10 најбољих економских показатеља - шта треба гледати и зашто | ВаллстреетМојо

Економски показатељи

Чак и пре него што уђе у садржај, горња тема је субјективна, а да се и не спомиње да би могла бити прилично обмањујућа. Ево зашто?

  • Рећи ћу вам поштено и отворено да постоји лако више од десет показатеља. Можете аргументовати у своју корист издвајањем речи „тхе“ на почетку теме. То је попут састављања песме о „Цвету“, а да се заправо не помене на који се цвет говори, остављајући вам да претпоставите који је то цвет. Слично томе, ова тема је по својој природи субјективна.
  • Ја, писац можда нисам најбољи у тој теми једноставно зато што нико није најбољи када је реч о пољу финансија и економије. Многи људи би могли бити сјајни, али нису сви у сваком тренутку у праву - зато се не брините око ИК-а. Стога, поменутих десет показатеља можда нису најбољи показатељи у сваком тренутку. Да ли је Рогер Федерер највећи тенисер икада? Или је у вези са овом темом Варрен Буффетт најбољи инвеститор икад? Ако сте стручњак за инвестиције, првих десет можда се разликују не само од мојих, већ и од господина Буффетта.
  • Трећи разлог је суптилан, а очигледан јер би вас читаоце занимало да верујете да је то кључ успеха у вашим инвестиционим одлукама. Дакле, ево изјаве о одрицању одговорности којој се нисте надали - поменути показатељи се углавном гледају на показатеље и могу се користити за доношење инвестиционих одлука на ваш ризик. Моје задовољство је да вам ово укажем.

Прошавши горе наведена упозорења, има још неколико ствари које треба приметити:

  • Следећих десет економских показатеља су у ствари прилично критични у данашње време с обзиром на сву неравнотежу која се јавља у финансијском свету. Прочитајте новине и знали бисте о многим глобалним догађајима. Да би се добро резимирали догађаји који доносе вести, они су коришћени као примери за потпору десет показатеља које ћете видети.
  • Дати индикатори ће покушати да покрију што је више могуће укључивањем неколико других фактора који чине део индикатора како би помогли да се процени њихова међусобна повезаност.
  • С обзиром на то да је ових десет индикатора субјективно, неке од њих можда нећете наћи у другом чланку ако прогуглате исти наслов. Да напоменем да овде поменути нису из колекције више Гоогле претрага.
  • Искрено се надам да ће вам ово читање побољшати знање и натерати вас да другачије почнете да гледате на финансијски свет.
  • Поменути индикатори нису по редоследу рангирања будући да „лепота лежи у очима посматрача“ - лепота често лаже.

Почнимо са заиста занимљивим стварима након опрезног и опширног увода - десет најбољих показатеља на које треба пазити и зашто на њих треба пазити [по мени, писац]. Две ствари које треба напоменути пре него што започнемо - а водећи показатељ је онај који помаже у одређивању економских промена и а индикатор заостајања прати економске промене.

    10 најбољих економских показатеља

    # 1 - БДП и стопе раста БДП-а


    Генерално показатељ заостајања, они су основни фактор који треба размотрити. Погледајте вести о финансијама и приметили бисте да је ММФ или нека друга институција ревидирала прогнозу стопе раста БДП-а неке земље. БДП или бруто домаћи производ је новчана вредност робе и услуга произведених у земљи.

    Зашто је овај економски показатељ?

    Они су важни не само зато што их главне институције виде као основни фактор, већ би на неки начин вредност земље могао да представља БДП. Стопа раста БДП-а, ако је доследна, очигледно се сматра добром. У последње време воде се расправе о индијској стопи раста БДП-а, јер се сматра најбрже растућом економијом на свету. То ствара додатне компликације ако је аутентичност основних бројева у питању. Још горе, кинески бројеви БДП-а већ се низ година не сматрају тачним, што такође укључује време када су били најбрже растућа економија.

    извор: светска банка

    # 2 - Дуг; Показатељи дуга и; Дужнички циклуси


    Ово је водећи показатељ. Прилично велика тема сама по себи, али веома важна, дуг је у основи позајмљивање новца и има два облика: Приватни дуг [дуг који издају предузећа и друге институције, зајмови које узимају појединци / групе (и) појединаца] и Јавни дуг [позајмице од владе). Позајмљени новац може се користити на више начина, у зависности од тога ко издаје дуг - за финансирање куповине имовине, за плаћање власника капитала, за финансирање пројеката, за преузимање ризика под ризиком, итд. Када је задуживања више него што је могућност отплате због дуговања (по могућности путем легитимног прихода!), дуг постаје ризичан и може довести до његовог реструктурирања у добру, ау најгорем случају, због неизмирења дуга или неплаћања дуговања. Дакле, постоји ограничење колико дуга / може да се преузме. Други начини на које се дуг може узети или из земље или из иностранства.

