Потпуни образац НАСДАК-а (значење, захтеви) | Сати трговања

Шта је пуни облик НАСДАК-а?

Потпуни облик НАСДАК-а је Национално удружење аутоматизованих котација дилера хартија од вредности. НАСДАК је електронско тржиште на глобалном нивоу за куповину и продају хартија од вредности путем аутоматизоване мреже коју је основало НАСД, односно Национално удружење дилера хартија од вредности (НАСД) 1971. године и такође је референтни индекс Америчке технолошке залихе.

Историја

  • НАСДАК је основао НАСД (Национално удружење дилера безбедности) 1971. године. Они почињу са радом 8. фебруара 1971. У почетку су деловали као систем квотирања и он није пружао било какве смернице у вези са обављањем електронских трговина. Брокери су високо обесхрабрили берзу Националног удружења трговаца хартијама од вредности са аутоматизованим котацијама, јер је то не само смањило распон понуда-потражња, већ је у значајној мери утицало на њихов профит.
  • НАСДАК берза се називала ОТЦ или ванберзански систем трговања до 1987. године. Убрзо након што је НАСДАК берза стекла признање берзе јер је почела да додаје трговину и олакшавала системе аутоматског трговања. 1998. године НАСДАК је била прва и једина берза у САД која је трговала путем Интернета.
  • Берза националног удружења трговаца хартијама од вредности са аутоматизованим котацијама сарађивала је са Лондонском берзом 1992. године како би развила прво интерконтинентално удружење тржишта капитала. НАСДАК је 2005. године купио Инстинет и платио 1,9 милијарди долара за исти. У 2016. години, Национално удружење аутоматизованих котација дилера хартија од вредности зарадило је 272 милиона долара као приход од уврштавања на берзу.

Како то функционише?

Национална асоцијација дилера хартија од вредности аутоматизована котација је електронско тржиште на глобалном нивоу за куповину и продају хартија од вредности путем аутоматизоване мреже. У случају НАСДАК-а, различити маркет мејкери се такмиче једни са другима за куповину и продају акција које представљају по свом избору. Сваки маркет мејкер користи своје истраживачке технике, капитал и системске ресурсе како би представио било коју залиху и надметао се за поруџбине купаца приказујући котацију куповне цене и продајне цене на електронској берзи. Сада, након што приме наруџбине, маркет мејкери купују или продају акције, јер случај можда одмах излазе из сопствених залиха, или траже другу страну трговине како би иста могла да се изврши што је брже могуће.

Захтеви

Следе главни скупови захтева за уврштавање у списак за Аутоматизовано котирање Националног удружења дилера хартија од вредности.

  • Свака компанија у сврху уврштавања на берзу мора имати најмање 1.250.000 акција којима се може јавно трговати. Овај број не укључује удео са директорима компаније, њеним службеницима или било којим од стварних власника који имају више од 10% удела у компанији.
  • Редовна цена понуде мора износити 4,00 УСД у време уврштавања, заједно са најмање три маркет мејкера ​​за акције. Међутим, у складу са различитим захтевима, ова понуђена цена може се смањити на 3,00 или 2,00 УСД, у зависности од случаја.
  • Током протеклих 12 месеци, компаније морају да имају најмање 2.200 укупних акционара, 450 акционара са округлим партијама или 550 укупних акционара који имају 1,1 милион просечног обима трговине.
  • Свака компанија мора да се придржава одређених прописа НАСДАК-а о корпоративном управљању.

Да би се поред горе наведених захтева нашла на списку, компанија мора да испуни најмање један од следећих стандарда испуњавајући све критеријуме тог стандарда.

  • Зарада: Најмање укупни приход пре опорезивања од 11 милиона долара у протекле три године, од 2,2 милиона у последње две године, и без нето губитка у било којој години у последње три године.
  • Капитализација са новчаним током: Најмање агрегатни минимални новчани ток од 27,5 милиона долара у протекле три фискалне године и никакав негативан износ новчаног тока током било које од тих година. Такође, најмање 550 милиона америчких долара просечне тржишне капитализације компаније током протеклих 12 месеци и приходи од најмање 110 милиона америчких долара у претходној фискалној години.
  • Капитализација са приходом: Други стандард се може уклонити ако је просечна тржишна капитализација најмање 850 милиона долара током претходних 12 месеци са приходом од најмање 90 милиона америчких долара у претходној фискалној години.
  • Актива са капиталом: Други и трећи стандард могу се уклонити ако је просечна тржишна капитализација најмање 160 милиона америчких долара током претходних, заједно са укупном имовином од најмање 80 милиона америчких долара и акционарским капиталом од најмање 55 милиона америчких долара.

НАСДАК радно време

Сати трговања Националне асоцијације аутоматизованих котација дилера хартија од вредности подељени су у три фазе које су претпродајно време, нормално радно време и трговање ван радног времена. Временски распоред различитих фаза је следећи:

  • Уобичајено радно време: Уобичајено радно време НАСДАК-а почиње у 9:30 и завршава се у 16:00. Источно стандардно време (локално време).
  • Трговање пре тржишта Сати: Пре-маркет трговање НАСДАК-а почиње у 4 ујутро и завршава се у 9:30 по источном стандардном времену, након чега почињу уобичајени сати трговања.
  • Трговина након радног времена: Након уобичајеног радног времена, трговање ван радног времена у НАСДАК-у продужава се од 16:00. до 20 сати Стандардно Источно Време.

Национално удружење трговаца хартијама од вредности са аутоматизованим котацијама отворено је од понедељка до петка. Исти остаје затворен викендом (суботом и недељом) и на наведеним пијачним празницима.

Закључак

НАСДАК се користи за Национално удружење аутоматизованих котација дилера хартија од вредности. Као што и само име говори, берза у Америци основана је 1971. Такође је референтни индекс америчких технолошких залиха. Да би се уврстиле на НАСДАК, компаније морају следити различите захтеве за уврштавање. На НАСДАК-у се може трговати само током радног времена.