Разлика између признавања дневника и главне књиге

Јоурнал вс Ледгер разлике

Тхе кључна разлика између дневника и главне књиге је да је Дневник први корак рачуноводственог циклуса у којем се све рачуноводствене трансакције анализирају и евидентирају као уноси у дневник, док је главна књига проширење дневника у којем уносе у дневник компанија бележи на свом рачуну главне књиге на основу од којих се припремају финансијски извештаји предузећа.

Оба су суштинска концепта у финансијском рачуноводству. Ако не знате дневник и књигу, не бисте могли да дешифрујете право значење сваке трансакције.

Дневник је први облик трансакције. У часопису рачуновођа први пут терети и књижи право на рачун и трансакцију евидентира у књигама рачуна користећи систем двоструког уноса.

У главној књизи рачуновођа креира формат „Т“, а затим поставља дневник у прави редослед. Можемо рећи да је књига продужетак часописа. Али пошто пробни биланс, биланс успеха и биланс стања креирамо на основу увида у књигу, то је такође толико важно.

Јоурнал вс Ледгер Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Часопис се назива оригиналном књигом уноса јер се трансакција прво евидентира у дневнику. Књига се, с друге стране, назива другом књигом уноса јер се трансакција у књизи преноси из дневника у књигу.
  • У дневнику се унос бележи секвенцијално, тј. Према догађају трансакције. У књизи се унос евидентира по рачуну.
  • Чин снимања у часопис назива се вођење дневника. Чин уписа у главну књигу назива се књижење.
  • У часопису је приповедање неопходно, јер би у супротном унос изгубио вредност. У главној књизи опис није обавезан.
  • У часопису нема потребе за балансирањем. У књизи је балансирање неопходно на крају периода.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеЈоурналЛедгер
1. ЗначењеТо је први унос финансијских трансакција који се с правом сажима и евидентира по систему двоструког уноса.Књига се евидентира из часописа у “Т” формату и извор је пробног биланса, биланса успеха и биланса стања.
2. Шта је важније? Дневник је критичнији од главне књиге, јер ако се уради погрешно, књига се не може урадити како треба.Књига овиси о исправности дневника, јер ако је дневник правилно снимљен, књига ће слиједити.
3. ФорматФормат часописа је једноставан, а ми укључујемо датум, податке, фолију књиге, износ задужења и износ кредита.Формат главне књиге је „Т“ формат где користимо датум, податке и износ са сваке стране.
4. Л.абелЗове се „књига оригиналног уноса“.Зове се „књига другог уноса“.
5. Чин снимањаЧин вођења дневника назива се вођење дневника.Чин главне књиге назива се књижење.
6. Како се запис записује?У дневнику се унос бележи према датуму трансакције.У књизи се унос евидентира по рачуну.
7. ПриповедањеПрепричавање је неопходно да би се разумела природа уноса.Нарација је необавезна.
8. Потреба балансирањаУ дневнику није потребно балансирање.У књизи је равнотежа обавезна.

Закључак

Разумевање дневника и књиге је од крајње важности. Ако можете добро да пратите обоје, остатак рачуноводства би вам изгледао врло лако јер бисте могли да повежете зашто рачун терети и који други кредити.

Међутим, ако упоредимо, видели бисмо да је дневник критичнији од главне књиге; јер ако постоји грешка у часопису, било би тешко сазнати јер је то књига оригиналног уноса. Књига је такође кључна јер је извор свих осталих финансијских извештаја.