Тржишни налог против ограниченог налога | 4 најбоље разлике (примери)

Разлика између тржишног и граничног налога

Тржишни поредак односи се на редослед којим ће се куповина или продаја финансијских инструмената извршити по тржишној цени која је владала у том тренутку, док, Ограничени редослед односи се на ону врсту налога којим се хартија од вредности купује или продаје по поменутој цени или више.

Тржишни налог је налог за куповину или продају акције по најповољнијој доступној цени и обично се извршава одмах.

С друге стране, гранични налог ће омогућити одређивање цене по којој се жели купити или продати деоница. Међутим, за разлику од тржишних налога, трговина ће се извршити тек када цена пређе ниво који је наведен.

Примери тржишног налога наспрам ограниченог налога

# 1 - Гранични налог

Рецимо да господин А жели да купи акције компаније ПКР Лимитед по цени од 60 долара, која се тренутно тргује по цени од 63 долара, а ограничење налога је постављено на 60 долара. Ова цена може ићи горе или доле. Међутим, како се деоница тргује по цени од 60 долара, поруџбина се активира и господин А мора да купује по унапред одређеној цени.

Једном када се акција купи по цени од 60 долара и ако господин ’А’ одлучи да је прода након што цена достигне 64 долара, мора се одредити нови гранични налог за исту. Једном када трговинска цена достигне 64 долара, поруџбина постаје активна и поставља се нова циљна цена. Ова карактеристика чини ограничене налоге корисним у нестабилним тржишним окружењима нудећи предност инвеститорима за одређивање цене.

Заштитиће од куповине превисоке залихе или продаје по прениској цени. Такође треба напоменути да ако цена акције не достигне ограничену цену, трговина се неће извршити. Распоред провизија и остали трошкови брокера такође треба да се узму у обзир пре разматрања цене и могућих добитака који могу да се остваре.

# 2 - Тржишни налог

Такве налоге је једноставно поставити и зависе од захтева инвеститора. Рецимо, брокер мора да буде информисан о детаљима залиха и количине 25 деоница компаније Мицрософт Инц. Брокер ће у трговање ући као тржишни налог, а акције ће се извршити по преовлађујућој цени.

Тржишни налог насупрот ограниченом налогу Инфографика

Погледајмо главне разлике између тржишног и граничног налога.

Кључне разлике

  1. Тржишни налог је трансакција која треба да се изврши што је брже могуће по постојећој / тржишној цени. С друге стране, гранични налог поставља минималну или максималну цену по којој је неко спреман да купује или продаје. Налог се извршава када се активира ниво цене.
  2. Ако су тржишни налози велики у броју, постоји претња разлике у цени у тренутку када је налог постављен и када је извршен, јер постављање великих налога може трајати дуго. Таква питања неће постојати у случају ограничених налога, јер је цена куповине / продаје унапред одређена. Међутим, у лимитираним поруџбинама, ако је достигнута циљна цена, можда неће бити довољно ликвидности на залихама да се попуни налог када дође ред на њега. Може добити делимично или никакво попуњавање због ограничења цена.
  3. Тржишни налози се првенствено баве извршењем налога, брзина трансакције је битнија од цене. Међутим, лимитирани налози се првенствено баве ценом, а ако је вредност хартије од вредности ван параметара ограниченог налога, трансакција се неће догодити.
  4. Тржишни налози постављени након трговања попуњавају се по тржишној цени и отварају се следећег трговачког дана, док су ограничени налози који се стављају ван радног времена уобичајени. У таквим случајевима, налози се стављају у ред за обраду чим се трговање настави.
  5. Тржишни налози могу имати ниже провизије за посредовање, али с обзиром да се ограничени налози могу извршити сложено, то може наплатити веће посредовање.
  6. Тржишни налози су изводљиви за било коју врсту деоница, али лимитирани налози су корисни када се акцијама ретко тргује, врло је променљиво или имају широк распон понуда-потражња.

Тржишни поредак у односу на гранични поредак Упоредна табела

Основа поређењаЛимит ОрдерМаркет Ордер
ЗначењеНаручите да бисте купили / продали акције по одређеној цени или бољој.Наручите да бисте купили / продали залихе по најбољој доступној цени.
Куповна или продајна ценаЦена куповине или продаје мора бити наведена.Не треба навести цену, а налог се извршава по тржишној цени.
Подношење налогаПодноси се када ниво цена достигне почетну цену;Налог се подноси и извршава тренутно.
Стоп ЛоссМоже се користити за подешавање зауставног губитка;Не може се користити за постављање зауставног губитка;

Закључак

Тржишни и гранични налог имају своје предности и недостатке, а коначни избор зависи од инвеститора. Иако ограничена наруџба нуди јастук фиксног опсега цена, то може бити скупо. Тржишне налоге је лако извршити, али могу бити незгодан избор под променљивим тржишним условима.