банака у Катару

  1. Комерцијална банка Катара
  2. Катарска национална банка
  3. Ал Раиан
  4. Катар исламска банка
  5. Комерцијална банка Ал Кхалији
  6. Доха банка
  7. Катарска међународна исламска банка
  8. Барва Банк
  9. Ахли банка
  10. ХСБЦ банка Блиски Исток

Погледајмо сваку од ових банака детаљно (извор: гулфбусинесс.цом) -

# 1. Комерцијална банка Катара:

Комерцијална банка Катара основана је 1975. године, 10. априла, пре скоро 42 године. То је највећа приватна банка у Катару и уједно прва приватна банка. Сједиште ове банке је сједиште у Соук Најади. У 2016. години укупна актива ове банке износила је 35,82 милијарде америчких долара, што је готово 5,64% више у односу на претходну годину. Исте године нето добит износила је 137,74 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 0,38%.

# 2. Катарска национална банка:

Основана је 6. јуна 1964. пре око 53 године. Његов главни штаб налази се у Дохи. Ово је највећа комерцијална банка у Катару. Такође је највећа финансијска корпорација на читавом Блиском Истоку. У 2016. години укупна актива ове банке износила је 197,72 милијарде америчких долара, што је за 33,62% више у односу на претходну годину. Исте године нето добит износила је 3,4 милијарде америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 1,72%.

# 3. Ал Раиан:

Основана је 2006. године, пре само 11 година. Али у оквиру овог кратког периода постала је друга по величини исламска банка у Катару. Има 12 филијала широм Катара, а налази се и на Катарској берзи. Пружа три врсте банкарства - банкарство на велико, банкарство са становништвом и приватно банкарство. У 2016. години укупна актива ове банке износила је 25,15 милијарди америчких долара, што је за око 10,24% више у односу на претходну годину. Исте године нето добит износила је 570,06 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 2,27%.

# 4. Катар исламска банка:

Основана је 1982. године, а прва филијала отворена је 1983. године. Највећа је исламска банка у Катару. Будући да је то исламска банка, она се придржава правила која је донио Шеријатски одбор. Према одбору, банка не може да наплаћује камате на кредите. У 2016. години укупна актива ове банке износила је 38,42 милијарде америчких долара, што је за око 10,08% више у односу на претходну годину. Исте године је нето добит износила 579,87 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 1,51%.

# 5. Комерцијална банка Ал Кхалији:

Ал Кхалији је једна од најистакнутијих банака, не само у Катару већ и у УАЕ. Његова главна канцеларија налази се у Дохи, али има и друге филијале у Шарџи, Абу Дабију, Рас Ал Кхаими и Дубаију. Пружа централно управљање функцијама, банкарство на велико, управљање ризницом и банкарство са становништвом. У 2016. години укупна актива ове банке износила је 16,65 милијарди америчких долара, што је за око 7% више у односу на претходну годину. Исте године је нето добит износила 117,19 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 0,7%.

# 6. Доха банка:

Основана је 1978. године, пре око 39 година. Почела је са радом следећег марта 1979. Доха банка је једна од највећих комерцијалних банака у Катару. Нуди банкарство на велико, инвестиције, међународно банкарство, банкарство са становништвом и трезор. Има истакнуто глобално присуство, тј. У Индији, Кини, Хонг Конгу, Великој Британији итд. Укупна актива ове банке у 2016. години износила је 24,83 милијарде америчких долара, што је за око 8,47% више у односу на претходну годину. Исте године нето добит износила је 289,5 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 1,17%.

# 7. Катарска међународна исламска банка:

Основана је 1991. године, пре око 26 година. То је једна од банака која је лиценцирана и регулисана од стране Катарске централне банке. То је исламска банка, али је у приватном власништву. У 2016. години укупна актива ове банке износила је 11,69 милијарди америчких долара, што је за око 4,96% више у односу на претходну годину. Исте године је нето добит износила 215,6 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 1,84%.

# 8. Барва банка:

У погледу новитета, Барва банка је најмлађа банка међу свим исламским банкама у Катару. Будући да је исламска банка, она је у складу са шеријатом. Нуди услуге попут комерцијалног банкарства, управљања имовином, приватног банкарства, пословног банкарства, банкарства са становништвом, финансирања некретнина итд. Укупна актива ове банке у 2016. години износила је 12,65 милијарди америчких долара, што је за око 1,88% више у односу на претходну године. Исте године нето добит износила је 202,97 милиона америчких долара. Принос на имовину у истој години пријављен је као 1,60%.

# 9. Ахли банка:

Ахли банка основана је 1983. године; оно што је занимљиво је када је започет, био је део Цитигроуп-а. Када је 1987. године Цитигроуп одлучила да се затвори, Ахли банка је стекла свој идентитет куповином све имовине. Његов главни штаб налази се у Дохи. Пружа услуге попут банкарства на мало, брокерских услуга, међународног банкарства, приватног банкарства, корпоративног банкарства итд. Око 405 људи ради овде. То је седма по величини банка у Катару.

# 10. ХСБЦ банка Блиски Исток:

Ово је једна од најстаријих страних банака у Катару. Основана је 1954. године, пре 63 године. Подружница је банке ХСБЦ Холдингс ПЛЦ. ХСБЦ банка Блиски Исток је највећа и најпризнатија страна банка у Катару. Нуди многе услуге попут банкарства са становништвом, глобалног банкарства, комерцијалног банкарства, офшор банкарства и управљања богатством. Има три филијале у Катару - 1 у Дохи, још 2 у Салва и Цити Центер. Такође има велике мреже банкомата широм Катара (око 10 локација).