Анализа дисконтованог новчаног тока | Најбољи водич за ДЦФ процену

Шта је дисконтована процена новчаног тока?

Анализа дисконтованог новчаног тока је метода за анализу садашње вредности предузећа или инвестиције или новчаног тока прилагођавањем будућих новчаних токова временској вредности новца где ова анализа процењује садашњу фер вредност имовине или пројеката / предузећа узимајући у обзир многе факторе као што су инфлација, ризик и цена капитала и анализирајте перформансе компаније у будућности.

Другим речима, ДЦФ анализа користи предвиђене слободне новчане токове предузећа и дисконтује их назад како би се дошло до процене садашње вредности, која сада чини основу за потенцијалну инвестицију.

Аналогија вредновања дисконтованог новчаног тока (ДЦФ)

Узмимо једноставан пример дисконтованог новчаног тока. Ако имате могућност између примања 100 УСД данас и 100 УСД за годину дана. Који ћете узети?

Овде су шансе веће него што ћете узети у обзир да сада узмете новац, јер данас можете уложити тих 100 долара и зарадити више од 100 у наредних дванаест месеци. Очигледно сте данас сматрали новац јер новац доступан данас вреди више од новца у будућности због његове потенцијалне могућности зараде (концепт временске вредности новца)

Сада примените исти прорачун за сав готов новац који очекујете да ће компанија производити у будућности и попустите га да бисте добили нето садашњу вредност и можете добро разумети вредност компаније.

 • Правило палца каже да би, уколико је вредност постигнута анализом дисконтованог новчаног тока већа од тренутног трошка инвестиције, прилика била привлачна.
 • Имајте на уму да вам ДЦФ анализа подразумева да размислите о разним факторима који утичу на фирму, попут будућег раста прихода и марже добити, трошкова капитала и дуга и дисконтне стопе која у великој мери зависи од стопе без ризика. Сви ови фактори покрећу вредност акције и на тај начин омогућавају аналитичарима да ставе реалнију цену на акције компаније.

Под претпоставком да сте разумели овај једноставни пример залиха ДЦФ-а, сада ћемо преместити практични Пример дисконтованог новчаног тока за Алибаба ИПО.

Анализа дисконтованог новчаног тока корак по корак

Као професионални инвестициони банкар или аналитичар за истраживање капитала, од вас се очекује да свестрано обављате ДЦФ. Испод је корак по корак приступ Анализи дисконтованог новчаног тока (како су то урадили професионалци).

Ево седам корака до анализе дисконтованог новчаног тока -

 • # 1 - Пројекције финансијских извештаја
 • # 2 - Израчунавање бесплатног новчаног тока према фирмама
 • # 3 - Израчунавање дисконтне стопе
 • # 4 - Израчунавање вредности терминала
 • # 5 - Калкулације садашње вредности
 • # 6 - Подешавања
 • # 7 - Анализа осетљивости

ДЦФ Корак # 1 - Пројекције финансијских извештаја

Прва ствар на коју је потребна ваша пажња приликом примене анализе дисконтованог новчаног тока је утврђивање периода предвиђања јер предузећа, за разлику од људи, имају бескрајне животе. Стога, аналитичари морају да одлуче докле треба да пројектују свој новчани ток у будућности. Па, период предвиђања аналитичара зависи од фаза у којима компанија послује, попут раног почетка пословања, високе стопе раста, стабилне стопе раста и стопе раста.

ВАЖНО - Погледајте овај детаљни водич за финансијско моделирање у програму Екцел

Период предвиђања игра пресудну улогу, јер мала предузећа расту брже од зрелијих предузећа и тако носе већу стопу раста. Дакле, аналитичари не очекују да ће фирме имати бескрајне животе због чињенице да су мале фирме отвореније за стицање и банкрот од већих. Правило палца каже да се ДЦФ анализа широко користи током процењеног прекомерног периода поврата предузећа у будућности. Другим речима, компанија која престане да покрива своје трошкове инвестицијама или не оствари зараду, не треба да обављате ДЦФ анализу у наредних пет година или тако некако.

Предвиђање се врши професионално користећи Финансијско моделирање. Овде припремате модел са три извештаја заједно са свим пратећим распоредима као што су распоред амортизације, распоред обртног капитала, распоред нематеријалних улагања, распоред капитала, остали дугорочни распореди, распоред дуга итд.

