Проширена рачуноводствена једначина (дефиниција, примери)

Шта је проширена рачуноводствена једначина?

Проширена рачуноводствена једначина односи се на проширену верзију основне рачуноводствене једначине за одређену корпорацију / самосталног предузетника, пружајући детаљне информације које се односе на финансијске трансакције корпорације, попут имовине, обавеза, акцијског капитала, прихода, трошкова и повлачења.

Једначина проширеног рачуноводства се генерално разликује за различите облике пословања. Једначина се мало разликује у случају власничког концерна, партнерске компаније и корпорације.

Што се тиче власничког интереса, једначина ће бити:

Актива = Власнички капитал - цртежи + обавезе + приход - расходи

За партнерску фирму једначина ће бити:

Имовина = Партнерски капитал - расподеле + обавезе + приход - расходи

За корпорацију једначина ће бити:

Имовина = Акционарски капитал + Задржана добит

Проширена рачуноводствена једначина = Уплаћени капитал - Трезорске акције (ако их има) + Обавезе + Приход - Расходи - Дивиденде

  • Акционари Капитал је сума уплаћеног капитала организације умањеног за Трезорске акције. Трезорске акције подразумевају износ власничког капитала у којем је организација раније издавала, али је откупљена / поново купљена накнадно.
  • Задржане зараде до њих долази смањењем трошкова и дивиденди од прихода.

Пример проширене рачуноводствене једначине

Овај образац Проширене рачуноводствене једначине Екцел можете преузети овде - Проширени образац Екцел рачуноводствене једначине

Узмимо пример Фоодс & Другс Инц. Компанија је основана 1. јуна 2019. године са уплаћеним капиталом који се састоји од 1000 акција у вредности од 50 УСД. Током првог квартала свог пословања, компанија је закључила следеће трансакције:

Решење

Испод табела налази се раздвајање горе поменутих детаља под одређеним поглављима:

  • Актива = Уплаћени капитал - Трезорске акције (ако их има) + Обавезе + Приход - Трошкови - Дивиденде
  • Актива = 50000 - 0 + 0 + 63000 - (-110200) - (-1000)
  • = 1800

Релевантност и употреба

То је важан концепт са рачуноводствене тачке гледишта, јер пружа слику о финансијском благостању организације. Рачуноводствена једначина не укључује само информације из биланса стања већ и информације о билансу успеха.

Као што се види у примеру изнад, нето резултат проширене рачуноводствене једначине је такав да је имовина корпорације једнака нето утицају акционарског капитала, обавеза и нето зараде. Уравнотежена једначина такође осигурава чињеницу да је цео рачуноводствени процес правилно испоштован. Даље помаже у јачању чињенице да су узети у обзир сви дебитни и кредитни уноси који се односе на све трансакције унесене током периода.

У основи показује ефекат сваке трансакције која се одвија и како утиче на обавезе које корпорација може имати. Даље, такође се детаљно разрађују аспекти сваког повећања новчаних токова због оствареног прихода или било ког смањења новчаних токова због трошкова насталих у току пословања.

Једнаџбу организације користе за разумевање холистичке и описне слике финансијског извештаја. Може се користити за дубоко зароњавање у финансијске трансакције организације, а самим тим и за детаљну анализу финансијских извештаја.

Професионалци га користе за разумевање ефикасности рачуноводствених политика које следи организација.

Закључак

Проширена рачуноводствена једначина не само да пружа детаљан приказ финансијских извештаја, већ такође показује колико ефикасно постоје рачуноводствене политике. Даље, са професионалне тачке гледишта, пружа увид у финансијско благостање и нето вредност организације.