Смањивање процента (формула, прорачуни) - корак по корак

Формула за израчунавање процента смањења

Проценат смањења користи се за одређивање смањења две вредности (коначне вредности и претпостављене вредности) у процентима и према формули се почетна вредност одузима од коначне вредности, а резултантна вредност дели се са почетном вредношћу и множи са 100 да би се добило проценат смањења.

Проценат смањења = (коначна вредност - почетна вредност) / почетна вредност * 100

Примери

Овде можете да преузмете овај образац за смањење формула процента у Екцел - Смањите проценат формула за Екцел у формули

Пример # 1

Ако купимо лаптоп за 750 долара и после годину дана желимо да променимо лаптоп, јер се технологија развила и наша потреба се такође променила до те мере да нам је потребна надограђена верзија са више простора и брзине и перформанси. Ако желите да продате лаптоп након годину дана, тржишна вредност лаптопа постаће 400 УСД упркос чињеници да је стар само 1 годину и да се одржава у веома добром стању. Процентуално смањење за лаптоп можемо пронаћи помоћу формуле за смањење процента.

У стварном свету већина робе или предмета губи своју тржишну вредност након што је купљена. Ова ситуација је применљива у случају преносног рачунара.

Следе подаци за израчунавање процента смањења лаптопа.

Према томе, израчунавање процентуалног смањења је следеће,

= ($400 – $750)/$400

Проценат смањења биће -

  • Проценат смањења = -47%

У овом примеру за цену лаптопа можемо видети да је проценат смањења вредности лаптопа 47%. Разлог смањења цена је напредак технологије, а такође уопште у стварном свету вредност основног смањења тржишне вредности када је један корисник користи.

Пример # 2

Претпоставимо да купимо аутомобил за 35.000 америчких долара и да после три године желимо да продамо стари и купимо нови аутомобил јер су се наше потребе и захтеви променили. Ако желите да продате аутомобил после три године, тржишна вредност аутомобила постаће 20.000 УСД упркос чињеници да је стар само 3 године и да се одржава у веома добром стању. Процентуално смањење аутомобила можемо пронаћи помоћу формуле смањења процента.

У стварном свету већина робе или предмета губи своју тржишну вредност након што је купљена. Ова ситуација је применљива у случају аутомобила.

Следе подаци за израчунавање процента смањења аутомобила.

Према томе, израчунавање процентуалног смањења је следеће,

= ($20,000 – $35,000)/$20,000

Проценат смањења биће -

  • Проценат смањења = -43%

У овом примеру за цену лаптопа можемо видети да је проценат смањења вредности лаптопа 43%. Разлог смањења цена је напредак технологије, а такође уопште у стварном свету вредност основног смањења тржишне вредности када је један корисник користи.

Пример # 3

Погледајмо практичнији пример употребе концепта смањења процента. Цене сирове нафте брент у НИМЕКС-у биле су 78 долара по барелу годишње. Тренутно се тргује по цени од 67 долара. Процентуално смањење сирове нафте Брент можемо пронаћи помоћу формуле смањења процента.

Испод су дати подаци за израчунавање процентуалног смањења нафте Брент.

Према томе, израчунавање процентуалног смањења је следеће,

= ($67 – $78)/$67

Проценат смањења биће -

  • Проценат смањења = -14%

У овом примеру за цену лаптопа можемо видети да је проценат смањења вредности лаптопа 14%.

Калкулатор смањења процента

Можете да користите следећи Калкулатор смањења процента.

Коначна вредност
Почетна вредност
Формула смањења процента =
 

Формула смањења процента =
Коначна вредност-Почетна вредност
Икс100
Почетна вредност
0 - 0
Икс100=0
0

Релевантност и употреба

Једначина процента смањења помаже у одређивању процента за који се стварна вредност основног фактора смањила. Такође се много користи у свету финансија да би се утврдило коме се вредност акција смањила у процентима или колико се укупан портфељ смањио.

Такође много помаже у поређењу, као на пример ако је портфељ забележио пад процента, а индекс који портфељ покушава да прати и опонашати такође је опао проценат, онда формула помаже у поређењу који од њих двоје су више пали, што је помогло у доношењу одлуке да ли ће се унети било какве промене у портфолио.

Проценат смањења је веома важан математички концепт за проналажење разлике између коначне вредности и почетне вредности било ког основног елемента. Метода за израчунавање процента смањења је проналажење разлике између коначне вредности основног материјала и почетне вредности истог основног материјала, а затим подела те разлике са почетном вредношћу. Ово ће нам дати проценат смањења вредности основног материјала. Проценат смањења важан је појам, јер у стварном животу већина предмета губи вредност чим га купи или изнесе из радње или изложбеног салона.

Проценат смањења је важан концепт, јер у стварном животу већина предмета губи вредност чим га купи или користи један корисник. Једначина процента смањења се такође користи у свету финансија, такође да би се утврдило коме је вредност акција у процентима смањена или колико је укупан портфељ опао. Једначина процентуалног смањења се такође користи за проналажење процентуалног смањења међу робама ради поређења.