ЦА вс ЦС - Која је професионална каријера најбоља?

Разлика између ЦА и ЦС

ЦА или овлашћени рачуновођа проводи ИЦАИ (Институт за овлаштене рачуновође Индије), а на њега се могу одлучити појединци који желе научити вјештине које се односе на рачуноводство, ревизију и опорезивање, док ЦС или секретар компаније спроводи ИЦСИ (Институт секретара компанија у Индији), а могу да га воде појединци који су заинтересовани за управљање правним стварима компаније.

Објашњено

Многи студенти су збуњени између курса који похађају два ванредна курса ЦА и ЦС. Али у овом чланку ћемо видети детаље оба курса и како помажу студентима да напредују у својој професионалној каријери.

Да би дао једноставан преглед, студент би требало да изађе на ЦА ако студент жели да у почетку направи свој печат у рачуноводству. Јер касније у последњем модулу испита имаћете толико предмета који ће вам омогућити да изаберете било који домен финансија који желите. Али прво, морате бити изузетно добри у рачуноводству да бисте очистили први и други модул.

ЦС је неко ко ће преузети корпоративно управљање компанијом. Он / она ће бити мајстор корпоративних закона и праксе и моћи ће да делује као директни саветник одбора директора компаније. Да бисте положили ЦС, морате посебно да волите право и како то функционише из перспективе компаније.

Да бисмо добили детаљан преглед оба курса, погледајмо следеће одељке корак по корак.

Шта је овлашћено рачуноводство (ЦА)?

Ово је један од најцењенијих курсева у Индији. Студенти који имају трговачко искуство савршено одговарају овом курсу. Али сада се чак и студенти различитог порекла попут науке и уметности такође придружују овом престижном курсу како би могли да оставе траг у својој професионалној каријери.

Али овлаштено књиговодство није за оне са слабим срцем. Ако желите да се бавите ЦА-ом, први квалитет који треба да поседујете је еластичност. Јер је то један од најтежих испита у Индији! Људи често упоређују ЦА са ЦПА, али ЦПА је лакши од ЦА, јер ЦА треба дубље проучавање и веће учешће.

Ако у једном потезу можете да очистите три нивоа, моћи ћете да постанете ЦА у року од 3 године. Рекавши то, већина људи то не рашчисти у једном потезу или чак у два-три покушаја! Треба да учите вредно и доследно да бисте очистили испит. Ако желите да наставите са ЦА, добро размислите пре него што се упишете.

Шта је секретаријат компаније (ЦС)?

Некада је секретар компаније био лакши. Али сада је постало тешко као ЦА. Рекавши тешко, не желимо да вас уплашимо. То значи да је филтрирање толико строго да врло мало може да очисти сва три модула. Замислите сценарио, само 3 особе од 100 су прошле године очистиле сва три модула.

Како је постало тешко као ЦА, вредност ЦС се такође повећала. Ако желите да будете саветник директора медицине или извршног директора компаније, требало би да одаберете овај курс. Јер ћете бити сматрани стручњаком за корпоративно право и праксу и израду нацрта!

ЦА вс ЦС Инфограпхицс

Упоредна табела ЦА и ЦС

ОдељакЦАЦС
Сертификација у организацијиЦА је један од најтежих испита који треба положити. Проводи га Институт овлашћених рачуновођа Индије (ИЦАИ).ЦА је један од најтежих испита који треба положити. Проводи га Институт овлашћених рачуновођа Индије (ИЦАИ).
Број нивоаДа бисте се квалификовали за овлашћеног рачуновођу, морате се квалификовати за 3 нивоа. Прво је професионални тест компетенција (ЦПТ). Једном када очистите ЦПТ, испуњавате услове за чланство у Интегрисаној професионалној компетенцији (ИПЦ). Ако очистите ПЦЕ, моћи ћете да положите завршни испит.Чак и ЦС има три нивоа. Прво треба да очистите основни курс, затим средњи, а затим можете да седнете за завршни курс.
Начин / трајање испитаПостоји много предмета на сваком нивоу овлашћеног рачуноводства. Сваки испит на сваком нивоу траје 3 сатаСваки испит на сваком нивоу има по два рада и сваки рад траје 1,5 сата. У целини, сваки испит на сваком нивоу траје око 4 сата са паузом од 1 сата
Прозор за испитЗавршни испити ЦА почињу од 2. маја 2017. до 16. маја 2017.ЦС испит јун 2017. 3. и 4. јуна 2017. ЦС професионални испити ће се одржавати од 1. јуна 2017. до 10. јуна 2017
Предмети• Предмети за ЦА су следећи -