Пројектовање биланса успеха

 • Овде аналитичари морају предвидети раст продаје или прихода у наредних пет година, с обзиром на то да ће компанија у наредних пет година производити вишак приноса. Након тога, аналитичари израчунавају оперативну добит након опорезивања и истовремено процењују очекивани ЦАПЕКС и повећање нето обртног капитала током предвиђеног периода.
 • Дакле, раст на врху или раст прихода постаје најважнија претпоставка у Дисконтованим новчаним токовима које аналитичари доносе о будућим новчаним токовима компаније.
 • Стога, предвиђајући врхунски раст, морамо узети у обзир широк спектар аспеката попут историјског раста прихода предузећа, стопе раста индустрије у којој компанија послује и раста економије или БДП-а. Многи аналитичари је називају стопом раста од врха до дна, при чему прво гледају на раст економије, затим на индустрију и на крају на компанију.
 • Међутим, постоји још један приступ који се назива формула интерне стопе раста који се састоји од поврата на капитал и раста задржане добити. Дакле, узећемо комбиновану стопу раста, која се састоји и од стопе раста од врха до дна и од интерне стопе раста, како бисмо предвидели будуће приходе.

Пројектовање биланса стања

 • Предвиђање финансијских извештаја се не врши у низу у Дисконтованим новчаним токовима. Све три изјаве су међусобно повезане и видећете да ћете, док предвиђате биланс успеха, можда морати да пређете на биланс стања, а затим на токове готовине итд.
 • Испод је снимак предвиђања биланса стања компаније Алибаба

Пројектовање извештаја о новчаном току

 • Није потребно да пројектујете сваку ставку на Извештајима о новчаном току. Понекад то постане практично немогуће због недостатка података.
 • Овде се предвиђају само потребне ставке са становишта процене дисконтованог новчаног тока.

ДЦФ корак 2 - Израчунавање бесплатног новчаног тока до предузећа

Други корак у анализи дисконтованог новчаног тока је израчунавање бесплатног новчаног тока према предузећу.

Пре него што проценимо будући слободни новчани ток, прво морамо да схватимо шта је то слободни новчани ток. Слободан новчани ток је новац који се изоставља након што компанија плати све оперативне трошкове и потребне капиталне издатке. Компанија користи овај бесплатни новчани ток да би побољшала свој раст, попут развоја нових `производа, успостављања нових погона и исплате дивиденди својим акционарима или покретања откупа акција.

Бесплатни новчани ток одражава способност фирме да генерише новац из свог пословања, јачајући финансијску флексибилност коју потенцијално може да користи за плаћање преосталог нето дуга и повећање вредности за акционаре.

Израчунај ФЦФФ је следећи -

Прорачун бесплатног новчаног тока до предузећа или ФЦФФ = ЕБИТ к (1-пореска стопа) + Неготовинске накнаде + Промене у обртном капиталу - капитални издаци

ФормулаКоментари
ЕБИТ к (1-пореска стопа)Прилив до укупног капитала, уклања ефекте капитализације на зараду
Додај: Неготовинске накнаде Додајте све готовинске трошкове као што су амортизација
Додати: Промене у обртном капиталуТо може бити одлив или прилив готовине. Припазите на велике промене у предвиђању обртног капитала из године у годину
Мање: Капитални издациПресудно за одређивање нивоа ЦапЕк-а потребних за подршку продаји и маржама у прогнози

Након пројекције финансијских извештаја Алибабе, можете повезати појединачне ставке како је дато у наставку да бисте пронашли пројекције бесплатног новчаног тока Алибабе

Проценивши слободне новчане токове за наредних пет година, морамо да утврдимо вредност ових новчаних токова у садашњем времену. Међутим, да бисмо упознали садашњу вредност ових будућих новчаних токова, захтеваћемо дисконтну стопу која се може користити за одређивање нето садашње вредности или НПВ ових будућих новчаних токова.

ДЦФ Корак 3- Израчунавање дисконтне стопе

Трећи корак у анализи процене дисконтованог новчаног тока је израчунавање дисконтне стопе.

За израчунавање дисконтне стопе користе се бројне методе. Али, најприкладнија метода за одређивање дисконтне стопе је примена концепта пондерисане просечне цене капитала, познате као ВАЦЦ. Међутим, морате имати на уму да сте узели праве цифре капитала и трошкова дуга након опорезивања, јер ће разлика од само један или два процентна поена у трошку капитала направити огромну разлику у фер вредности Компанија. Хајде сада да сазнамо како се утврђују трошкови капитала и дуга.

Трошкови капитала

За разлику од дела дуга који плаћа утврђену каматну стопу, капитал нема стварну цену коју плаћа инвеститорима. Међутим, то не значи да капитал не сноси трошкове. Знамо да акционари очекују да компанија донесе апсолутни повраћај од улагања у компанију. Према томе, са становишта фирме, потребна стопа поврата од инвеститора је трошак капитала, јер ако компанија не успе да обезбеди потребну стопу поврата, тада ће акционари продати своје позиције у компанији. То ће заузврат наштетити кретању цена акција на берзи.

Најчешћи метод за израчунавање трошкова капитала је примена модела цене капиталне имовине или (ЦАПМ). Према овој методи, трошак капитала би био (Ре) = Рф + Бета (Рм-Рф).

