Рачуноводство трошкова у односу на управљачко рачуноводство | Топ 9 разлика

Кључна разлика између рачуноводства трошкова у односу на управљачко рачуноводство је у томе што рачуноводство трошкова прикупља и анализира информације повезане са трошковима, што корисницима квантитативних информација пружа само извештаје, док је управљачко рачуноводство припрема финансијских и нефинансијских информација. тј. укључује и квантитативне и квалитативне информације.

Разлике између рачуноводства трошкова и управљачког рачуноводства

Управљачко рачуноводство укључује пуно аспеката пословања као што су доношење одлука, израда стратегија, планирање, управљање учинком, управљање ризиком, итд. Рачуноводство трошкова, с друге стране, врти се само око израчунавања трошкова, контроле трошкова и укупног смањења трошкова пословања.

Једноставно речено, рачуноводство трошкова је један од подскупова управљачког рачуноводства. Као резултат тога, опсег и досег управљачког рачуноводства су много шири и раширенији од рачуноводства трошкова. Дакле, можемо рећи да управљачко рачуноводство може пружити хеликоптерски поглед на пословање гледајући сваки аспект квалитативно и квантитативно. Рачуноводство трошкова даје само пиксел приказ трошкова сваког производа, услуге или процеса.

У овом чланку детаљно разматрамо рачуноводство трошкова насупрот управљачком рачуноводству -

  Рачуноводство трошкова у односу на управљачко рачуноводство [Инфограпхицс]

  Много је разлика између рачуноводства трошкова у односу на управљачко рачуноводство. Погледајмо ове разлике

  Сада када смо погледали снимак кључних разлика у рачуноводству трошкова и управљачком рачуноводству, хајде да детаљно разумемо сваку од њих.

  Шта је рачуноводство трошкова?

  Обрачун трошкова своди се на две речи - „трошак“ и „рачуноводство“.

  Прво, схватимо шта је „трошак“. Тада ћемо погледати „рачуноводство“.

  Шта је „трошак“?

  Трошак је трошак који настаје одређеној јединици. На други начин, трошак је оно што се пословање жртвује да би се произвела једна јединица производа.

  Шта је „рачуноводство“?

  Рачуноводство је уметност и наука снимања, класификовања, резимирања и анализирања улазних података како би се добио смисао информација повезаних са финансијским, управљачким или трошковним.

  Ако сте нови у рачуноводству, овде можете научити основно рачуноводство

  Шта је „рачуноводство трошкова“?

  Рачуноводство трошкова је уметност и наука евидентирања, класификовања, сажимања и анализирања трошкова који помажу менаџменту у доношењу опрезних пословних одлука.

  Ако желите професионално да научите рачуноводство трошкова, можда ћете желети да погледате 14+ сати курса рачуноводства трошкова

  Функције обрачуна трошкова

  У основи постоје три функције рачуноводства трошкова -

  • Контрола трошкова: Прва функција рачуноводства трошкова је контрола трошкова у оквиру буџетских ограничења која је управљање поставило за одређени производ или услугу. Ово је важно јер менаџмент додељује ограничене ресурсе одређеним пројектима или производним процесима.
  • Обрачун трошкова: Ово је главна функција рачуноводства трошкова и ово је извор свих осталих функција рачуноводства трошкова. У одељку испод видећемо како можемо израчунати трошкове продаје по јединици за одређени производ.
  • Смањење трошкова: Прорачун трошкова помаже компанији да смањи трошкове пројеката и процеса. Смањење трошкова значи већу добит јер ће се маржа природно повећавати.

  Директни трошкови и индиректни трошкови

  Директни трошкови су директно укључени у производњу робе. То значи да се директни трошкови могу директно идентификовати као они који се користе у производњи робе. На пример, можемо говорити о директном материјалу и директном раду који се користи у производњи добара. Те трошкове можемо идентификовати као директне трошкове.