ЦПТ:

- Основи рачуноводства (рад 1)

- Квантитативна способност (рад 2)

- Трговачко право (Рад 3А)

- Општа економија (рад 3Б)

- Општи енглески (Папер 4А)

- Пословна комуникација (чланак 4Б)

ИПЦ:

И група -

- Напредно рачуноводство (рад 1)

- Право, етика и комуникација (Рад 2)

- Рачуноводство трошкова и финансијско управљање (Рад 3)

- Порез (рад 4)

ИИ група -

- Напредно рачуноводство (чланак 5)

- Ревизија и гаранције (рад 6)

- Информациона технологија и стратешки менаџмент (чланак 7)

Коначни:

И група -

- Напредно рачуноводство (рад 1)

- Управљачко рачуноводство и финансијска анализа (рад 2)

- Напредна ревизија (рад 3)

- Корпоративни закони и секретарска пракса (рад 4)

ИИ група -

- Управљање трошковима (рад 5)

- Управљачки информациони и контролни систем (рад 6)

- Директни порези (чланак 7)

- Индиректни порези (чланак 8)

• Погледајмо предмете ЦС -

Основни курс:

- Енглески и пословна комуникација (рад 1)

- Основна економија и пословно окружење (рад 2)

- Финансијско рачуноводство (чланак 3)

- Елементи пословних закона и управљања (рад 4)

- Информациони системи и квантитативне технике (рад 5)

Средњи курс:

И група -

- Општи и комерцијални закони (рад 1)

- Рачуни предузећа и рачуноводство трошкова и управљања (рад 2)

- Порески закони (Рад 3)

- Управљачки информациони системи и корпоративне комуникације (чланак 4)

ИИ група -

- Закон о привредним друштвима (чланак 5)

- Секретаријат компаније (рад 6)

- Закони о економском раду и индустрији (чланак 7)

- Закони о хартијама од вредности и регулисање финансијског тржишта (чланак 8)

Коначни:

И група -

- Напредно право и пракса предузећа (рад 1)

- Секретарска пракса у вези са економским законима и израда и транспортовање (рад 2)

- Ревизија секретара, менаџмента и система (рад 3)

ИИ група -

- Финансијско управљање, трезор и управљање девизама (документ 4)

- Корпоративно реструктурирање - Закон и пракса (чланак 5)

- Банкарство и осигурање - Право и пракса (рад 6)

ИИИ група -

- Светска трговинска организација - Међународна трговина, заједничка улагања и сарадња са иностранством (документ 7)

- Директно и индиректно опорезивање - Закон и пракса (чланак 8)

- Управљање људским ресурсима и индустријски односи (чланак 9)

Проценат пролазностиЗа разлику од било ког другог професионалног курса, ЦА је врло тврд орах. Само 5,75% ученика могло је да очисти испит 2015. године

Проценат положеног испита за новембар 2016. године износи 32,53% (обе групе)

У 2015. години проценат пролазности ЦС такође је веома мањи. У 2015. години само је 3,61% ученика очистило све модуле.

ЦС Пасс Проценат 40%

НакнадеУкупне накнаде за ЦА курс су веома разумне. Сваки студент који може вредно да учи и уме да се бави рачуноводством може да обави сва три нивоа ЦА у оквиру од 900 до 1000 америчких долара, укључујући регистрацију и полагање испита.Чак су и накнаде за ЦС такође врло ниске. То је око 500 америчких долара
Могућности запослења / називи пословаМогућности запослења за ЦА-ове су огромне. Топ 5 могућности за посао су у рачуноводству, ревизији, опорезивању, управљачком рачуноводству и консултантским фирмамаЦС могу радити као правни стручњаци, корпоративни планер и стратешки менаџер, главни саветник одбора директора и као извршни секретар директора или генералног директора било које цењене компаније.
Про врхАко будете могли да попуните ЦА, имаћете пуно поштовања и признања у друштву, а заједно са тим можете и да одаберете много каријера, јер је сваки предмет у завршном модулу курса индустрија.Као ЦС можете бринути о корпоративном управљању и разним законима компанија у организацији. Након завршетка ЦС-а третираћете се као стручњака за законе и праксу предузећа.