Где;

 • Ре = трошак капитала
 • РФ = стопа без ризика
 • Β = Бета
 • Рм = тржишна стопа

Трошкови дуга

Трошкове дуга је лако израчунати у поређењу са трошковима капитала. Стопа која се подразумева да би се утврдила цена дуга је тренутна тржишна стопа коју компанија плаћа на свој тренутни дуг.

Ради једноставности у контексту дискусије, узео сам ВАЦЦ бројке директно као 9%.

ВАЖНО - Можете се позвати на мој детаљан водич за ВАЦЦ, у којем сам разговарао о томе како то професионално израчунати са више примера, укључујући пример за Старбуцкс ВАЦЦ.

ДЦФ Корак 4 - Израчунавање вредности терминала

Четврти корак у анализи дисконтованог новчаног тока је израчунавање вредности терминала

Већ смо израчунали критичне компоненте ДЦФ анализе, осим терминалне вредности. Због тога ћемо сада израчунати терминалну вредност, након чега следи израчунавање анализе дисконтованог новчаног тока. Постоји неколико начина за израчунавање коначне вредности новчаних токова.

Међутим, најчешће позната метода је примена методе трајности која користи Гордон Модел раста за вредновање компаније. Формула за израчунавање терминалне вредности за будући новчани ток је:

Крајња вриједност = Пројектовани новчани ток за последњу годину * (1+ Бесконачна стопа раста) / (Дисконтна стопа - Дугорочна стопа раста новчаног тока)

ДЦФ корак 5 - Калкулације садашње вредности

Пети корак у анализи дисконтованог новчаног тока је проналажење садашњих вредности слободних новчаних токова на чврсту и коначну вредност.

Пронађите тренутну вредност пројектованих новчаних токова користећи НПВ формуле и КСНПВ формуле.

Предвиђени новчани токови предузећа подељени су у два дела -

 • Експлицитни период (период за који је израчунат ФЦФФ - до 2022Е)
 • Период након експлицитног периода (пост 2022Е)

Садашња вредност експлицитног временског периода (2022. година)

Израчунајте садашњу вредност експлицитних новчаних токова користећи претходно изведени ВАЦЦ

Садашња вредност вредности терминала (после 2022)

ДЦФ Корак 6- Подешавања

Шести корак у анализи дисконтованог новчаног тока је прилагођавање процене вашег предузећа.

Прилагођавање процене дисконтованог новчаног тока врши се за сву споредну имовину и обавезе које нису урачунате у пројекције бесплатног новчаног тока. Процена се може прилагодити додавањем необичне имовине или одузимањем обавеза како би се пронашла прилагођена фер вредност капитала.

Уобичајена прилагођавања вредновања дисконтованог новчаног тока укључују -

ПредметиПрилагођавање ДЦФ (дисконтовани новчани токови)
Нето дуг (укупан дуг - готовина)Тржишна вредност
Премало / прекомерно финансиране пензијске обавезеТржишна вредност
Еколошке обавезеНа основу извештаја компаније
Обавезе по основу оперативног закупаПроцењена вредност
Мањински интересТржишна вредност или процењена вредност
ИнвестицијеТржишна вредност или процењена вредност
СараднициТржишна вредност или процењена вредност

Прилагодите процену све имовине и обавеза, на пример, небитне имовине и обавеза, а које нису урачунате у пројекције новчаног тока. Вредност предузећа ће можда требати прилагодити додавањем друге необичне имовине или одузимањем обавеза како би се одразила фер вредност предузећа. Ова прилагођавања укључују:

Резиме ДЦФ процене

ДЦФ корак 7 - Анализа осетљивости

Седми корак у анализи дисконтованог новчаног тока је израчунавање извршене прорачунске анализе осетљивости резултата

Важно је тестирати свој ДЦФ модел са променама у претпоставкама. Две најважније претпоставке које имају велики утицај на процене су следеће

 • Промене у бесконачној стопи раста
 • Промене у пондерисаној просечној цени капитала

Са анализом осетљивости у Екцелу можемо лако да радимо помоћу ТАБЕЛА ПОДАТАКА

Графикон испод приказује анализу осетљивости Алибабиног модела вредновања ДЦФ.

 • Примећујемо да је основна процена Алибабе 78,3 долара по акцији.
 • Када се ВАЦЦ промени са 9% на 11%, тада се процена ДЦФ смањује на 57,7 УСД
 • Исто тако, ако променимо бесконачне стопе раста са 3% на 5%, тада поштена процена ДЦФ постаје 106,5 УСД

Закључак

Сада смо сазнали да Анализа дисконтованог новчаног тока помаже у израчунавању вредности предузећа данас на основу будућег новчаног тока. То је зато што вредност предузећа зависи од збира новчаног тока који предузеће производи у будућности. Међутим, морамо да дисконтујемо ове будуће новчане токове да бисмо добили садашњу вредност тих новчаних токова.