ЦОНЦАТЕНАТЕ Функција | Формула | Како се користи? (са примером)

Шта значи ЦОНЦАТЕНАТЕ у програму Екцел?

Функција повезивања у Екцелу користи се за спајање или спајање два или више од два знака или низа или бројева заједно, функција повезивања је замена за употребу & оператора за придруживање јер & оператери чине да синтакса изгледа сложеније, док функција повезивања изгледа чистије и лако разумети.

Синтакса

Аргументи који нису први нису обавезни, па су стога затворени угластим заградама.

Како се користи функција ЦОНЦАТЕНАТЕ у програму Екцел? (са примерима)

ЦОНЦАТЕНАТЕ је врло једноставан и лак за употребу. Нека неки примери примере рад ЦОНЦАТЕНАТЕ-а у екцелу.

Овај предложак функције ЦОНЦАТЕНАТЕ можете преузети овде - Предложак функције ЦОНЦАТЕНАТЕ Екцел

Пример # 1

На пример, ако имамо листу имена и презимена у колонама А и Б и желимо пуно име које је име заједно са презименом у колони Ц, користићемо функцију ЦОНЦАТЕНАТЕ.

ЦОНЦАТЕНАТЕ је спојио текст ћелије А2 са текстом у ћелији Б2, али пуно име је читљивије ако садржи размак између имена и презимена.

Дакле, у том случају можемо повећати број прослеђених аргумената уместо два до три постављањем другог аргумента између вредности текста у А2 и Б2. Други аргумент који ћемо користити је стринг литерал са размаком унутар двоструких наводника.

Када смо након зареза поставили размак унутар двоструких наводника након зареза, функција ЦОНЦАТЕНАТЕ узела га је као други аргумент.

Дакле, можете видети кад год проследимо аргумент који није референтна вредност, морамо га увек окружити или затворити у двоструке наводнике, јер су МС-Екцел и други канцеларијски пакети написани на Ц ++, а на Ц ++ стринг литерали су увек узети у двоструким наводницима.

Дакле, ако директно напишемо низ без двоструких наводника, ЦОНЦАТЕНАТЕ га неће препознати као низ и избациће грешку #НАМЕ?

У функцији ЦОНЦАТЕНАТЕ у програму Екцел, такође можемо проследити комплетну формулу ЦОНЦАТЕНАТЕ у Екцелу као аргумент. На пример, ако желимо да резултат две формуле буде ЦОНЦАТЕНАТЕд, онда формуле можемо проследити као аргумент да бисмо добили тражени излаз.

Пример # 2

Имамо три табеле са списком запослених. У првој табели имамо њихово име и ИД запосленог, у другој табели њихова имена нису поређана по редоследу као што је распоређено у табели 1, а њихова адреса име града, а у трећој табели имена која нису поређана по редоследу као распоређених у табели 1 и табели 2. У трећој табели желимо да покажемо личну карту запослених која је спојена са њиховим градом и одвојена цртицом.

Желимо ИД запосленог и град заједно, али имена нису у истом редоследу у све три табеле, тако да не можемо директно користити функцију ЦОНЦАТЕНАТЕ у програму Екцел и преносити референтне вредности. Ако то учинимо, биће потребно пуно времена и подударања. Дакле, за ефикасно обављање овог задатка можемо да користимо функцију ВЛООКУП за тражење идентитета и града запосленика и КОНКАТЕНАЦИЈУ враћених вредности.

Дакле, користићемо формулу ЦОНЦАТЕНАТЕ у Екцелу у ћелији И2

= КОНКАТЕНАТ (ВЛООКУП (Х2, $ А $ 1: $ Б $ 11,2,0), "-", ВЛООКУП (Х2, $ Д $ 1: $ Е $ 11,2,0))

Превлачењем формуле ЦОНЦАТЕНАТЕ у Екцелу надоле и применом на сваку ћелију коју имамо

Излаз:

Екцел такође користи амперсанд (&) као свог оператора спајања и можемо га користити уместо екцел функције спајања, такође са истом функционалношћу и на много једноставнији начин.

Реверс оф Цонцатенатион

Ако желимо да поделимо вредности ЦОНЦАТЕНАТЕд или ако желимо да поделимо текстове у засебне ћелије, у том случају можемо да користимо функцију за раздвајање текста у колону која је доступна у екцелу. На пример, ако желимо да се ИД запосленог и име града одвоје у ћелијама преко колоне, можемо отворити Претвори текст у чаробњак за колоне (пречица алт-> а-е ), а затим изаберите Разграничено, унесите Даље>и на листи одаберите граничник (Таб, Тачка, зарез, зарез, размак), ако било који други граничник провери друго: и наведите и одаберите опште за текстуалне вредности и унесите Заврши. На пример, желимо да раздвојимо ЦОНЦАТЕНАТЕ и функционишемо

  • Корак 1: Кликните на Подаци и затим, текст у колоне, затим одаберите Разграничено, унесите Даље>

  • Корак 2:одаберите граничник са листе (Таб, Тачка, зарез, зарез, размак) ако било који други граничник провери друго: и наведите

  • Корак 3:изаберите опште за текстуалне вредности и унесите Заврши.

Излаз:

Ограничења

Претпоставимо да имамо листу текстуалних вредности у колони и желимо да УКЉУЧИМО све текстуалне вредности у једну вредност низа. Дакле, ако користимо функцију ЦОНЦАТЕНАТЕ, она узима аргументе који су текстуалне вредности један по један, а ако је списак аргумената дугачак, није лакше проследити га једног по једног ЦОНЦАТЕНАТЕ-у, јер би требало много времена и бола.

Дакле, функција ЦОНЦАТЕНАТЕ има ограничење да не можемо као аргумент проследити низ вредности. Не функционише са опсегом ако проследимо вредност опсега, он ће покупити вредност ћелије истог реда у који уписујемо формулу ЦОНЦАТЕНАТЕ у екцел.

Да би се превазишло ово ограничење, у најновијој верзији Екцела под називом ТЕКСТЈОИН уведена је нова функција. Такође КОНКАТЕНИРА текстуалне вредности, али на много лакши начин узимајући опсег вредности који се КОНКАТЕНИРАЈ (А2: А14), уместо да наводи сваку вредност једну по једну. Потребан је граничник као први аргумент, а други аргумент проверава празну ћелију ако је ћелија празна узима је ТРУЕ и занемарује их, а остали аргументи узимају опсег вредности које треба да буду ЦОНЦАТЕНАТЕ.