Кључне разлике између ЦА и ЦС

Много је разлика између ових курсева, мада су оба подједнако тешка и тражена.

# 1 - Стручност

ЦА мора имати више квантитативне него квалитативне способности. С друге стране, ЦС треба да има квалитативнији приступ својој каријери. УА треба да има добре аналитичке вештине; она / он би требао бити добар са бројевима, такође би могао да поднесе притисак. ЦА мора да буде тачан у сваком броју и нема места за грешке. У случају ЦС-а, она / он би требало да буде врло добар у закону, а менаџмент такође мора да буде прилично добар у комуникацији, јер треба да саветује управни одбор компаније.

# 2 - Ауторитет

Често клијентима треба неко ко може да делује као адвокат у њихову корист. Ако сте ЦА, можете се понашати као адвокат. Али ЦС у сваком случају нема овлашћење да брани свог клијента или да га заступа. То је једна од предности стицања ЦА дипломе у односу на ЦС.

# 3 - Фокус

У случају ЦА, главни фокус је на рачуноводству. Међутим, у каснијем модулу курса ЦА има много предмета из различитих домена како би курс учинио свеобухватним. Једном речју, фокус ЦА курса је квантитативан. ЦС, с друге стране, наглашава корпоративно право. Како ЦС мора често да комуницира са одбором чланова, тако се курс ЦС чини квалитативним. Чак је и ХР предмет такође укључен у последњи модул ЦС. Да бисмо говорили о крају курса, ЦА је свеобухватнији јер укључује различите предмете; ЦС је глобалнији јер људи у ИЦСИ схватају вредност меких вештина заједно са техничким вештинама.

# 4 - Приоритет запошљавања

Примећује се да ЦА-е углавном ангажују ревизорске и консултантске куће и фирме са глобалном репутацијом, док ЦС-е ангажују јавна предузећа и владине организације. То не значи да ЦА и ЦС не ангажују друге индустрије. Горе наведено је само тренд који се примећује у новије време.

# 5 - Разлике у платама

Ако је компанији потребан неко у домену финансија, компанија углавном преферира ЦА над ЦС, јер ЦА има много шири опсег знања и стручности у поређењу са ЦС. Али ЦС не можете понашати као курс. Једнако је добро. Али постоји значајна разлика у плати за ЦА и ЦС. Добар ЦА зарађује скоро двоструко више него што добар ЦС зарађује на тржишту. То може бити због овлашћења и моћи коју ЦА може да користи у корист својих клијената.

Зашто наставити ЦА?

Постоји неколико разлога због којих бисте требали наставити са ЦА -

  • ЦА је професионални курс који вам може тренутно пружити кредибилитет. Једном када очистите ЦА бићете звани стручњак за многе домене.
  • ЦА је курс који треба пуно похађати и док ћете похађати овај курс научићете много о напорном раду, отпорности и интелигенцији. Ово су животне вештине које су вам потребне да бисте оставили печат у било којој професионалној каријери.
  • ЦА има велику репутацију и ауторитет. Чак и ако не желите да се придружите компанији, можете сами да вежбате. То је једна од самозапослених професија која се у друштву поштује попут лекара и инжењера.

Зашто наставити ЦС?

ЦС има ограничен опсег, али је са глобалне перспективе много напреднији. Да видимо зашто бисте требали да се бавите ЦС-ом.

  • Једном када попуните ЦС, третираћете се као ауторитет закона и комуникација компаније. И једно и друго биће одличан алат за вођење компаније.
  • Као ЦС, ваша највећа предност је што можете директно саветовати управни одбор и он ће се понашати онако како ви кажете у правним стварима. Замислите одговорност коју имате као ЦС.
  • Чак и ако ЦА добије већи значај, ЦС је подједнако чвршћи и само неколико људи може то да очисти што вас чини једним од најбољих у целини ученика и професионалаца.

Закључак

Најбоље резултате ћете добити ако будете могли да обавите оба курса. Али није лако истовремено похађати оба курса. Ако желите да се бавите чак и једним од ових, запамтите да је то посао са пуним радним временом. Посао са скраћеним радним временом вам неће помоћи да испуцате ове испите. Треба заиста вредно учити. Прегледајте горње детаље и одаберите оно што вам највише одговара.