Бета коефицијент (значење, формула) | Израчунајте бета коефицијент

Шта је бета коефицијент?

Формула бета коефицијента је финансијска метрика која мери вероватноћу промене цене акције / хартије од вредности у односу на кретање тржишне цене. Бета акције / хартије од вредности такође се користи за мерење систематских ризика повезаних са одређеном инвестицијом.

Бета је степен промене променљиве исхода за сваку 1 јединицу промене предикторске променљиве. Стандардизована бета упоређује снагу ефекта сваке појединачне независне променљиве са зависном променљивом. Што је већа апсолутна вредност бета коефицијента, то ће утицај бити јачи.

Бета формула се користи у ЦАПМ моделу за израчунавање трошкова капитала како је приказано доле -

Трошак капитала = стопа без ризика + Бета к премија за ризик

Бета коефицијент значења

Бета се израчунава у моделу ЦАПМ (Модел цене капиталних средстава) за израчунавање стопе поврата деоница или портфеља.

Израчун Бета у Екцелу је анализа облика, јер представља нагиб карактеристичне линије хартије од вредности, тј. Праве линије која указује на однос између стопе поврата на деоници и поврата са тржишта. То се даље може утврдити уз помоћ следеће бета формуле:

Значења бета коефицијента -

  • Ако је коефицијент 1, то значи да се цена акције / хартије од вредности креће у складу са тржиштем.
  • Ако је коефицијент <1; повратак хартије од вредности је мање вероватно да ће одговорити на кретање на тржишту
  • Ако је коефицијент> 1, вероватније је да ће приноси од хартије од вредности одговорити на кретање тржишта, чинећи тако и нестабилним;

Пример бета коефицијента

Ако је бета вредност Аппле Инц (ААПЛ) 1,46, то указује на то да су акције изузетно нестабилне и да је за 46% вероватније да ће одговорити на кретање на тржиштима. С друге стране, рецимо да Цоца-Цола има β коефицијент 0,77, што указује да су залихе мање испарљиве и да је за 23% мања вероватноћа да ће одговорити на кретање на тржишту.

Као тренд, примећено је да комуналне залихе имају ЦАПМ Бета мању од 1. С друге стране, технолошке залихе имају бета коефицијент већи од 1, што указује на вероватноћу већих приноса са повезаним ризицима.

Израчун бета коефицијента

Овде ћемо узети пример за израчунавање бета верзије МакеМиТрип (ММТИ) и индекса тржишта као НАСДАК.

Потпуно решени радни лист Бета Цалцулатион Екцел можете преузети одавде.

Постоје три бета формуле - метода варијансе / коваријанце, функција нагиба у Екцелу и формула регресије. У наставку ћемо видети сваку од формула коефицијента бета -

1. корак - преузмите историјске цене и податке о НАСДАК индексу из последње 3 године

Преузео сам податке са иахоо финанце.

  1. За НАСДАК скуп података посетите ову везу Иахоо Финанце.
  2. За цене Макемитрипа, посетите овај УРЛ овде.

Корак 2 - Сортирајте цене као што је дато у наставку

Поредајте датуме и прилагођене цене затварања у растућем редоследу датума. Преостале колоне можете да избришете јер нам нису потребне за бета прорачуне у Екцелу.

Корак 3 - Припремите листу Екцел коефицијента како је наведено у наставку.

Корак 4 - Израчунајте дневни повраћај

Корак 5 - Израчунајте бета формулу методом Варианце-Цоварианце

У овоме треба да користите две формуле (варијансу и коваријансу у екцелу), као што је приказано доле.

Коришћењем методе варијансе-коваријанса добијамоБета као 0,9859 (Бета коефицијент)

Корак 6 - Израчунајте бета користећи СЛОПЕ функцију у екцелу

Користећи ову функцију СЛОПЕ у екцелу, поново добијамоБета као 0,9859 (Бета коефицијент)

Корак 7 - Израчунајте Бета коефицијентРегресија

Да бисте користили ову функцију регресије, одаберите Анализа података на картици Подаци вашег Екцел радног листа.

Ако не можете да пронађете анализу података у програму Екцел, онда морате да инсталирате Аналисис ТоолПак. Овај поступак је релативно лак:Идите на ФИЛЕ -> Оптионс -> Адд-Инс -> Аналисис ТоолПак -> Го -> Цхецк Аналисис ТоолПак -> ОК

Изаберите Анализа података и кликните на Регресија

Изаберите опсег улаза И и опсег улаза Кс

Једном када кликнете на ОК, добићете следећи сажети излаз.

Добићете исту бета верзију у свакој од три методе.

Предности регресије бета коефицијента

Следе неке од предности бета регресије:

  1. Користи се за бета регресију за процену трошкова капитала у моделима процене. ЦАПМ процењује Бета-у имовине на основу систематског ризика на тржишту. Трошкови капитала изведени ЦАПМ-ом одражавају реалност кроз коју су инвеститори диверзификовали портфеље ради смањења утицаја несистематичних ризика.
  2. Нуди једноставан за употребу бета прорачун у Екцелу, који стандардизује меру ризика за више предузећа са различитим капиталним структурама и основама.

Мане регресије бета коефицијента

Следе неки од недостатака бета регресије:

  1. Постоји велико ослањање на прошли повратак и не узимају се у обзир ажуриране информације / други фактори који могу утицати на повратак у будућности.
  2. Бета регресија како се сакупља већи повраћај, мерило Бета се мења, а тако ће се променити и трошкови капитала.
  3. Иако су системски ризици својствени тржишту у објашњавању приноса на имовину, део несистематских ризика се занемарује.

Негативна Бета

Негативна бета формула значи инвестицију која се креће у супротном смеру у односу на берзу. Када тржиште порасте, негативна бета има тенденцију пада, а када падне, негативна бета ће тежити расту. Ово углавном важи за залихе злата и златне полуге. Будући да је злато сигурније складиште вредности од валуте, крах на тржишту подстиче инвеститоре да ликвидирају своје акције и претворе у валуту (за нула бета) или да купе злато у случају негативног бета коефицијента.

Негативна бета не наглашава чињеницу да постоји одсуство ризика, али значи да инвестиција пружа заштиту од непредвиђеног пада тржишта. Међутим, ако тржиште настави да расте, стратегија негативног бета коефицијента губи новац ризиком од опортунитета (губитак одређене шансе за остваривање већих приноса), а такође и ризиком инфлације (стопа поврата не иде у корак са превладавајућом инфлацијом у земљи ).

Бета коефицијент видео