    Односи дуга зависе од тога ко узима дуг и варира од односа дуга и капитала до односа дуга и БДП-а.

    Дужнички циклуси долазе у облику краткорочних дужничких циклуса који трају око 5-8 година (финансијска криза 2008. означила је крај краткорочног дужничког циклуса који је започео након дот цом балона) и дугорочних дужничких циклуса који се могу појавити једном у години. животни век. Верује се да је Велика депресија 1930-их обележила период у дугорочном дужничком циклусу који се завршио 1940-их, где је светски дуг-БДП достигао око 280%. Поново је 2013. тај однос износио око 360% и верује се да се полако ближи крају. То је врло занимљива тема којој пажњу посвећује Раи Далио, извршни директор Бридгеватер Ассоциатес-а.

    Зашто су?

    Након финансијског слома у 2008. години, ниже каматне стопе готово су биле приморане у многим економијама да подстакну раст и инвестиције. Ово је стимулисало задуживање и економије испуњене дугом, али нажалост са мало раста. Као што је поменуто, светски дуг-БДП био је скоро 360%. Кина која је могла бити економија са најбољим перформансама након кризе, с обзиром на њен сјајан раст, тренутно има огроман БДП дуга од око 280% - највећи у било којој економији. Забрињавајући део је тај што се Кина успорава, мада се њен дуг тренутно сматра исплативим због девизних резерви, прихода из претходног раста итд. Прекомерни дуг са малим растом би смањио кредитни рејтинг државе, осим што би могао да изазове вишеструке проблеме.

    Сличне тужне епизоде ​​повезане са дугом суочавају се и са многим економијама - недавно је Порторико заостао за својим државним дугом. У недавној прошлости Аргентина и Грчка су се приближиле неплатишама дуга и; криза хеџ фонда ЛТЦМ из 1998. године, међу неколико других примера, приметила је да Русија не испуњава своје обавезе према државном дугу.

    # 3 - Инфлација и очекивања од инфлације - Њихови пријатељи и непријатељи


    Иако можда мислите да нема много објашњења о инфлацији какву већ знате, могли бисте да се преварите. Инфлација има различите облике и за мене је нејасан показатељ (у који не бих желео да се упуштам), али је био и биће заиста важан за економисте, економију, креаторе политике, инвеститоре и трговце. Поред различитих врста инфлације, метрички показатељи који се обично користе су Индекс потрошачких цена [ЦПИ], Индекс велепродајних цена [ВПИ], Лична потрошња [ПЦЕ] и БДП дефлатор. Генерално, прекомерна инфлација може проузроковати пад девизног курса, високе каматне стопе да га обуздају, питања потражње и понуде и пухање цена - економски тероризам где су сви таоци.

    Очекивања о инфлацији одређују начин на који ће се инфлација развијати у будућности. Израчунава се на више начина. Да поменемо неколико, петогодишњу стопу за пет година (односно 5 година унапред) на каматне свопове и средњорочне терминске стопе на обвезнице индексиране трезорском инфлацијом или ТИПС [Треасури Инфлатион-Протецтед Сецуритиес].

    Пријатељи и непријатељи: Индикатори као што су индекс цена зарада, раст посла, бројеви незапослених, бројеви зарада понекад могу да повећају или утичу на инфлацију. Они заостају у показатељима економске стабилности. Само да се зна, показатељ који бисте желели да је Пхилипсова крива [графикон који упоређује стопе незапослености и инфлацију].

    Зашто су?

    У тренутном окружењу успореног раста и дезинфлације (не сме се мешати са дефлацијом), инфлација се сматра виталном. САД, Велика Британија, еврозона и Аустралија биле су под скенером за дезинфлацију. У прошлости је хиперинфлација била страх. Америчка инфлација почетком 1980-их скоро је досегла 15%, а Паул Волцкер, тадашњи председник Резерве Фед-а, подигао је каматне стопе (стопу храњених фондова) са око 10% на 20%, а оно што је уследило била је рецесија попут окружења. Инфлација је основни показатељ да бисте видели да ли су ваша земља и друге економије у форми или не.

    # 4 - Стабилност девизног курса


    Реч „стабилност“ је овде важна. Курс је генерално упоређен са америчким доларом. Говори нам колико би једна јединица америчког долара [УСД] донела у смислу домаће валуте. На пример, индијски курс износи 67 динара за амерички долар. У оквиру девизног курса постоје две области на које се морамо усредсредити. Номинални ефективни курс [НЕЕР] који прилагођава курс, пондерисан у складу са трговином са другим земљама. Стварни ефективни курс [РЕЕР] прилагођава курс упоређујући га са корпом других валута прилагођених инфлацији. То је довољно да знате одмах!

