Банке у Пакистану | Списак 6 најбољих банака у Пакистану

Преглед

Пакистан банкарски сектор чине комерцијалне банке, стране банке, исламске банке, развојне финансијске институције и микрофинансијске банке. Индустрија чини око 31 банку, од чега пет банака јавног сектора, 22 приватне банке и 4 стране банке.

Од 2017. године укупна актива банкарског сектора износила је 159,50 милијарди долара. Државна банка Пакистана (СБП) је Централна банка Пакистана и одговорна је за регулисање монетарног и кредитног система земље и кључна је у обезбеђивању монетарне стабилности и разумном коришћењу производних ресурса земље. Функционише кроз три подружнице у потпуном власништву, наиме:

Структура банака у Пакистану

Банке у Пакистану су категорисане као доле:

  • СБП-Банкинг Сервицес Цорпоратион -Подржава регулатора у обављању функција повезаних са управљањем валутама, управљањем кредитима, системом међубанкарских поравнања, управљањем јавним дугом, девизама и рефинансирањем извоза итд.
  • Национални институт за банкарство и финансије -Подручје за обуку регулатора (СБП) одговорно је за пружање обуке и изградњу способности запослених у СБП-у и за одржавање различитих курсева за финансијске институције да буду у току са најновијим информацијама из банкарског домена.
  • Корпорација за заштиту депозита -Одговорна је за осигурање заштите депонентима финансијских институција чланица које су регулисане СБП-ом. Утврђује квантитет депозита који ће се уплатити у мало вероватном случају неуспеха било ког финансијског института члана који је регулисан СБП-ом.

Списак 6 најбољих банака у Пакистану

  1. Хабиб Банк Лимитед (ХБЛ)
  2. Национална банка Пакистана
  3. Меезан Банк
  4. Банк Алфалах
  5. МЦБ банка
  6. Унитед Банк Лимитед

Погледајмо сваку од њих детаљно:

# 1. Хабиб Банк Лимитед (ХБЛ):

Основана 1941. године, Хабиб Банк Лимитед је највећа банка по активи у Пакистану. Послује кроз своју широку мрежу од 1751 филијале и 2007 банкомата и пружа услуге у областима банкарства филијала, корпоративног банкарства, финансирања становништва, малих и средњих предузећа и инвестиционог банкарства. Седиште му је у главном граду Пакистана, односно Карачију. Банка има филијале у разним земљама, укључујући Европу, Аустралију, Блиски Исток, Америку, Азију и Африку. Акције банке котирају на Карачијској берзи.

# 2. Национална банка Пакистана:

Основана 1949. године и највећа је државна банка која послује у Пакистану. Има широку мрежу филијала од преко 1313 филијала у Пакистану и глобално присуство у 11 земаља и представништва у Кини и Канади. Банка делује као повереник јавних фондова и агент СБП-а. Седиште му је у Карачију. Пружа и комерцијално банкарство и банкарске услуге јавног сектора и водећи је играч на тржишту дужничког капитала, инвестиционом банкарству, финансирању пољопривреде, финансирању малопродаје и трезорским услугама. Банка је у већинском власништву Државне банке Пакистана која има 75,20% гласачких права према обрасцу деоница на дан децембра 2017 и

# 3. Меезан банка:

Меезан банка је прва и највећа пакистанска исламска банка која је започела са радом 2002. године након што јој је државна банка Пакистана издала прву дозволу за исламско комерцијално банкарство. Дјелује по принципу исламског шеријата и препознат је по способности развоја производа, истраживању исламског банкарства и савјетодавним услугама. Пружа широк спектар производа и услуга исламског банкарства кроз своју широку мрежу мреже филијала од више од 600 филијала широм Пакистана. Банка је од локалних и међународних институција добила главно признање за најбоље исламске банке у Пакистану. Од децембра 2017. године, Банка има здрав показатељ адекватности капитала од 12,89 процената. Седиште му је у Меезан Хоусе, Карацхи, Пакистан.

# 4. Банк Алфалах:

Банк Алфалах је пета по величини приватна банка Пакистана и започела је банкарску операцију од 1. новембра 1997. Послује са више од 600 филијала широм Пакистана и има међународно присуство у Авганистану, Бангладешу, Бахреину и представништво у УАЕ. Банка је у власништву и којом управља Абу Дхаби група, а пружа широка лепеза производа и услуга финансијским решењима за потрошаче на мало, корпорације, институције и владу. Ојачана банкарским пословањем групе Абу Даби и вођена стратешким циљевима које је поставио њен управни одбор, банка је инвестирала у револуционарну технологију како би понудила широку палету производа и услуга. Сједиште банке је у Карачију, Пакистан.

# 5. МЦБ банка:

МЦБ Банк Лимитед је једна од најстаријих и водећих банака у Пакистану. Основана је 1947. године, а национализована је 1974. године као део покрета економске реформе владе Пакистана, а касније је приватизована 1991. Банка је две године заредом додељивала престижну награду Еуромонеи за најбоље инвестиционе банке у Пакистану (2016. и 2017). Пружа комерцијално банкарство и сродне производе и услуге у Пакистану, Јужној Азији, Блиском Истоку и Евроазији. Сједиште банке је у Лахореу, Пакистан. Банка има базу клијената од приближно 4 милиона и укупну имовину од око 300 милијарди Рс, а пословала је кроз широку мрежу филијала са више од 1100 филијала.

# 6. Унитед Банк Лимитед:

Основана 1959. године, Унитед Банк је једна од најстаријих и највећих комерцијалних банака у приватном сектору у Пакистану. Дјелује кроз широку мрежу од више од 1390 филијала широм Пакистана и има инострано присуство у више од 19 земаља. Банка се бави комерцијалним банкарством и сродним услугама и седиште јој је у Карачију, Пакистан. Банка се може похвалити снажним финансијским профилом и доследним записима о профитабилности и специјализована је за пословање са становништвом, корпоративно банкарство, инвестиционо банкарство, трезорске услуге итд. Акције банке котирају на све три берзе у Пакистану, а њени Глобални депозитни рачуни (ГДР) су котира на Лондонској берзи. Банка запошљава више од 10000 људи и посвећена је пружању најбољег банкарског искуства својим клијентима.