  Индиректни трошкови су, с друге стране, трошкови које није лако идентификовати. Разлог због којег се ови трошкови не могу одвојено идентификовати јер ти трошкови помажу у функционисању више активности. На пример, посао изнајмљивања за вођење производне радње назвао би се индиректним трошковима, јер не можемо утврдити колики део ренте се користи за производњу робе, колико се користи за припрему сировине, колика је користи се за инсталирање симулационих система који могу да обуче раднике.

  Разумевање ове две врсте трошкова је важно јер бисмо те трошкове користили у израчунавању трошкова продаје по јединици за одређени производ.

  Фиксни трошкови, променљиви трошкови и полу-променљиви трошкови

  Фиксни трошкови су трошкови који се не мењају повећањем или смањењем производних јединица. То значи да ови трошкови остају слични у широком спектру спектра. Плус, фиксни трошак по јединици се мења како се производња повећава или смањује. На пример, кирија је фиксни трошак. Чак и ако се производња повећава или смањује, предузеће треба да плаћа исту кирију из месеца у месец.

  Променљиви трошкови су сушта супротност фиксним трошковима. Променљиве променљиве трошкова се повећавају или смањују производне јединице. Али чак и ако се укупни променљиви трошкови промене, по јединичној цени по јединици, остају исти без обзира на промене у производним јединицама. На пример, трошак сировине је променљив трошак. Укупни трошкови сировина се мењају ако се производња повећа или смањи. Али јединични трошкови сировине остају исти чак и ако се производња повећава или смањује.

  У полу променљивим трошковима присутне су обе компоненте. Полу променљиви трошкови су комбинација фиксних трошкова и променљивих трошкова. Рецимо да плаћате 1000 долара месечно као фиксну плату свим својим радницима и радницима који месечно производе више од 50 јединица играчака, они добијају додатних 5 долара за сваку додатну произведену јединицу. Ова врста зараде зваће се полу-варијабилне зараде.

  Извештај о обрачуну трошкова - пример и формат

  Рачуноводство трошкова је много више од изјаве о трошковима. Али ипак, изјава о трошковима даће нам идеју о томе како израчунати трошкове продаје по јединици за одређени производ -

  МНЦ Фацтори има следеће информације, а од доле опремљених информација треба да израчунате по јединичној цени продаје.

  • Сировине - почетна залиха: 50.000 УСД; Закључна залиха: 40.000 УСД.
  • Куповине током периода: 145.000 УСД.
  • Директан рад - 100.000 долара
  • Режијски трошкови - 40.000 УСД
  • Општи трошкови администрације - 20.000 УСД
  • Општи трошкови продаје и дистрибуције - 30.000 УСД
  • Готове јединице - 100.000.

  Сазнајте трошкове продаје по јединици.

  У овом примеру је дат сваки улаз. Само треба да поставимо бројке на право место.

  Извештај о цени фабрике АБЦ

  ПодациИзнос (у америчким доларима)
  Сировине - почетна залиха50,000
  Додај: Куповине током периода145,000
  Мање: Сировине - затварање залиха(40,000)
  Трошак утрошеног материјала155,000
  Додати: Директни рад100,000
  Приме Цост255,000
  Додај: Ради на опште трошкове40,000
  Трошкови радова295,000
  Додај: Општи трошкови администрације20,000
  Трошкови производње315,000
  Додај: Општи трошкови продаје и дистрибуције30,000
  Укупни трошкови продаје345,000
  Завршене јединице100.000 јединица
  Трошкови продаје по јединици3,45 долара по јединици

  Шта је управљачко рачуноводство?

  Управљачко рачуноводство је поступак прикупљања, анализе и разумевања финансијских извештаја, статистичких и квалитативних информација како би се схватило како иде посао и шта треба радити у блиској будућности.

  Управљачко рачуноводство помаже у доношењу краткорочних одлука и такође помаже у стратегији за будуће велике догађаје. Идеја управљачког рачуноводства је припрема периодичних извештаја који могу едуковати и информисати менаџере компаније да доносе ефикасне одлуке.

  Чак и ако се управљачко рачуноводство много разликује од финансијског рачуноводства и рачуноводства трошкова (рачуноводство трошкова је један од подскупова управљачког рачуноводства), оно прикупља информације из оба рачуноводства у изради периодичних извештаја за управљање.