    Зашто су?

    Централне банке понекад амортизирају свој курс да би подстакле инфлацију и ојачале извоз, а цене девизног курса чине супротно. Временом, ако девизни курсеви и даље падају, то даје сигнал да земља није у добром положају и да се инвеститори повлаче из њих. То доводи до даље амортизације и узрокује велику нестабилност коју ће бити тешко решити. Сећам се времена када је индијска рупија [ИНР] била на рангу 45 Рс до УСД, што је изгледало нормално. Сада износи 67 Рс за УСД и чини се нормалним. Али постојало је време у 2014. години када је ИНР јако падао и могло би се тврдити да и даље много пада. Али на основу РЕЕР-а остварио је боље резултате од осталих валута, због чега је ИНР једна од валута са најбољим учинком у последњих неколико година. Али бразилски Реал и многе друге валуте прилично су лоше подвлачиле стање својих економија. Знали бисте за девалвацију кинеске валуте, да тако кажем у августу 2015. године, са опсега од око 6,20 ЦНИ / $ на приближно 6,32 ЦНИ / $.

    извор: Блоомберг

    # 5 - Каматне стопе - Стопе полиса и стопе државних обвезница


    Ово су заиста једноставне, али критичне ствари. Монетарна економија и политике сугеришу да каматне стопе углавном воде економску активност. Иако се може тврдити, они су један од најважнијих фактора. Политичке стопе које су одредиле централне банке виђене су са још више интереса и очекивања него што је Рогер Федерер освојио 18. Гранд Слам. Чак се и делимични потез данас види као очекивани велики подстицај или пропаст. Стопе политика су обе, заостали и водећи показатељ да будем искрен. Када се каматна стопа [номинална стопа] на депозите / хартије од вредности прилагоди стопама инфлације, добијамо стварну каматну стопу која је ненарушена инфлацијом [Номинална стопа минус стопа инфлације је приближно реална стопа]. Стабилне каматне стопе, номиналне и реалне, у односу на девизне курсеве, инфлацију и друге економије виде се као сигнал снаге [колико год вределе]. његово???

    Трезорска обвезница или Т-обвезница, која је обично десетогодишња стопа [и која се сматра референтном имовином без ризика], такође је главни показатељ и може вам рећи да ли је животна средина у рецесији. Понекад диверзије и корелације између Т-обвезница и тржишта акција могу донијети кључне закључке за трговце.

    Зашто су?

    У последње време десетогодишње референтне државне обвезнице Немачке, Швајцарске, Јапана и неколико других земаља доносе негативне каматне стопе [позајмљујете новац и мање вам се враћа кад дође до износа - Довољно лудо, али то је свет живимо у]. Негативне стопе политика у земљама указују на лошу економију, а врло ниске до негативне стопе десетогодишњих обвезница могу указивати на велика улагања у безбедно уточиште или на могућу рецесију ако је крива приноса трезора наниже. Током финансијске кризе 2008. године за коју смо знали, кредитни распон је пухао преко крова и проузроковао корпоративне невоље и неплаћања.

    извор: Блоомберг

    # 6 - Цене злата и цене осталих метала


    Злато се сматра добром имовином и има тенденцију раста вредности ако постоји рецесија попут тенденције у светској економији, баш као и цене америчких и немачких обвезница. Иако постоје дубљи аспекти које треба разумети у кретању цена злата, друго Племенити метали као што су цене сребра и платине, такође се морају посматрати како би се потврдило наше мишљење о злату. Урађено је неколико студија о корелацији између ових метала. Аргументовано, злато се такође сматра заштитом од инфлације у економији.

    Зашто су?

    У децембру 2015. чудне цене злата су скоро достигле 1050 УСД / оз. Промена критичног тена света од умерено сигурног до ризичног проузроковала је тешку алокацију новца у злату и тренутно се тргује у распону од 1350 УСД / оз.

    извор: буллионваулт

    # 7 - Берзе и волатилност


    Водећи показатељ, они су прва ствар која нам ујутро скрене пажњу ако имате новац у игри. То одражава расположење инвеститора и трговаца, на компаније које формирају индекс акција и макро одлуке које утичу на ове осећаје. Волатилност је ризик који видимо због великих колебања на обе стране индекса, али је више нагнута на доле - волатилност тржишта мери се индексом волатилности.

    Зашто су?

