Вредност капитала (дефиниција, пример) | Шта је вредност капитала предузећа?

Шта је вредност капитала?

Вредност капитала, позната и као тржишна капитализација, представља збир укупних вредности које су акционари ставили на располагање предузећу и могу се израчунати множењем тржишне вредности по акцији укупним бројем издатих акција. Веома је важно за власника предузећа, посебно када планира да прода своје предузеће, јер даје добру меру онога што би продавац предузећа добио након што дуг буде плаћен.

Погледајмо горњи графикон тржишне вредности акција компаније Еккон, Аппле и Амазон. Примећујемо да је у периоду 2007-08. Еккон био далеко испред у погледу тржишне вредности у поређењу са Амазоном и Апплеом. Међутим, током година тржишна вредност компаније Аппле и Амазон катапултирала се и сада су водеће компаније. Да ли је уопште важно?

Формула вредности капитала

Постоје два начина на која можете израчунати тржишну вредност капитала

Формула 1 -

Вредност капитала = цена акције к број постојећих акција

  • Цена акције је цена којом се последња тргује
  • Број слободних акција требало би да буде најновији расположиви податак

Формула # 2 -

Ова друга формула тржишне вредности капитала се обично користи за проналажење „фер вредност капитала “ (користећи ДЦФ приступ)

Користимо следеће кораке за израчунавање фер тржишне вредности капитала -

  1. Користите ДЦФ приступ користећи ФЦФФ да бисте пронашли Ентерприсе вредност предузећа. ДЦФ ће нам пружити правичну процену укупне фирме (вредност предузећа)
  2. Користите формулу, Вредност предузећа (израчунато помоћу ДЦФ) = Фер вредност капитала + Префериране акције + Мањинске камате + Неподмирени дуг - Стања готовине и банака
  3. Помоћу овога можемо израчунати Фер вредност капитала = Вредност предузећа - Префериране акције - Мањинске камате - Неподмирени дуг + Готовинска и банкарска стања

Циљна цена акције = фер вредност капитала / број преосталих акција

Имајте на уму да су тржишна цена акције и циљна цена акције две различите ствари.

Претпоставимо да је тржишна цена Аппле-а 110 долара по акцији. Коришћењем ДЦФ-а можете добити циљану цену Аппле-ових акција од 135 долара по акцији. То значи да је Аппле потцењен и да би у блиској будућности требало да достигне циљ од 135 долара по акцији.

Тумачење

Вредност капитала кориснија је продавцу предузећа него инвеститору. Хајде да детаљно погледамо ово.

Рецимо да господин А има компанију коју жели да прода. Сада је забринут због процене вредности компаније. Једног дана, док је тражио купце свог предузећа, господин А је добио предлог од господина Б. Господин Б је рекао да ће купити посао господина А по одређеној цени. Господин А се вратио кући и размишљао о процени коју је дао Б. Господин А је напоменуо да је узео неке кредите за своје пословање, који још увек нису у потпуности плаћени. Господин Б је рекао да ће тада платити исто као процена коју је израчунао; међутим, господин А новац ће добити тек након исплате дуга. А то је „тржишна вредност капитала“ у стварном смислу.

Сада то схватимо у бројевима. Господин Б је рекао да ће платити 10 милиона америчких долара за пословање господина А пре него што сазна да господин А још увек мора да плати неки дуг. Господин А је напоменуо да је неизмирени дуг 2 милиона америчких долара. Тада се господин Б сложио да плати господину 10 милиона америчких долара за посао, али то би укључивало и преостали дуг. То значи да би господин А добио само 8 милиона америчких долара. Овде је 10 милиона америчких долара вредност предузећа и 8 милиона америчких долара тржишне вредности капитала.

Пример вредности капитала

Направимо основни пример поређења две компаније на основу тржишне вредности и проналаска веће. Ево детаља о компанији А и компанији Б -

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Преосталих акција3000050000
Тржишна цена акција10090

У овом случају, добили смо и број издатих акција и тржишну цену акција. Израчунајмо тржишну вредност капитала компаније А и компаније Б.

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Изванредне акције (А)3000050000
Тржишна цена акција (Б)10090
Тржишна вредност (А * Б)3,000,0004,500,000

Примећујемо да је тржишна вредност компаније А више од тржишне вредности компаније Б. Али, подесимо неколико ствари и израчунајмо вредност предузећа и погледајмо како ће то испоставити за инвеститоре.

Калкулација вредности капитала

Молимо погледајте доњу табелу.

извор: ицхартс

  • Колона 1 садржи број издатих акција.
  • Колона 2 је тренутна тржишна цена.
  • Колона 3 је израчун вредности капитала = неизмирене акције (1) к цена (2)

Ако желите да израчунате тржишну вредност Фацебоок-а, то је једноставно преостали број деоница (2,872 милијарде) к цена (123,18 УСД) = 353,73 милијарде УСД.

Закључак

У коначној анализи, може се рећи да је вредност капитала најбоља метода ако власник предузећа жели да зна колико би добио продајом свог предузећа. Са становишта инвеститора, вредност предузећа ће одговарати рачуну.