  Шта можемо очекивати у тим периодичним извештајима?

  Тачан мото ових извештаја је да помогну менаџменту да им све информације буде надохват руке и да их користи за доношење ефикасних одлука за посао.

  С обзиром да не постоји законски захтев, ови извештаји су артикулисани према потреби управе.

  Ево карактеристика ових извештаја -

  • Квантитативни и квалитативни подаци:Финансијско рачуноводство и рачуноводство трошкова врте се искључиво око квантитативних података. Али само квантитативне информације нису у стању да прикажу целу слику предузећа. Уместо тога, требало би да гледамо и квалитативне информације како бисмо схватили шта се дешава у предузећу. На пример, стопа изостанака са рада не зависи од било каквих квантитативних информација; него је чисто психолошки. Управљачко рачуноводство сагледава све аспекте пословања - и квантитативне и квалитативне тачке података како би се створили извештаји.
  • Предвидљиве информације:Ако погледате финансијско рачуноводство и рачуноводство трошкова, видећете да су цела ова два рачуноводствена система заснована на историјским информацијама. Али у случају управљачког рачуноводства, фокус је на историјским и предиктивним информацијама. С обзиром на то да историјске информације решавају само део проблема, процењене информације помажу менаџменту да сагледа целу слику и финансијске извештаје сагледава унапред. Због тога су у извештајима о управљачком рачуноводству предиктивне информације једно од највећих кругова.
  • Користи се за интерне сврхе:Ови извештаји садрже врло осетљиве информације о пословању и управљању. Због тога се руководству пружа само да ефикасно користи ове извештаје и израђује стратегију на основу информација датих у тим извештајима.

  Значај управљачког рачуноводства у пословању

  Будући да знамо да периодични извештаји управљачког рачуноводства имају сјајну сврху у доношењу ефикасних одлука за менаџмент, морамо знати значај управљачког рачуноводства у пословању. Ево најважнијих фактора -

  • Предвидите будућност: Као што је раније поменуто, једини фокус управљачког рачуноводства није на прошлости, већ на будућности. Управљачко рачуноводство тера менаџмент да се пита - „Шта компанија треба да уради у блиској будућности - да ли треба да купи више постројења? Или би требало да стекне неколико малих компанија које су стручњаци за производњу сировина за компанију? “ Управљачко рачуноводство помаже у одговору на ова ваљана питања и помаже у приступу одлуци.
  • Предвиђени новчани ток: Без пословања са новчаним токовима не можете кретати кртичњаке, заборавите на планине. Дакле, разумевање и предвиђање колике ће новчане токове компанија моћи да генерише у блиској будућности је пресудно. Управљачко рачуноводство помаже у буџетирању, графиконе трендова за процену будућег новчаног тока за пословање.
  • Повраћај улагања: Једна од главних функција управљачког рачуноводства је да види колики би принос могао да произведе од улагања која је раније извршио. Поглед у прошлост даје менаџменту идеју о томе где су погрешили и шта ће исправити у следећим улагањима.
  • Разумевање разлика у перформансама: Будући да се управљачко рачуноводство више бави предиктивном анализом, природно ће бити одступања. Варијације су разлике између процењених трошкова / добити и стварних трошкова / профита. Сврха управљачког рачуноводства је увек стварање позитивних одступања и покушај учења из негативних одступања.
  • Направите / препустите одлуку: Ово је важно питање за свако пословање ових дана - да ли треба створити сировине / део производа или их препустити трећој страни. Управљачко рачуноводство помаже да се сагледају трошкови и добит обе ове опције и одабере најбоља међу две.

  Алати који се користе у управљачком рачуноводству

  Постоји много алата који се користе у управљачком рачуноводству. Следе најпопуларнији који се често користе -

  • Симулације
  • Водичи за финансијско моделирање
  • Односи
  • Теорија игара
  • Менаџмент информативног система
  • Кључни индикатори учинка
  • Кључна подручја резултата
  • Биланс стања, итд.