    Будући да су важни показатељи, на њих не треба гледати одвојено. У јулу 2015. примећена је одређена неусаглашеност између америчког индекса волатилности и премија по кредитним замјенама [уговори о ЦДС-у се користе као осигурање за заштиту од неизвршења обавеза], јер се они углавном крећу тандем. Криза 2008. године, исход референдума о Брекиту 23. јуна 2016. године, пад Дов Јонес-а 1987. године неки су примери нестабилности коју тржишта нису могла замислити! Понекад су се индекс волатилности и приноси на Т-обвезнице кретали у тандему што би вам могло дати осећај погрешне цене у класама активе - с обзиром на то да већа волатилност чини да људи улажу новац у сигурне хартије од вредности попут Т-обвезница, гурајући тако своје цене и приносе наниже (цене обвезница и приноси су у обрнутој вези). Добар показатељ, зар не?

    # 8 - Премије за ризик


    Премије за ризик су генерално индикатори који заостају и дају вам осећај перцепције ризичности различитих хартија од вредности / индекса. Једноставно речено, они су екстра очекивани повраћај који добијате због суочавања са нестабилношћу и ризиком од хартије од вредности или индекса. На макро основи, веће премије за ризик земље указују на веће очекиване приносе, али са већим ризиком. У комбинацији са спорим растом и осталим успоравањима, ово би могло утицати на кредитни рејтинг земље који дају агенције за кредитни рејтинг попут Фитцх, С&П, Мооди'с итд.

    Кредитни распони / премије указују на додатни принос потребан на дужничким хартијама од вредности у поређењу са упоредивом стопом Т-обвезница која се сматра безризичном. Већи распон указује на већи перципирани ризик у економији. Друге важне врсте премија за ризик које треба тражити укључују премије ликвидности, премије необавезности, ЦДС намазе и премије за инфлацију.

    Зашто су?

    Током кредитне кризе 2008. године, кредитни распони одували су се над кровом. Испод је графикон премија ЦДС-а током кризе 2008. године. Овде су били показатељ кредитног ризика у изградњи економије.

    извор: Маркит

    # 9 - Буџети; Дефицити и вишкови и; Ток СДИ


    добра влада која предузима прогресивне кораке и покушава да постигне своје буџетске циљеве углавном се награђује, а оно што следи су добри резултати на берзи, могућа СДИ [боља директна инвестиција], бољи кредитни рејтинг итд. Већи дефицит мора бити финансиран и углавном се врши издавањем државног дуга, чиме се прикупља новац. Ово се опет доводи у везу са дужничком спиралом и слабљењем девизних курсева. Суфицит би смањио дуг, али би могао смањити подстицај за покретање реформи с обзиром на то да економија наизглед изгледа снажно. Снажни и конзистентни токови СДИ недвосмислено су добро, док би слабост указивала на пад биковског расположења.

    Зашто су?

    Јапан има вишак на текућем рачуну, али су у последњих 20 непарних година послати чистачима у смислу економског раста и чини се да је губитак предлог за инвестирање. Чини се да се Велика Британија копрца са својим дефицитом текућег рачуна [ЦАД - не да би се помешао са канадским доларом који је такође ЦАД]. Индија је смањила свој ЦАД са око 3,5% БДП-а на 1,4% БДП-а који се углавном приписује нижим ценама нафте - ово је поново повећало осећај инвеститора према Индији.

    # 10 - Цене сирове нафте


    Ово је постало још важније откако је сирова нафта пала са око 120 УСД / барел на 50 УСД / барел 2015. године, а затим на мање од 25 УСД / барел почетком 2016. Ако тога нисте били упознати, ево графикона за вас!

    Сирова нафта је главна компонента која има тенденцију да позитивно утиче на економије увоза сирове нафте и индустрију повезану са енергијом када њена цена падне ако су нето увозници и негативно ако су нето извозници.

    Зашто су?

    Због пада цена нафте, земље попут Индије профитирале су од пада свог ЦАД-а, док су се друге државе попут заливских земаља, Русије и Венецуеле суочиле са великом нестабилношћу валута и дефицитима због своје зависности од нафте, јер су извознице. С обзиром на чињеницу да ОПЕЦ [Организација земаља извозница нафте] и даље доминира контролом над ценом сирове нафте, инат да смањи производњу што ће довести до раста цена нафте ствара проблем. То је зато што се такмиче са алтернативним ресурсом познатим као гас из шкриљаца и међу собом, посебно са Саудијском Арабијом и Ираном.

    извор: Блоомберг

    Економски показатељи - закључак


    Можда смо покрили читаву лепезу економских показатеља којима се у сваком поглављу придаје важност. Технички, лако се помиње више од 10 економских показатеља. Имајте на уму да су политички фактори подједнако важни и да морају бити повезани са економским.

    Најважнији економски показатељ који можете изабрати из горње десет? Комбиновање свих њих како би дошли до вашег независног става је најбоље и најважније од свега. Сретно у раду на томе!