Пуни облик ЕСИ (значење, предности) | Комплетан водич за ЕСИ

Пуни облик ЕСИ - Државно осигурање запослених

Пуни облик ЕСИ је Државно осигурање запослених, а основан је 24. фебруара 1952. године да би функционисао као систем здравственог осигурања индијских запослених, а овим фондом искључиво управља ЕСИЦ (Корпорација државног осигурања запослених) у складу са правилима и прописи предвиђени Законом о државном осигурању запослених из 1948. године (познат и као ЕСИ закон, 1948).

Кратка историја ЕСИ

Влада Индије именовала је професора Б.Н. Адаркар у марту 1943. године, да сачини извештај о ХИС-у (шему здравственог осигурања) за индијске индустријске раднике. Извештај је касније постао основа за формирање Закона о државном осигурању запослених из 1948. године који је нагласио потребу заштите индијских запослених од непредвиђених околности попут болести, физичког онеспособљења (привременог / трајног), материнства и смрти услед повреде. на радном месту што је на крају утицало на њихову способност зараде.

Шема државног осигурања запослених у почетку је примењена у Канпуру 24. фебруара 1952. године. Закон о државном осигурању запослених у почетку је био намењен само радницима у фабрикама, али како је време које је закон пролазио постајало применљиво за све установе које запошљавају најмање 10 радника. 31. марта 2016. године укупни корисници државног осигурања запослених били су приближно 82,8 милиона.

Циљеви ЕСИ закона, 1948

ЕСИ закон из 1948. године формиран је искључиво у сврху пружања финансијске олакшице током непредвиђених догађаја попут материнства, привремене или трајне неспособности, болести, смрти услед повреде на радном месту итд. Индијски радници запослени су не само у фабрикама, већ и у установама које имају најмање 10 запослених, заједно са својим издржаваним лицима.

Субјекти обухваћени ЕСИ-јем

  • Шема државног осигурања запослених примењује се у целој земљи и у свакој држави, осим у Манипуру и Арунацхал Прадесху. Шема државног осигурања за запослене сада је проширена на биоскопе, биоскопе, хотеле, ресторане, продавнице, новинске установе итд. Шема државног осигурања запослених применљива је и у медицинским установама и приватним образовним установама које имају најмање 10 запослених .

Документи потребни за ЕСИ регистрацију

Документи потребни за регистрацију запослених у државном осигурању налазе се у наставку

  1. Пан Цард компаније или пословног објекта
  2. Документи који доказују адресу предузећа или пословног објекта
  3. Ако је компанија Привате Лимитед, мора да преда копије потврде о регистрацији
  4. Уверење о регистрацији или лиценца које се лако могу добити на основу Закона о фабрикама или Закона о продавницама и пословним објектима
  5. Потврда о регистрацији за сваку компанију.
  6. Детаљна листа радника заједно са месечном платом коју примају.
  7. Списак партнера, директора и акционара компаније.
  8. Изводи банке из банке, заједно са комадићима доказа који наводе када је исти почео са радом.

Процес и поступак након верификације обрасца

Следећу процедуру мора да следи појединац да би добио одобрење за ЕСИ регистрацију предузећа или компаније -

  1. Образац-1 (образац за регистрацију запослених) компанија или пословно предузеће мора уредно попунити и поднети да би се пријавило за регистрацију запослених у државном осигурању.
  2. Запослени такође могу да попуне и предају образац-1 на званичној веб страници ЕСИЦ-а.
  3. Предузеће или пословно предузеће ће добити пријаву од седамнаест цифара након пријаве и сви документи су уредно верификовани и одобрени. Након пријема овог броја, компанија или пословно предузеће може поднети захтев за пријаву.
  4. Запослени који су се регистровали у оквиру ЕСИЦ шеме добиће ЕСИ картицу након што предају своје обрасце заједно са својим подацима и фотографијама.
  5. Све додатне промене попут додавања радника итд. Морају бити представљене ЕСИЦ-у.
Белешка

Документи потребни за подношење захтева за повраћај државних осигурања запослених су регистар присутности, регистар за образац 6, регистар зарада, инспекцијска књига, регистар несрећа и пријаве и месечне фактуре које се подносе за ЕСИ.

Које су предности ЕСИ-а?

Државно осигурање запослених нуди медицинске услуге током било какве повреде, онеспособљености, болести, материнства или чак смрти (услед повреде на радном месту), итд. И новчане бенефиције током незапослености индијским радницима и њиховим издржаваним особама. О предностима ЕСИ шеме детаљно се говори у наставку -

# 1 - Медицинске бенефиције - ЕСИЦ пружа потребну разумну медицинску негу индијским запосленима и брине о њиховим укупним медицинским трошковима. Запослени ће бити квалификован да затражи медицинску накнаду од ЕСИЦ-а од првог дана свог запослења.

# 2 - Погодности за труднице - ЕСИЦ осигурава да запосленица прима бенефиције током свог материнства. Запосленица ће примати 100 процената просечне дневне зараде у периоду од најмање 26 недеља од тренутка када се породи, 6 недеља у случају спонтаног побачаја и 12 недеља у случају да се одлучи за усвајање.

# 3 - Предности за физичку инвалидност - ЕСИЦ осигурава да запослени који пати од физичког инвалидитета прима месечну плату за целокупан период повреде у случају да је инвалидност привремена и за цео живот ако је иста трајне природе.

# 4 - Додатак за незапосленост - ЕСИЦ нуди месечну новчану накнаду за период не краћи од 24 месеца у случајевима трајне инвалидности настале као резултат нехотичног губитка запослења или повреде због незапослености.

# 5 - Погодност за болест - Корпорација државног осигурања запослених осигурава да запослени примају плату чак и током медицинских одсуства.

# 6 - Зависна корист - ЕСИЦ чак обезбеђује месечне исплате преживелим издржаваним особама у случају да индијски запосленик умре од повреде на радном месту.

Закључак

ЕСИ је основан 24. фебруара 1952. Остале погодности ЕСИ су трошкови сахране, трошкови заточеништва, стручна обука, физичка рехабилитација и обука за унапређивање вештина која се пружа у оквиру РГСКИ (Рајив Гандхи Схрамик Калиан Иојана). ЕСИ је обавезан за послодавце који потпадају под критеријуме подобности шеме државног осигурања запослених.

Бенефиције које запослени има право да прима од ЕСИ проследиће се на издржавана лица у случају да прерано умре због било какве незгоде која се догодила на његовом радном месту. Установа која се региструје у државном осигурању запослених има право да прима бенефиције до краја свог живота. Сви доприноси који се морају извршити морају се извршити у року од највише двадесет један дан од краја претходног месеца.