  Рачуноводство трошкова насупрот управљачком рачуноводству - кључне разлике

  Много је разлика између рачуноводства трошкова у односу на управљачко рачуноводство. Хајде да погледамо -

  • Обим рачуноводства трошкова је много ужи. Опсег управљачког рачуноводства је много шири и обимнији. Будући да и једно и друго помажу у доношењу ефикасних одлука у управљању, управљачко рачуноводство има много више алата од рачуноводства трошкова.
  • Рачуноводство трошкова је подскуп управљачког рачуноводства. Управљачко рачуноводство је самостална тема која помаже менаџменту у доброј стратегији.
  • Рачуноводство трошкова се користи за менаџмент, деоничаре и заинтересоване стране. Управљачко рачуноводство је, с друге стране, само за менаџмент.
  • Законска ревизија је обавезна за рачуноводство трошкова у гигантским предузећима, јер могу постојати шансе за велика одступања. Али нема захтева за обавезном ревизијом управљачког рачуноводства.
  • Рачуноводство трошкова заснива се искључиво на квантитативним тачкама података. Управљачко рачуноводство се, с друге стране, заснива на квалитативним и квантитативним тачкама података.
  • Рачуноводство трошкова има своје норме и своја правила и није зависно од управљачког рачуноводства. С друге стране, за стварање ефикасних извештаја, управљачко рачуноводство зависи и од рачуноводства трошкова и од финансијског рачуноводства.

  Рачуноводство трошкова у односу на управљачко рачуноводство (упоредна табела)

  Табела у наставку сумира кључне разлике између рачуноводства трошкова у односу на управљачко рачуноводство.

  Основа за упоређивање - рачуноводство трошкова наспрам управљачког рачуноводстваЕвиденција трошкова производњеУправљачко рачуноводство
  1.    Инхерентно значењеОбрачун трошкова врти се око израчунавања трошкова, контроле трошкова и смањења трошкова.Управљачко рачуноводство помаже менаџменту да доноси ефикасне одлуке о послу.
  2.    Апликација Рачуноводство трошкова спречава предузеће да ствара трошкове изнад буџета.Управљачко рачуноводство нуди велику слику о томе како менаџмент треба да стратегира.
  3.    Опсег - рачуноводство трошкова наспрам управљачког рачуноводстваОпсег је много узак.Опсег је много шири.
  4.    Мрежна мрежаКвантитативан.Квантитативни и квалитативни.
  5.    ПодсетРачуноводство трошкова је један од многих подскупова управљачког рачуноводства.Управљачко рачуноводство је прилично велико.
  6.    Основа доношења одлука Историјске информације су основа доношења одлука.Историјске и предиктивне информације су основа доношења одлука.
  7.    Законски услови - рачуноводство трошкова насупрот управљачком рачуноводствуЗаконска ревизија обрачуна трошкова је захтев у великим пословним кућама.Ревизија управљачког рачуноводства нема законске захтеве.
  8.    ЗависностРачуноводство трошкова не зависи од успешног спровођења управљачког рачуноводства.Управљачко рачуноводство зависи од трошковног и финансијског рачуноводства за успешну примену.
  9.    Коришћен заУправа, акционари и добављачи.Само за управљање.

  Закључак - рачуноводство трошкова насупрот управљачком рачуноводству

  Рачуноводство трошкова и управљачко рачуноводство помажу менаџменту у доношењу ефикасних одлука. Али њихов обим и алати су потпуно различити. Како управљачко рачуноводство у великој мери зависи од рачуноводства трошкова за припрему извештаја, рачуноводство трошкова је подгрупа управљачког рачуноводства. Али ако погледамо употребу, процес процене, употребљене тачке података и корисност, рачуноводство трошкова има много ужи опсег од управљачког рачуноводства.

  У исто време, да бисте разумели управљачко рачуноводство, неопходно је да добро разумете рачуноводство трошкова. Због тога је важно разумети контраст између рачуноводства трошкова и управљачког рачуноводства.