Однос преноса (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је преносни однос?

Коефицијент преноса (Геаринг Ратио) финансијски аналитичари обично користе да би разумели укупну структуру капитала предузећа поделом укупног дуга на укупан капитал. Што је већи однос, веће су шансе за неизвршење обавеза, а самим тим и већа сметња у расту компаније. Слично томе, што је нижи однос, то је бољи. Поред тога, постоје и друге формуле у којима се капитал или капитал власника упоређује са дугорочним или краткорочним дугом.

Формула преносног односа

# 1 - Рацио преносности = Укупни дуг / Укупни капитал# 2 - Однос преноса = ЕБИТ / Укупна камата# 3 - Рацио преносности = Укупни дуг / Укупна актива

Где,

ЕБИТ је зарада пре камата и пореза.

  • Једина заједничка ствар између свих формула је да сви они укључују неки део капитала у израчун, било да се ради о акционарском фонду или резервама или чак о пословном приходу, који на крају иде само у обрачун акционарског капитала.
  • Овај прорачун помаже у одређивању колико је фирма подстакнута и колико је стабилна у отплати својих дугова, а такође наставља са плановима проширења, а да то такође не утиче на њену профитабилност.

Последња мисао била би да компанија треба да одржи адекватан однос дуга који најбоље одговара.

Примери прорачуна формуле преносног односа

Погледајмо неколико једноставних до напредних практичних примера да бисмо то боље разумели.

Овај образац Екцел Геаринг Ратио Формула Екцел можете преузети овде - Екцел Предложак Геаринг Ратио Формула Екцел

Пример # 1

Хустон Инц извештава Банку следеће бројеве; потребно је да израчунате преносни однос користећи однос дуга и капитала.

Решење:

Прво ћемо израчунати укупан дуг и укупан капитал предузећа, а затим ћемо користити горњу једначину.

Израчун преносног односа може се извршити на следећи начин:

Дакле, ово ће бити -

Пример # 2

АБЦ је недавно погођен конкуренцијом и тражи зајам од банке. Банка је поставила услов да њен преносни однос буде већи од 4. У супротном, АБЦ ће бити присиљен да обезбеди јемца или да хипотеку на било коју имовину.

На основу следећих детаља треба да процените да ли АБЦ испуњава очекивања Банке о преносном односу?

Решење:

Прво ћемо израчунати укупну камату и ЕБИТ компаније, а затим ћемо користити горњу једначину.

Израчун преносног односа може се извршити на следећи начин:

Дакле, ово ће бити -

Дакле, однос ће бити 3,75, а пошто је то мање од 4 и не испуњава очекивани однос банке, сада ће морати да обезбеди јемца или хипотеку на имовину како је предвиђено.

Белешка: За израчунавање оперативног прихода обично се избегавају други приходи, али пошто немамо никакве друге детаље о томе одакле се зарађује, претпостављамо да је то део оперативног прихода.

Пример # 3

Господин Рај има главног акционара компаније КСИЗ, жели да изврши финансијску проверу стања компаније, јер је током њихове последње годишње скупштине одбор одобрио акционарима да подигну још 300.000 дуга од спољних као необезбеђених.

Рај жели да се побрине да укупан дуг не буде већи од 50% укупне активе. Од вас је потребно да израчунате преносни однос на основу следећих информација.

Решење:

Прво ћемо израчунати укупан дуг предузећа, а затим ћемо користити горњу једначину.

Израчун преносног односа може се извршити на следећи начин:

Дакле, ово ће бити -

Дакле, однос ће бити 0,65; стога је забринутост МР Раја тачна јер би фирма могла завршити са предложеним зајмом за више од 50% укупне имовине.

Релевантност и употреба

Финансијске институције и кредитори првенствено користе коефицијенте преноса јер се баве капацитетом отплате предузећа, и сходно томе могу да направе нацрте услова предложеног зајма. Ови показатељи се такође користе од стране унутрашњег менаџмента за анализу њихове будуће добити и новчаних токова. Обично, тамо где су уложена велика улагања, преносни показатељи имају тенденцију да буду већи јер морају да приуште те Цапек преко споља обезбеђених средстава.